Ми у Facebook
25.01.2015, 22:30

Рівненський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості – якісні освітні послуги для дорослого населення [+Відео]

Гостем чергового випуску програми “Ранкова кава” став директор Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Олександр КАЛЮХ. А зустрілась з ним ведуча Ольга Данилюк у ресторані навчально-виробничого комплексу РЦПТО, що на Підкови, 17-а у Рівному.
Саме місце зйомки й зумовило запитання на початку розмови.

– Олександре Ярославовичу, вперше за чотири десятки випусків програми “Ранкова кава” на столі під час зйомок — справжній торт, причому, як мені вже сказали, виготовили його слухачі вашого закладу. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

– Справді, ми знаходимося в стінах навчально-виробничого комплексу Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Це є один із шести структурних підрозділів нашого закладу. Зорієнтований він на підготовку фахівців саме у сфері ресторанно-готельного бізнесу. Тому й знімаємо програму в навчальному ресторані, того й офіціанти, і кава, і торт на столі — усе справжнє! (Посміхається — авт.).

Саме у цьому навчальному підрозділі ми навчаємо, перенавчаємо й підвищуємо кваліфікацію за 12 професіями, які є складовими цього виду бізнесу, починаючи від офіціанта і завершуючи покоївкою. Для комплексної підготовки фахівців створено не лише ресторан, а й навчальний готель і навіть салон краси — тут навчаються перукарі, косметики, манікюрники й педикюрники. І навчання відбувається комплексно: приміром, якщо ми готуємо офіціантів, то наші перукарі створюють для цих офіціантів зачіски чи стрижки. А іспити в більшості випадків проходять у формі конкурсу, коли слухач презентує себе як майбутнього кваліфікованого фахівця. Це важливо побачити і роботодавцям.


– Тобто вони відразу бачать майбутніх працівників у дії...

– Однозначно, головний клієнт для служби зайнятості, який був і залишається, – це роботодавець.


– А якщо говорити про слухачів, то хто саме може до вас звертатися, щоб отримати фахові освітні послуги для подальшого професійного зростання?

– Наш навчальний заклад є структурним підрозділом служби зайнятості. Таких центрів в Україні 10, а саме рівненський є найстарішим. На ринку освітніх послуг ми — 23 роки, тобто є ровесниками незалежної України. В основному ми орієнтуємось на професійне навчання та перенавчання безробітного дорослого населення. Працюємо ми в рамках чинного законодавства в системі профтехосвіти, навчання ліцензоване і здійснюється за державними стандартами. Звичайно, головними для нас є безробітні, але будь-хто – доросле населення і роботодавці – можуть звернутися для того, щоб підвищити свій рівень фаху або здобути новий чи перенавчитися. Адже можливості РЦПТО дозволяють перенавчити бажаючих саме на ту професію, яка є нині актуальною і має попит у роботодавців.


– У навчальному відділенні на Підкови, 17-а готують працівників за 12 професіями, а скільки напрямків підготовки має ваш центр загалом?

– Маємо ліцензії від Міністерства освіти за 52 професіями. А крім того, за різними курсами цільового призначення ми навчаємо доросле населення загалом за 200 напрямами. Йдеться про поглиблену спеціалізацію або спеціалізацію, адаптовану до потреб конкретного робочого місця, якщо людина вже має певний фах. Такі послуги дуже затребувані роботодавцями, адже навіть за однакових умов виготовлення товару чи продукту, обладнання й технології можуть відрізнятись. Ми це враховуємо, погоджуємо навчальний план з роботодавцем і орієнтуємось передусім саме на його потреби.


– Ви почали говорити про обладнання й технології, знаємо, що в наш час все це дуже динамічно розвивається. Як ви намагаєтеся слідкувати за тенденціями ринку?

– Передусім це постійний зворотній зв'язок із роботодавцем — нашим клієнтом номер один. Така інформація дозволяє оперативно і гнучко коригувати навчальні плани. Приміром, готуючи кухарів, давати окремий модуль щодо фаху кондитера, тому що таке поєднання має більший попит. Це якраз було побажання саме роботодавців, і ми його врахували.


– А скільки часу триває навчання?

– Не більше року. В середньому — від 5 до 8 місяців. До речі, ми є навчальним закладом не лише для Рівненщини, а й для всієї України. Для прикладу, цьогоріч за всіма видами навчання — а це професійна підготовка, перепідготовка та курси цільового призначення — ми підготували майже дві тисячі слухачів із інших областей.


– А де їм проживати, навчаючись у Рівному?

– Знову ж, це чергова наша перевага в навчальному процесі: слухачі з інших регіонів забезпечуються гуртожитком, безкоштовно проживають у комфортних умовах, кімнати підключені до wi-fi, тобто дорослі люди, які складають основу наших слухачів, мають можливість постійно підтримувати зв'язок зі своїми родинами.


– Якщо говорити про підсумок навчання, то як це засвідчується, так би мовити, документально?

– Випускник отримує свідоцтво державного зразка, оформлене відповідно до всіх вимог чинного законодавства. Адже ми є державним навчальним закладом, працюємо відповідно до всіх правових норм і гарантуємо якісну професійну підготовку та перепідготовку, а отже — надійні перспективи на сучасному ринку праці для безробітного населення і тих, хто бажає підвищити кваліфікацію або перенавчитись. А роботодавці можуть мати впевненість: ми підготуємо для них працівників відповідно до специфіки саме їхнього підприємства і з урахуванням сучасних вимог ринку праці.


– Наостанок, Олександре Ярославовичу — новорічне побажання від вас для глядачів програми “Ранкова кава”.

– Хотів би побажати, щоб усі мали роботу й гідну оплату праці. Вірити у краще майбутнє, відчувати впевненість за нинішніх змін, а в разі потреби — звертайтеся до нашого центру, ми вам допоможемо!

Рівненський центр
професійно-технічної освіти ДСЗ
м. Рівне, вул. Пирогова, 8
Тел./факс (0362)68-37-80, 68-37-95
e-mаil: cpto@cpto.rv.ua
www.rcpto.org.ua


ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ



Статті до теми:

Професійні послуги для рівнян у сфері будівництва від Івана Дідули [+Відео]

[url=http://catalog.ogo.rv.ua/articles/view/2014-12-22/57845.html]Усі таємниці фейс-арту та аквагриму у новій програмі "Ранкова кава" [Фото+Відео]





На правах реклами