Ми у Facebook
21.09.2014, 10:47

21 вересня — День винахідника і раціоналізатора

Щорічно, у третю суботу вересня в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора, відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року.
День винахідника і раціоналізатора об'єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов'язково наділені рідкісним даром творчості, почуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу.

Винахідницьку та раціоналізаторську діяльность регулює Український інститут промислової власності - Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстровано близько 100 000 патентів на винаходи, а також близько 10 000 патентів на корисні моделі.

Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня, зазначає vnz.org.ua - це, зокрема, літаки з сімейства «АНів», ядерні технології Адаменко, технологія стимулювання росту рослин у сільському господарстві Пономаренко, медичні винаходи - спосіб боротьби з раком Завірюхи та лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.

Юний винахідник з Рівненщини вигадав переносний пристрій, який живить телефон, ноутбук і навіть запалює електричну лампочку!

Щоправда, на Рівненщині, за повідомленням телеканалу РТБ, нинішній рік загалом є не надто "врожайним" на винаходи. Приміром, за словами голови обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів Тамари Афанасенко, "Рівнеазот" тимчасово припинив винахідницьку та раціоналізаторську роботу через модернізацію підприємства". Проте, місцеві винахідники все одно продовжують працювати над новими інноваціями, і незабаром ми неодмінно почуємо про цікаві та корисні інновації, які народжує, можливо, саме в ці хвилини у лабораторній тиші інтелект винахідливих рівнян. Вселяє надію, зокрема, активна робота в цьому напрямку Рівненської Малої академії наук учнівської молоді - цьогоріч її вихованці запатентували вже дев’ять винаходів, а загалом за час діяльності установи науковці отримали вже понад два десятки патентів.

А обласна влада з нагоди Дня винахідника і раціоналізатора нагородила двох рівнян почесними грамотами облдержадміністрації. Відповідно до розпорядження голови ОДА Василя Берташа, відзнак удостоєні начальник котельного цеху ПАТ “Рівнеазот” Володимир Бакун та професор кафедри автоматизації, електротехнічних та комп’ютерно-інтегрованих технологій Національного університету водного господарства та природокористування Володимир Кованько.





На правах реклами