Ми у Facebook
04.03.2015, 13:30

Декларування доходів громадян: ставки податку

Як відомо, з 1 січня 2015 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих в минулому році. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається до 1 травня 2015 року до податкової інспекції за місцем реєстрації платника (місцем проживання).
З початку проведення цьогорічної кампанії декларування до ДПІ у м. Рівному громадяни міста подали 293 декларації про майновий стан і доходи за 2014 рік, у тому числі 171 декларацію з метою отримання права на податкову знижку за оплату навчання, за іпотечним кредитуванням, за договорами довгострокового страхування життя.

Так, 122 декларації подано тими громадянами, які зобов’язані задекларувати отримані доходи. Серед них – 69 декларацій про доходи, отримані у вигляді спадщини (дарування) на суму 9100 тис. грн., 21 декларація про доходи від продажу рухомого/нерухомого майна на суму доходу 776 тис. грн., 11 декларацій по наданню майна в оренду на суму 235 тис. грн. та ін.

ДПІ у м. Рівному нагадує, при заповненні податкових декларацій щодо доходів, отриманих минулоріч, слід враховувати наступні ставки податку на доходи фізичних осіб:

- 15% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих), у т.ч., але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри;

- 17%, якщо база оподаткування, визначена з урахуванням норм пп.164.6 ст. 164 Податкового кодексу, у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, тобто 12 180 грн.;

- 30% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшу у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) на користь резидентів або нерезидентів;

- 5% бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу.

Звертаємо увагу, для реалізації платниками права на податкову знижку граничний розмір витрат, дозволених для включення до податкової знижки для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти та при страхуванні, розраховується з урахуванням місячного доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги, тобто 1710 гривень.

Вичерпна інформація з питань декларування доходів громадян розміщена на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Рівненській області в окремому розділі „Декларування доходів громадян - 2015”. Зокрема, нормативно-правові акти, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форма річної податкової декларації, консультації, коментарі з питань декларування доходів.

ДПІ у м.Рівне





На правах реклами