Ми у Facebook
31.08.2014, 08:53

«Ранкова кава»: секрети рівненського пива [Фото+Відео]

Знімальна група програми "Ранкова кава" завітала на ТОВ "Рівень ЛТД", добре відоме багатьом поколінням рівнян як Рівненський пивзавод.
Черговий випуск програми "Ранкова кава" вийшов дещо незвичним. Річ у тім, що на сторінці "Ранкової кави" у Фейсбуку нам не раз пропонували поекспериментувати, записавши один із випусків програми не за філіжанкою кави, а за кухлем пива чи навіть за чаркою чогось міцнішого.

Прислухавшись до побажань інтернет-користувачів та керуючись незмінним прагненням розповідати вам не лише про відомих успішних людей нашого міста, й про підприємства-лідери в різних галузях виробництва та сфери послуг Рівного, ми завітали на ТОВ "Рівень ЛТД", добре відоме багатьом поколінням рівнян як Рівненський пивзавод.

]«Ранкова кава» зібрала разом відомих рівнян і підтримала армію [Фото+Відео]

...Навколо мене - чудова панорама нашого міста, а піді мною - шість танків по 70 тонн пива у кожному. Ми - на території ТОВ "Рівень ЛТД".





Дух перехоплює і від краєвиду, і від незвичності місця зйомки. Та хвилюватись немає коли - на землі нас уже чекає гостинний господар сьогоднішньої зйомки - пивовар ТОВ "Рівень ЛТД" Пшемисл Брож.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ



Ідемо до бару "Рівень", що на території підприємства. Запах свіжозвареного пива приємно лоскоче нюх, але все ж таки, традиційно для нашої програми, розпочинаємо розмову спершу за чашкою ароматної кави.

- Пане Пшемисл, знаю, що пивоваріння у Рівному має давні традиції...

- Так, пиво у Рівному варять з 1849 року - принаймні саме цим роком датована перша письмова згадка про пивоварне виробництво у Рівному. Але тоді це було ще кустарне виробництво, на серйозну ж основу його поставили чеські переселенці, які з'явились у Рівному наприкінці ХІХ століття. Завод, традиції якого ми нині відроджуємо і розвиваємо, з'явився тут у 1900 році. Комплекс будівель пивзаводу, які звичні багатьом поколінням рівнян, був споруджений саме того року Акціонерним товариством "Парового пивоварного заводу" Бергшлосс ". Головним його акціонером був підприємець із Чехії. Завод мав свій фірмовий логотип, для рівненського пива видувалися особливої форми пляшки з рельєфним клеймом. Досьогодні збереглись не лише будівлі заводу, де і нині варять рівненське пиво, а й гарна металева огорожа навколо них, у мереживо якої рівненські ковалі вплели прізвище власника підприємства.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

Нині вже більше як десять років давні традиції пивоваріння у Рівному ми відроджуємо разом із директором ТОВ "Рівень ЛТД" Мар'яном Годою. Так символічно склалося, що я за національністю чех, як і колишні майстри пивоваріння у Рівному, тож нині, як і понад сто років тому, українці і чехи разом варять славне рівненське пиво.



«Ранкова кава» – про незабутні подорожі для рівнян від «Феєрії мандрів» [+Відео]

- Що славне - то славне: і сама добре знаю, і з відгуків чула, що наше рівненське пиво відрізняється особливим натуральним смаком...

- Це завдяки тому, що у виробництві не використовується пастеризація і консерванти. Скуштуємо?

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

- З задоволенням, але спочатку давайте пройдемось територією підприємства - давно мріяла побачити на власні очі, як вариться улюблене пиво сотень тисяч рівнян.

«Ранкова кава»: спеціальний ювілейний випуск, ведуча і гостя — Ольга Данилюк [+Відео]

...З паном Пшемислом прямуємо у святая святих рівненської пивоварні - цехи, де у величезних котлах змішується солод із водою, кипить сусло, і все це суворо контролюється з допомогою комп'ютера, а потім готова продукція ретельно впродовж цілого дня перевіряється в лабораторії. На власні очі побачила і всіх переконую: рівняни можуть бути впевнені - наше пиво вариться виключно з натуральних складників і під надійним контролем якості.







А ми із спекотного цеху знову прямуємо у прохолоду фірмового бару, де на нас уже чекає продукція ТОВ "Рівень ЛТД" в асортименті. Пан Пшемисл пропонує мені скуштувати "Бергшлосс темне", а собі обирає незмінно популярне впродовж десятиліть "Жигулівське".

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ

- "Бергшлосс" - це відроджена в наш час торгова марка Рівненського пивзаводу, заснованого 1900 року, в якій поєднались українське традиції та чеський досвід пивоваріння, - веде розповідь мій співрозмовник після того, як ми насолодились першими ковтками холодного пінистого напою. - Особливістю різних його сортів є те, що для виробництва "Бергшлосс темного" використовується мюнхенський солод із Німеччини, а для "Бергшлосс світлого" береться мед і рис.

- Ще підходячи до підприємства, помітили, що на його території кипить якесь будівництво. Що це буде, якщо не секрет? - допитуюсь у співрозмовника, розсмакувавши "Бергшлосс світле".

- Будуємо новий фірмовий пивний бар із власною міні-пивоварнею, - відкриває секрет Пшемисл Брож. - Запропонуємо рівнянам ексклюзивні сорти пива, які будуть продаватись тільки тут - ну, можливо, ще в деяких барах Києва... Плануємо запросити вас та всіх рівнян на новосілля вже до кінця нинішнього року!



"Ранкова кава" у Фейсбук: приєднуйтесь!

- Що ж, дякуємо за запрошення, неодмінно ним скористаємось, аби розповісти і показати нашим читачам та глядачам про нові сюрпризи від рівненських пивоварів. Насамкінець нагадаю, що надмірне споживання алкоголю шкодить вашому здоров'ю, але в помірних дозах і в гарному товаристві кухоль доброго пива від торговельної марки "Рівень" - це саме те, що треба!





На правах реклами