Ми у Facebook
25.10.2014, 12:10

Нові норми споживання газу вдарять по найменш захищених споживачах Рівненщини

Із 1 жовтня 2014 року введена в дію Постанова Кабміну № 409, згідно із якою зменшуються норми споживання газу для населення. Відтак значній частині споживачів, які мають пільги і субсидії, доведеться сплачувати за газ більше.
Із 252,8 тис. абонентів ПАТ «Рівнегаз» на сьогодні понад 78 тисяч користуються пільгами, 23,7 тис. – субсидіями. Саме ця категорія споживачів найбільш відчує на собі всі негативні моменти нововведення.

«Зменшення норм споживання газу в першу чергу вдарить по найменш забезпечених громадянах, які користувалися пільгами та субсидіями. Адже з 1 жовтня держава компенсуватиме вартість газу цій категорії споживачів в межах нових норм, решту спожитого газу вони оплачуватимуть за повною вартістю. За нашими прогнозами нововведення торкнеться більше половини наших пільговиків та субсидантів, - пояснює голова правління ПАТ «Рівнегаз» Петро Дубас.

На Рівненщині відмовляються від природного газу

Від зменшення норм споживання найбільше постраждають споживачі, які мешкають у багатоквартирних будинках та використовують природний газ на індивідуальне опалення. Таким споживачам доведеться або значно економити на опаленні, або сплачувати решту газу за повною вартістю, яка суттєво збільшена з 1 травня 2014 року.

«Радимо нашим клієнтам - пільговикам до початку опалювального сезону вирахувати обсяг газу, на який буде поширюватись державна компенсація. Це можна зробити як самостійно, так і звернувшись за допомогою в абонентні відділи ПАТ «Рівнегаз». Перевитрати встановлених норм та зменшення розміру компенсації можуть стати причиною накопичення боргу з боку споживачів», - розповів заступник голови правління з постачання та обліку газу Віктор Осницький.

Як утеплити вікна своїми руками [+ПОРАДИ]

Соціальні нормативи, які використовуються при розрахунках пільгової компенсації та субсидії з 1 жовтня 2014 року, відповідно до прийнятої Постанови КМУ:

- У разі використання природного газу на індивідуальне опалення індивідуального житлового будинку – 7,658 м3 природного газу на 1 м2 опалювальної площі на місяць, в опалювальний період, замість 11 м3.

- У разі використання природного газу на індивідуальне опалення багатоквартирного житлового будинку – 3,64 м3 природного газу на 1 м2опалювальної площі на місяць, в опалювальний період, замість 11 м3.

- За наявності плити газової та централізованого гарячого водопостачання - 6 м3замість 9,8 м3 на одну особу на місяць;

- За наявності плити газової при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 9 м3 замість 18,3 м3 на одну особу на місяць;

- За наявності газової плити та газового водонагрівача - 18 м3 замість 23,6 м3 на одну особу на місяць.





На правах реклами