Ми у Facebook
25.01.2015, 14:00

Гадання на доларі: яким буде курс до кінця року?

Україна повернулась у 90-ті роки. Офіційно долар коштує менше 16 гривень, але за такою ціною валюту майже не знайдеш в обмінниках та в банках. Зате на "чорному" валютному ринку вартість одного долара США коливається від 20 до 23 гривень.
На початку осені голова НБУ Валерія Гонтарєва заявляла, що курс долара, закладений в держбюджет 2015 року, повинен становити 12,90 грн. Однак після валютних коливань "зав’язала" з усіма прогнозами та переадресувала цю функцію до Міністерства економіки. Новий міністр економного розвитку Айварас Абрамічувас курс валют не коментував.

У свою чергу міністр фінансів Наталя Яресько вважає, що за курс повинен відповідати НБУ. І перед формуванням Держбюджету-2015 Національний банк не надав прогноз курсу валют, тому використовували середній курс від ряду інвест-банкірів і економістів, і прогнозів, які були надані через Мінекономіки, через уряд.

Урешті в Держбюдет був закладений курс 17 грн за 1 долар. І на початку січня Наталя Яресько зазначила, що уряд буде робити все, щоб утримати курс на цій позначці. А от більшість українців не сильно вірять у такий оптимістичний прогноз. Серед панічних настроїв існує думка, що долар може досягти позначки і 30 грн. Економічні експерти роблять дуже обережні прогнози.

Олександр Охрименко, директор Українського аналітичного центру

Зараз дуже важко спрогнозувати курс гривні на 2015 рік, тому що є дуже багато різних політичних та економічних факторів. Але зрозуміло одне: в цьому році курс долара буде вищим за 20 грн, тому що девальвація прискорюється. Вже на чорному ринку курс досяг майже 22 грн. І це ще раз показує, що курс на валютному ринку в Україні формує чорний ринок. І оскільки він зростає, то буде зростати і курс валюти в Україні в цілому.

Чи зросте курс на чорному ринку? На жаль, на сьогоднішній день, ми бачимо на форумах, що охочих купити валюту вдвічі більше, ніж продати. Наразі існує тенденція зростання. До того ж виникла патова ситуація, коли на офіційному ринку обсяг продажу валюти знижується. Ми бачимо, що тільки 100 млн купують на офіційному міжбанку, у той час як на чорному міжбанку обсяги перевищують 1 млрд дол. Виникла ситуація, що зараз курс формує не офіційний ринок, а сірий. І це відображається на готівковому ринку однозначно.

Володимир Лановий, екс-міністр економіки України

На обмін викидається більша частина гривні, і рівновага між доларом та гривнею виходить знов у нерівноважний стан. Тому провалюється курс. Питання полягає у фінансовій і грошовій політиці уряду та НБУ. Поки що вони не діяли таким чином, щоб досягти стабільного значення, що б відповідало рівновазі на ринку. Коли застосовуються адміністративні способи (а вони півроку переважають на ринку) — офіційно один курс, а реальний курс зовсім інший.

Якщо навіть зараз опустити офіційний курс на рівні чорного ринку, то чорний ринок буде далі рухатись і віддалятися, і це найгірше для стабілізації. Максимального курсу на чорному ринку немає, може бути і 100 грн, і 200 грн. Це все залежить від співвідношення гривні та долара на внутрішньому ринку. Якщо і далі буде порушуватись баланс, то і далі буде віддалятися – немає межі.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України

На сьогодні уряд в держбюджеті закладав курс 17 грн за долар, і НБУ нібито сподівається на курс 17, але ми бачимо, що курс на чорному ринку нижче 20 грн. І тому сподіватися, що на кінець року курс буде 17 грн, дуже важко, якщо НБУ не змінить своєї стратегії в курсовій політиці. І взагалі важко прогнозувати курс на кінець року, бо не має головної бази для прогнозу, а саме — стратегії НБУ.

Дефіцит валюти, який ми маємо на українському ринку, пояснюється тільки одним. Очевидно, банки очікують подорожчання іноземних валют та притримують іноземні валюти в себе. І якщо продають, то тільки через своїх довірених валютчиків за вищим курсом. Очевидно, що банки очікують девальвації гривні. І сигнал до девальвації гривні оголосила голова НБУ своїм виступом у парламенті, коли оголосила про те, що курс НБУ не буде змінюватись порівняно з попереднім роком і НБУ не буде впливати на курс, і курс буде формувати ринок.

Олександр Сугоняко, заслужений економіст України

Ціна долара в гривні у нас зростає з 1996 року, коли курс долара складав 1,76 гривні. А сьогодні більше ніж у 10 разів зріс. Чому так? Відповідь проста, бо у нас незбалансована економіка в частині експорту та імпорту. Ми хочемо жити краще, ніж ми працюємо. З 2005 року ми купили товарів з-закордону на 100 млрд доларів більше, ніж продали. Питання, за рахунок чого ми це зробили? За рахунок накопичення боргів.

Коли сьогодні тіньовий курс у нас за 20 грн, я не знаю яким чином вони заженуть його назад. Чи може курс бути 18 грн? Може, якщо вони створять програму економічного відтворення, в яку повірять банкіри та підприємці. Якщо буде нормально, курс може і менше бути. Але якщо вони не зроблять цього, а будуть говорити про позичання за кордоном грошей або робити реформи в далеких сферах, то падіння буде продовжуватись.
Якщо ми хочемо зупини подальше падіння гривні, ми зобов’язані змінити свою економіку і зробити її з постійно деградуючої на відновлюючу.

24tv.ua





На правах реклами