Ми у Facebook
06.10.2014, 07:30

В Європі з'явилися будинки, які не потрібно опалювати взимку

У Німеччині та Польщі почали споруджувати перші НУЛЬ-енергетичні будинки, яким не потрібні газ, вугілля, котельні та радіатори. Їх зовнішні стіни сконструйовані так, щоб акумулювати, передавати й зберігати тепло Землі та Сонця.
Одна з цікавих концепцій НУЛЬ-енергетики реалізована в Німеччині. Тут споруджений дім, зовнішні стіни якого виконані зі сталевих плит завтошки 4-6 сантиметрів. Плити заглиблені на 2 м у ґрунт і спираються на горизонтальну сталеву плиту, яка виконує функцію фундаменту і передавача тепла землі.

Влітку зовнішнє тепло "спливає" під землю, а взимку – "випливає" для обігрівання будинку. Цей дім легший за звичайний і набагато тепліший узимку при мінусових температурах. Адже його конструкція дає змогу зменшити теплообмін із зовнішнім повітрям у різні пори року.



У Рівному утеплили ще один панельний будинок [+Фото]

У Польщі теж з`явились інноваційні будинки, котрим не потрібні котельні і радіатори. На вул.Черешневій, 134 у Варшаві такий збудував винахідник і пропагандист НУЛЬ-енергетичних будинків Евгеніуш Рилевський. Вартість зведення його будинків майже така сама, як і традиційних з котлами, пише EcoTown.

Принципи спорудження його споруд прості. Північні стіни та й інші поверхні, на котрі рідко потрапляє сонце, добре ізолюють (якщо пінопласт, то 16 см, досягають U=0,15Вт/0С*м2). Дах також добре ізолюють, а на частині даху розміщують сонячні колектори гарячої води (виходить дешевий підігрів!).

Новітнє рішення Рилевського - панелі на південних стінах. Через конструкцію цих панелей упродовж дня сонячна енергія передається стіні, а вночі панелі добре захищають від морозів. Влітку панелі потрібно обернути "догори ногами": вдень вони будуть захищати від спеки, пише ecotown.com.ua.





На правах реклами