Ми у Facebook
22.09.2014, 22:15

Якщо ваші діти цікавляться сексом

Рівненську сім’ю відомих бізнесменів 16-річна донька приголомшила новиною: “Я – вагітна”. Зайняті з ранку до вечора наповненням сімейного бюджету мама й тато були шоковані почутим. І в першу чергу почали картати себе за те, що уваги своїй дитині приділяли обмаль, а тему інтимних стосунків як таку не підіймали перед єдиною донечкою взагалі.
Така ситуація знайома багатьом батькам, у яких підростають діти. І часто-густо тато та мама не знають, як і коли потрібно розпочинати розмову про секс.

Дев’яносто відсотків українських дітей віком від 5 до 8 років уперше дізнаються про секс з телебачення. І дорослі можуть навіть не здогадуватися, що їхні спадкоємці давно, як кажуть, в курсі. Часто батьки не знають, як правильно реагувати на звичайне дитяче запитання “Звідки я взявся?”.

Одні звертаються по допомогу до Інтернету, роздруковують картинки... Інші пропонують дітям почитати книжки, присвячені сексу­альному вихованню. Як вважають психологи, загалом це хороший метод. Але головна проблема криється все ж не в методах, а у тому, що ба­гато батьків тепер змушені до­бувати гроші, їм просто ні­коли спілкуватися з дітьми. Ми зібрали думки кількох спеціалістів, аби зарадити такій ситуації.

Не випереджайте події!
– Сексуальне виховання має бути поетапне. В умовах сучасного світу інформація все одно просочується – є батьки поряд чи ні. Але важливо пам’ятати, що дитина спершу поцікавиться нюансами сексуального життя у ровесників, – наголошує дитячий психолог Ольга ХМЕЛЬОВА. – Моя порада батькам: не можете самі поговорити з дитиною – зверніться до фахівців. У пригоді можуть стати й книжки, зокрема українські (нещодавно вийшла друком “Відверта розмова про ЦЕ”). Але говорити напівправду, вдаючи, що “цієї” теми немає, не можна. Нині ми працюємо з 12-річною дівчинкою, яка зазнала серйозної психологічної травми після того, як тривалий час чула, що у спальні щось відбувається. Одного разу мама дівчинки зважилася на відверту розмову. Посадила доньку поряд і розповіла все як є. Після звуків, що долинали зі спальні, та інформації, яка обрушилася на неї, до стосунків між чоловіком та жінкою у дівчинки огида.

Задовольніть цікавість дитини!
— Якщо дитина у підлітковому віці починає цікавитись інтимними подробицями — це нормально, адже це означає, що ваша дитина розвивається. Коли ж говорити про психологічну та фізіологічну готовність, то вона у кожного різна. Так фізіологічна: хлопці — 17-19 років, дівчата — 15-17 років. Щодо психологічної, то це залежить від кожної окремої людини, — пояснює лікар сімейної консультації Василь ГАЛЯБАР. — Треба чітко розмежовувати форми подачі інформації за віком і говорити “про це” доступною ди­тині або підліткові мовою. – Батьки самі мають відчувати потребу подачі інформації, корисної для дітей віком 3–5, 6–8, 9–10 років і, звичайно, для підлітків. А відповідати на дитячі запитання треба у будь-якому разі. Інакше малюк знайде відповіді, які не завжди підуть йому на користь. Батьки, свідомо підбираючи інформацію, мають унікальну нагоду впливати на поведінку дитини, формувати культурні й духовні цінності
Кожен має власні причини розпочати статеве життя. Часто у вже “дозрілих” підлітків це робиться через тиск-опір однолітками, яких вони наслідують у всьому. Чи через уже дорослого партнера, чи навіть через бажання довести, що вони можуть зробити це не гірше за дорослих. Та й у сучасних умовах таки важко опиратися бажанню вести активне сексуальне життя, якщо звідусіль атакують заклики це робити. Кіно, музика, Інтернет, глянцеві сторінки модних видань, реклама переповнені інформацією, що несе в собі різні сексуальні настанови. Обсяги інформації та легкий доступ до неї мають неабиякий вплив на свідомість. Тож підліткам залишається обирати “так” чи “ні”, а батькам ретельно слідкувати, коли у їх уже дорослих дітей прокидаються сексуальні бажання!

Наслідки сексу можуть бути
непередбачува­ними

Навіть ті батьки, що спілкуються зі своїми дітьми на дорослі теми, повинні постійно наголошувати на то­му, що інтимні відносини приховують у собі чимало негативних моментів. Одні із найпоширеніших — хвороби, що передаються статевим шляхом.

— Підлітковий секс сьогодні став досить поширеним явищем. У молодому віці організм ще не готовий до статевих відносин як фізіологічно, так і психологічно. Статеві органи розвиваються до 18-річного віку, тому будь-яка травматизація збільшує ризик зараження хворобами, що передаються статевим шляхом. Окрім ви­сокого ризику зараження, у молоді велика ймовірність серйозних ускладнень через проникнення інфекції. Адже молодий організм набагато вразливіший через ті фізіологічні зміни, що притаманні людині в перехідному віці. Часто молоді люди вважають, що венеричні захворювання — не такі вже й страшні, порівняно зі СНІДом. Проте величезну небезпеку зараз мають хвороби так званого другого покоління — хламідіоз, гонорея, мікоплазмоз.

На сьогоднішній день по Рівненській області у порівнянні з попередніми роками зменшилась кількість підлітків із захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Зареєстровано п’ять випадків зараження сифілісом у віці до 14 років, та три випадки — у віці від 15 до 17 років. Є, на жаль, поодинокі випадки зараження гонореєю, хламідіями, — розповідає головний лікар Рівненського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Наталія МАНЯК.

Коли розпочинати інтим­не життя — рішення суто індивідуальне. Але не варто забувати й про те, що існують різні способи, які здатні дарувати не меншу насолоду за інтимну близькість, тим більше у молодому віці. А це — поцілунки, обійми, прогулянки вдвох, перегляди фільмів чи навіть просто розмови на спільні теми. Рішуче “ні”, сказане сьогодні, не означає відмову від статевого життя назавжди, проте дає можливість розпочати його гідно, вчасно та безпечно.

Алла ЯРЕМОВИЧ, психолог:
– Статевий потяг – це інстинктивне почуття, що відповідає за продовження роду. Підліток переживає його вперше, і тим воно привабливіше та зворушливіше. Іноді він сам не розуміє, що саме відбувається з його відчуттями, а тому прагне спробувати того незвіданого та жаданого. Тим більше, що все довкола стимулює подібне прагнення.
Усе б добре, якби не багато “але”. Забороняти безглуздо, це визнаний факт, а от інформувати про можливі наслідки – необхідно. Справа в тому, що діти, й підлітки у тому числі, мають потребу любити і хочуть, щоб їх любили. Потрібно не забороняти їм секс, а заповнювати потребу в любові.
Відомо, що ранній сексуальний досвід стає причиною частих депресивних розладів і може призвести до суїциду. Причина може критися у тому, що у віці від 12 до 18 років закладається поняття вірності. Далі воно усвідомлюється і формується як почуття любові. Це триває до 25 років. Підлітки, які рано розпочинають активне статеве життя, деформують початкове становлення таких понять й отримують натомість розчарування, які потім важко піддаються корекції. Помилковою можна вважати думку дівчат – підлітків про те, що сексом вони прив‘язують до себе хлопця. Навпаки, чим раніше відбувається статевий контакт, тим швидше вони можуть втратити свого партнера. І, як наслідок, – розчарування та спроби самогубства. Але не завжди все відбувається так драматично. Іноді, дійсно, перші почуття переростають у справжні, “на все життя”. Та швидше це виняток з правил. Підлітків варто і треба вчити бути відповідальними за власні вчинки та життя близьких людей, що їх оточують.





На правах реклами