Ми у Facebook
10.01.2015, 17:45

За квартиру більше 60 м кв. треба платити податок

Вже в цьому році багато рівнян отримають несподівані для себе повідомлення про необхідність сплатити податок на нерухомість. Бо відтепер оподатковується не понад 120 квадратів, а вдвічі менша площа, ніж визначили торік.
У перший день нового року набув чинності закон про зміни в Податковий кодекс.

29 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла законопроект №1578 про зміни до Податкового кодексу та інші закони, що стосуються податкової реформи.

Серед плюсів - кількість податків скоротилася з 22 до 9. Залишилися тільки податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість (ПДВ), акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки - податок на майно і єдиний податок.

Що стосується податків з громадян - фізичних осіб, то з 1 січня 2015 змінені ставки податку на нерухомість.

В Україні будуть збирати податок на нерухомість з квартир більше 60 квадратів та будинків більше 120 квадратних метрів.

Як підкреслив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, податок на об'єкти житлової нерухомості зараховується та адмініструється місцевими органами влади. "Це доходи місцевих бюджетів. Ми повинні дати можливість місцевим бюджетам отримувати додаткові ресурси", - сказав прем'єр-міністр, коментуючи новий податок, який стосуватиметься значної кількості українців.

"Була дискусія з приводу того, щоб місцеві бюджети не зловживали щодо оподаткування так званої соціальної нерухомості. Саме тому підтримується пропозиція, внесена коаліцією депутатських фракцій, і ми встановлюємо мінімальні пороги. Не оподатковується до 60 квадратних метрів для квартири і до 120 квадратних метрів для будинку. Також не обкладається нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі, промисловості, мафи і кіоски, які є суб’єктами малого бізнесу, де люди самі собі заробляють, і ринки", — підкреслив Арсеній Яценюк.

Розмір податку на інше (нежитлове) нерухоме майно будуть визначати органи місцевого самоврядування - від 0 грн до 24 гривень. Промислові і виробничо-господарські приміщення, МАФи і ринки взагалі не будуть оподатковуватися, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

До речі, у першому варіанті законопроекту, який вносив зміни до Податкового кодексу, пропонувалося оподатковувати квартири та будинки, починаючи з першого квадратного метра.





На правах реклами