Ми у Facebook
04.03.2018, 14:15

ТОП-5 рецептів гарячих напоїв

Зігріватися вечорами можна не лише любов’ю близьких і теплою ковдрою, а й гарячими та запашними напоями.
Глінтвейн

Глінтвейн (від нім. – “гаряче вино”) – це алкогольний напій, який виготовляють із суміші вина, цукру (або меду), щедро додаючи прянощі. В Європі він вважається традиційним зимовим напоєм.

Перші рецепти глінтвейну, з’явились ще в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Гарячим вино стало в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії, Скандинавії. Тоді напій виготовляли на основі бордо, додаючи галангал (близький родич імбиру).

Вважається, що глінтвейн має антибактеріальний та антиокислюючий ефект. У невеликих дозах глінтвейн позитивно впливає на організм людини, підвищує імунітет та навіть сповільнює старіння.

На 1 літр сухого червоного вина вам знадобиться:

4 солодкі мандаринки (або 1 великий апельсин)
2 склянки яблучного соку
4 столові ложки темного рому
5 столових ложок квіткового меду
4 зернятка кардамону
3 палички кориці
2 зірки анісу

Приготування:

- Розітріть спеції у ступці та залийте медом.
- У каструльці повільно нагрівайте вино з соком та ромом. Додайте туди порізані мандаринки, мед зі спеціями та добре розмішайте.
- Повільно, на малому вогні прогрівайте глінтвейн не менше 30 хвилин. Важливо: не треба доводити його до кипіння!
- Ароматний напій розлийте у великі кружки.

До глінтвейну добре смакує: випічка – сухе печиво, пироги із яблуками або грушами, віденський штрудель; страви із м‘яса свинини, особливо приготовані на грилі.


Какао

Какао – це зазвичай безалкогольний напій, до складу якого входить какао, молоко (або вода) і цукор.

Багато століть какао вважався напоєм аристократів. Він був дорогим та недоступним для простого люду. До того ж, йому приписували цілющі властивості. Наприклад, в 19 столітті його продавали в аптеках, як засіб, що лікує депресії, поліпшує самопочуття, швидко загоює рани. Також його вважали потужним афродизіаком.

Хоча зараз какао ліками не називають, але всі ми відчували на собі його чарівні властивості підняття настрою та налаштування на позитивний лад.

Для однієї порції какао вам потрібно:


2 столові ложки какао
2 столові ложки цукру (можна й менше)
1 столова ложка гарячої води
200 мл молока
сіль
прянощі (за бажанням): кориця, ваніль.

Приготування:


- Какао змішати із цукром та водою в сотейнику. Поставити на вогонь і довести до кипіння.
- Залити молоко, перемішуючи довести до кипіння. Продовжити збивати вінчиком 3-4 хвилини, вже знявши з вогню. Додати кілька крупинок морської солі при збиванні.
- Перелити в підігріту чашку й подавати.

За бажанням какао можна замінити кероб-порошком (замінник какао і цукру, який рекомендовано вживати хворим на цукровий діабет та людям із надмірною вагою), а звичайне молоко – на кокосове або соєве.

До какао добре смакує: зефір та маршмеллоу. Додайте їх прямо у кружку.


Американський гарячий шоколад

Гарячий шоколад іноді називають “напоєм богів”. Він з’явився в Європі в 1527 році, завдяки іспанському конкістадору, який завоював Мексику. В індіанців завойовник побачив дивний ритуал – розпивання гарячого гірко-гострого напою. Скуштувавши його, чоловік вирішив збагатити їм гастрономічний світ Європи.

Однак солодким й ніжним він став аж через 200 років. Дякувати за це варто англійцям, які додали у гарячу суміш молоко.

Для приготування трьох чашок гарячого шоколаду вам потрібно:


1 чашка цукру
180 грам несолодкого, дрібно нарізаного шоколаду
1 чашка несолодкого какао-порошку
пів склянки знежиреного сухого молока
5 чайних ложок кукурудзяного крохмалю
1 чайна ложка ванільного екстракту (або 1 чайна ложка ванільного цукру)
¾ чайної ложки солі
1 стакан молока

Приготування:

- Змішайте всі інгредієнти (крім рідкого молока) у кухонному комбайні – від 30 до 60 секунд. Зберігайте суміш у контейнері при кімнатній температурі (не більше 2х місяців).
- Щоб зробити гарячий шоколад, візьміть молоко. Нагрівайте його в маленькій каструлі на середньому вогні поки воно не почне парити і не з’являться бульбашки по краях каструлі.
- Додайте ¼ чашки суміші і продовжують нагрівати, постійно збиваючи, аж до появи піни. Це займе від 2 до 3 хвилин.
- Налийте шоколад у кухоль. Пийте гарячим.

До гарячого шоколаду добре смакує: як і для какао, зефір та маршмеллоу. А ще краще насолодитись напоєм в «чистому вигляді».


Гарячий сидр

Напевно, мало хто куштував гарячий сидр, тим паче із доданням яйця та віскі. Але чому б не здивувати своїх гостей та друзів?

Дехто каже, що цей напій нагадує відомий десерт гоголь-моголь, який готується із збитого яєчного жовтка та цукру. Пікантність та “паті-настрій” додає алкоголь, який за бажанням ви можете виключити із рецепта.

Для приготування 4-6 чашок напою вам потрібно:

2,5 чашки нежирного молока (бажано менше 10%)
1,25 чашки яблуневого сидру
2 великих яйця
пів склянки цукру
2 столові ложки коричневого цукру (можна замінити білим)
1/4 чайної ложки кориці
1/4 чайної ложки тертого мускатного горіха
1/4 чайної ложки солі
1/2 чашки бурбона (підійде будь-яке віскі)
збиті вершки, паличка кориці та шматочки яблука – для прикрашання

Приготування:

- Змішайте молоко, сидр, яйця, цукор, корицю, мускатний горіх та сіль у великій каструлі. Поставте на середній вогонь та постійно помішуючи варіть 15-20 хвилин. Важливо! Не переставайте помішувати, щоб яйця не перетворились на яєчню.
- Варіть поки напій злегка не загусне. Зніміть каструлю з вогню, але продовжуйте збивати вінчиком ще 1-2 хвилини.
- Додайте віскі при бажанні у каструлю або у кожну склянку окремо.
- Подавати варто в чашках, прикрасивши напій вершками, паличкою кориці та скибочками яблука.

Обліпиховий чай з медом

Не новина, що обліпиха – це джерело вітамінів. У ній вдвічі більше корисного вітаміну С, ніж у цитрусових, наприклад. Крім того, вона містить антиоксиданти та поліненасичені жирні кислоти, які відповідають за здоровий і молодий вигляд шкіри.

Чай з обліпихи і меду вважається потужним антидепресантом. Крім того, обліпиха лікує застуду та заряджає енергією.

Для приготування напою вам потрібно:

150 г обліпихи
500 мл води
2 столові ложки чорного чаю
2 столові ложки меду

Приготування:

- Обліпиху добре промити, більшу частину ягід потовкти (можна в ступці, можна ложкою у глибокій посудині).
- До обліпихового пюре додати ягоди, що залишились, а також чай. Залити окропом і дати настоятися протягом 7-10 хвилин.
- Щоб мед не втрачав корисні властивості, його рекомендується додавати безпосередньо перед вживанням або їсти, запиваючи чаєм.

Примітка: можна готувати напій без додання чорного чаю.

Джерело: inspired.com.ua

Статті до теми:

Вранці корисно пити зелений чай
Оригінальні рецепти приготування гарячого шоколаду [ВІДЕО]





На правах реклами