Ми у Facebook
20.09.2014, 09:39

Рівненський художник Юрко Журавель видав свою "Карикадурку"

Мрія одного безперечно талановитого рівнянина збулася. Юрій Журавель, музикант і художник, нарешті отримав перші примірники, у прямому сенсі цього слова, вистражданої ним книги "Карикадурка"

Це найбільше видання, яке колись виходило з-під пера рівненського автора, хоч і в луцькому видавництві. Не знаючи, чи надруковані хоча б кілька примірників, автор збірки карикатур домовився про презентацію та невеликий концерт на "Форумі видавців" у Львові — найпрестижнішому книжковому дійстві в Україні. І паралельно музиканти "Ot Vinta" домовились за благодійний концерт на полігоні у Яворові — щоб дарма у Львів не їздити, якщо б книжки не надрукували. Але таки вони з'явились — 50 примірників, з яких до Рівного доїхало лише п'ять. Усі інші моментально розпродалися на Форумі, навіть незважаючи на ціну 350 гривень.






Унікальність щойно виданого продукту — у зборі на нього коштів. Юрій Журавель, який протягом останніх кількох років ледь не щодня виставляв у мережі Facebook власні нові шаржі та політичні карикатури, вирішив зібрати усю свою графічну творчість у одну книгу. А тому це мав би вийти не тоненький альбомчик малюнків, а пристойний "фоліант" на кількасот сторінок. Розуміючи, що особистих грошей на це не має, художник звернувся до проекту "Спільнокошт" — збирання грошей на певну ідею за рахунок благодійних пожертв. Спочатку у планах Журавля була сума 130 тисяч гривень. До кінця заявленого терміну вдалося зібрати 230 тисяч. Зважаючи на стрибки долара та збільшений остаточний вигляд, і цих коштів не вистачило на запланований наклад три тисячі екземплярів. Тому довелося трохи почекати і дозбирати грошей.



Рівненський гурт відіграв концерти для військових у зоні АТО



І суми, і наклад для місцевого митця можуть здатися фантастичними, проте популярність Журавля не лише як музиканта, а й як художника різко виросла після Майдану, який, за зізнанням Юрка, став неймовірним моментом творчого натхнення. Тому продати три тисячі книжок, навіть за недешевою ціною, навряд чи буде проблемою. Тим більше, що кількасот примірників уже потрібно буде розіслати тим людям, які, надавши гроші, вказали на сайті "Спільнокошту", що хочуть отримати у подарунок саме книгу. Інші ж мали можливість як презент обрати собі футболки із малюнками Журавля чи картину "Небесна сотня".



Рівне: 22 серпня - «Благодійний концерт у госпіталі» за участю "OT VINTA"

Ті, хто у "Спільнокошті" участі не брав, можуть придбати книгу на спеціально створеному для цього сайті zhurawell.com.ua. Юрій Журавель ще поки не знає, чи буде давати видання на реалізацію у книгарні — мовляв, у Інтернеті сьогодні можна продати більше, ніж у книжкових магазинах. Тим більше, якщо ти — справжня "зірка" для творчої інтелігенції українського інтернет-простору.





На правах реклами