Ми у Facebook
17.09.2016, 19:30

Три найкращі рецепти домашніх заготовок для борщу та голубців

Господині, які люблять частувати своїх домашніх та гостей смачним та запашним українським борщем, нерідко користуються своїми фірмовими прийомами. Один з них – домашні «борщові» заправки. Вони набагато смачніші й корисніші, ніж магазинні приправи. А ще - суттєво економлять час і гроші взимку.


Домашня борщова заправка - аджика з помідорів, перцю та моркви



На 4 кг червоних стиглих помідорів: 1 кг червоного солодкого болгарського перцю або ротунди (круглі перці), 0,5 кг моркви, 1 стол. ложка солі, півсклянки цукру (якщо помідори кислі - можна дати більше), півсклянки рафінованої олії, 1/3 склянки оцту (чудовий смак дає яблучний - і більш корисний), 1-2 стручки гіркого перцю, 1-2 цілі головки часнику, зелень.

1. Пропустіть через м'ясорубку старанно вимиті й нарізані шматочками помідори, солодкий та гіркий перець без зерняток, додайте дрібно натерту моркву, сіль, цукор, олію, оцет. Добре вимішайте.

2. Варіть на слабкому вогні не менше 2 годин, знімаючи піну.

3. Наприкінці приготування додайте товчений часник і зелень за бажанням і на власний смак (петрушка, кріп, селера, чебрець, любисток, базилік).

4. Негайно розкладіть у стерилізовані банки, закрийте поліетиленовими кришками або закатайте і переверніть.

ІНШІ РЕЦЕПТИ:
Буряки, тушковані з томатом і квашеною капустою
Капусняк з грибами й томатним соусом


Універсальна заправка «Секрет господині»



3 кг червоних стиглих помідорів, 2 кг солодкого болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 стол. ложка солі, півсклянки цукру, півсклянки рафінованої олії, 3 столові ложки лимонного соку або оцту, 1 стручок гіркого перцю (за бажанням), 10-12 зубчиків часнику, мелений чорний та духмяний перець.

1. Овочі помити, почистити, з перцю вийняти серцевину із зернятами.

2. Моркву потерти на буряковій тертці й потушкувати в олії.

3. Також потерти на буряковій тертці (це важливо!) перець і половинки помідорів, викидаючи шкірку.

4. Усе змішати, додати сіль, цукор, лимонну кислоту або оцет.

5. Тушкувати до 1 години, наприкінці додавши подрібнений часник і вирівнявши смак цукром чи оцтом.

6. Негайно розкладіть у стерилізовані банки, закрийте поліетиленовими кришками або закатайте. Тримайте у сухому прохолодному місці. Додавайте у борщ (3-4 столові ложки), у соус для голубців, різні супи, гуляші, підливи, соуси. Можна використовувати для піци, пасти, гарячих бутербродів та інших страв.



Заморожений борщовий набір



Треба заморозити в окремих пакетиках або невеликих контейнерах (порціями на 1 борщ або іншу страву):

1. Окремо - нарізана морква, окремо - корінь петрушки, окремо - корінь селери або суміш нарізаних тонкими кружальцями, кубиками або соломкою моркви, кореня петрушки, пастернака та селери (за бажанням). Їх ми будемо підсмажувати з цибулею або додавати до бульйону перед тим, як вкинути картоплю і капусту.

2. Окремо - болгарський перець, нарізаний шматочками (жовтий – найзапашніший, червоний додає яскравого кольору борщу, але можна будь-який). Для пікантності у цей пакетик іноді додаю гіркий стручковий перець (чилі). Якщо стручок дуже гострий, видаляю насіння й кладу у пакетик кілька нарізаних шматочків.

3. Окремо - подрібнені стиглі помідори, краще без шкірки (попередньо ошпарити окропом і почистити). Кладу у борщ після капусти.

4. Окремо - подрібнена суміш зелені кропу, петрушки й селери (або окремо кожний вид в пакетиках по 1-2 столові ложки). Кладу у борщ наприкінці приготування.

5. Окремо - відварений або печений і подрібнений на тертці чи тонко пошаткований буряк. Його потім тушкую. Можна заморозити порціями й уже тушкований разом з овочами та з додаванням оцту чи лимонної кислоти. Залишається тільки вкинути в майже готовий борщ і довести до кипіння! Дуже виручає, коли немає часу та можливості зайвий раз возитися з буряками, а домашні хочуть борщу!

6. Морожений гіркий перець (цілий стручок або нарізаний шматочками, колечками, можна із зернятами). Кладу у каструлю або кожен на свій смак у свою тарілку.

Секрети від пані Галі. Наприкінці зими дуже хочеться "літнього борщу" – з молодою або середньоранньою капустою. У мене завжди є запас на 1-2 рази ошпарених окропом і заморожених половинок листків для голубців. Можна взяти кілька з морозилки, потримати в теплій воді й пошаткувати у майже готовий борщ. Подрібнюю та заморожую і відварені невеликі головки капустин, які залишились після приготування голубців.






На правах реклами