Ми у Facebook
30.12.2014, 14:56

Як готувалися до Нового року в СРСР

30 грудня 1922 року був утворений СРСР. А 25 грудня 1991 року Радянського Союзу не стало. Про день народження «єдиного і непорушного» союзу 15 республік зараз навіть не згадують. А от про те, як колись відзначали Новий рік і як діставали дефіцитні продукти до святкового столу, розповідають наші мами та бабусі.
Готуватися до свят в СРСР треба було заздалегідь. По-перше, закупити продукти - тобто, «дістати», вистояти в багатогодинних чергах.



Або ж отримати у продуктових замовленнях дефіцитні шпроти, ікру, копчену ковбасу "Московська" чи "Сервелат" (щоправда, ця пільга стосувалась партійних начальників та ветеранів війни). Навіть майонез-горошок діставали "по блату".

Обов'язковим було приготувати олів'є, холодець, заливну рибу, морквяний і буряковий салати, оселедці під шубою, відкрити заготовлені з літа мариновані огірочки і помідорчики, які через відсутність свіжих овочів та зелені були невід'ємною частиною святкового столу. А з собою в гості несли пляшку, палку ковбаси, дефіцитні банку розчинної індійської кави, торт, коробку шоколадних цукерок - хто що дістав...

Ті, у кого був знайомий продавець у продуктовому магазині, могли дозволити собі на Новий рік коньяк за 4 карбованці 12 копійок, шампанське «Советское» напівсолодке, мандарини і навіть апельсини.

ЧИТАТИ ДАЛІ

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Как живется в 15 республиках бывшего СССР [Фото]





На правах реклами