Ми у Facebook
11.09.2016, 09:30

На Головосіки, 11 вересня, не ріжуть капусту й не їдять борщ

11 вересня – Усікновення глави Іоанна Предтечі. Цього дня віруючі християни дотримують строгого посту.
За біблійними переказами, Іван Хреститель дорікав царю Іроду за те, що правитель одружився з жінкою свого кровного брата – Іродіадою. З тих пір розлючена цариця поклялася помститися. На пишному гулянні з приводу дня народження Ірода дочка Іродіади Соломея дуже гарно танцювала. Особливо танок сподобався самому царю, він заприсягнувся виконати будь-яке прохання танцівниці. Та, порадившись з матір’ю, попросила відсікти й принести на тарелі голову Іоанна Хрестителя. Ірод виконав прохання, адже поклявся. Тіло пророка для поховання забрали його учні...

Церковний календар на вересень 2016



У народі застерігали – у цей день не бажано брати до рук круглих і гострих предметів, а особливо різати капусту, бо можуть з’явитися краплини крові. Подейкують, що одна жінка, заготовляючи на свято капусту, угледіла в ній голову своєї дитини. Колись поліщуки нарізали овочі та хліб у переддень свята, готували корм для худоби звечора. Заборонялося на празник також рубати й виконувати тяжку фізичну роботу.



Народ називає свято Івана Предтечі днем Івана Пісного (у зв’язку з одноденним строгим постом). 11 вересня заборонялося їсти борщ. У цей день збирали квіт звіробою, котрий за народними рецептами сушать і тримають упродовж року як засіб від захворювань шлунково-кишкового тракту, безсоння, наривів і ран. Кажуть, коли на Усікновення чується грім чи блискає – буде затишна осінь і тепла погода. На Поліссі у сиву давнину на Іоанна Предтечу чоловіки відкривали полювання на вовків, аргументуючи це тим, що в цей час хижаки найбільш неспокійні.



Мощі Іоанна Хрестителя нині зберігаються у різних частинах світу. Зокрема фрагмент голови величного пророка перебуває у церкві Сан Сільвестро ін Капіте (Рим). Ще один фрагмент є у Ам'єнському соборі (Франція).



14 вересня відзначаємо день преподобного Симеона Стовпника – витривалого монаха, який 80 років провів у молитві, з яких 47 простояв на стовпі. Святий подвижник помер у 459 році, проживши 103 роки. Тіло було у стані молитви. Похоронили пророка недалеко від стовпа, на якому він подвизався, а згодом на місті, де стояв стовп, побудували монастир. В народі Семена вважали покровителем птахів. Казали, що о цій порі у вирій відлітає зозуля й соловей. Саме святому Семену птахи звітують у своїх добрих або злих вчинках.

День ангела: календар імен на 5 – 11 вересня





На правах реклами