Ми у Facebook
03.05.2015, 18:00

“Ранкова кава”: як рівненський психолог допомагає людям покращити якість життя

У програмі «Ранкова кава» ми поспілкувалися про такий метод психотерапії як гештальт-терапія, про різницю між такими спеціалістами як психолог, психотерапевт і психіатр, а також про те які види послуг надає наша гостя. А співрозмовницею стала відомий у Рівному психолог, психотерапевт Яна ЛІЩУК.
- Яно, ти досить молодий фахівець у сфері психології. Розкажи, як ти прийшла до цієї професії, де навчалася? І загалом, як твої клієнти ставляться до того що ти досить молодий спеціаліст?

- Психологія-це те що мене надихає, це робота від якої я отримую колосальне задоволення, особливо тоді коли бачу своїх щасливих клієнтів після нашої спільної роботи. І усвідомлення того, що я цьому частково посприяла дає мені стимул не зупинятись на досягнутому, стимулює до народження нових ідей та втілення їх у життя.
Для мене особисто - це сфера нескінченного саморозвитку та пізнання нового у моїй професії, адже я переконана, що процес навчання відбувається протягом усього життя. Адже нам не під силу осягнути всього інформаційного простору, який нам пропонує наука і життя вцілому.
Щодо моєї освіти, то я отримала диплом Національного Університету "Острозька академія", спеціальність психологія. Також я сертифікований тілесноорієнтований та гештальт-терапевт на базі Київського Гештальт Університету.
Частина моїх клієнтів дійсно цікавляться моїм віком, коли приходять і бачать перед собою досить молоду жінку. Проте я можу стверджувати, що безпосередньо в роботі мій вік не має абсолютно ніякого значення. Адже важливий не вік, а професіоналізм і якість роботи, яку я виконую. Впевнена у тому, що те, чим я займаюсь, приносить значні результати і мої вдячні клієнти тому підтвердження. І врешті-решт, можливо я не маю великого життєвого досвіду, або інших якостей, які є у клієнтів різного віку, які до мене звертаються. Але я маю одну дуже важливу річ, мій інструмент допомоготи людям — це високоякісна кваліфікація і професіоналізм.


ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


- Розкажи детальніше про те, що таке «герштальт терапія», адже це поняття більш відомо фахівцям у сфері психотепарії. Що вкладено в нього?

- Гештальт-терапія – це один з видів психотерапії, який відрізняється від інших своїм процес-орієнтованим підходом до безпосередньої роботи з клієнтом. Тобто під час роботи, увага звертається на процес, який відбувається "тут і зараз", а не на результат, який звичайно буде, але в майбутньому і тому не має такого значення як те, що відбувається у цю хвилину. Тобто увага концентрується на тому, що присутнє.

- А на практиці як виглядає застосування саме цього підходу?

- З твого дозволу, я відповім на це питання методом порівняння. Оскільки гештальт-терапія народжувалась з протесту до психоаналізу, то між цими двома підходами є значна різниця безпосередньо у спеціцифіці роботи. Тому спробуємо порівняти, у чому ж різниця.
Психоаналітик-це експерт, людина яка за допомогою запитань до клієнта, вкінці сама ж інтерпритує почуте.
Гештальт-терапевт- це досвідчений партнер, соратник яких супроводжує клієнта у процесі роботи, в його переживаннях, емоціях та процесах, які відбуваються. І тут важливий так званий інсайт-усвідомлення клієнта яке відбувається в процесі роботи і часто є тією точкою з якої починаються бажані зміни.

У гештальті підтримується суб'єктивність, аналітики ж вірять в об'єктивність. У психоаналізі важливе минуле - "там і тоді". В гештальті важливо те, що відбувається "тут і зараз", тобто теперішнє. Для більшої ясності вищесказаного поясню, що в гештальті теж важливе минуле, оскільки відомо, що більшість наших проблем з дитинства, але це минуле розглядається в ключі того як клієнт обходиться з цим минулим "тут і зараз", тобто в даний момент, в теперішньому.
В психоаналізі відповідальність за процес роботи лежить на психоаналітику, оскільки результатом роботи з психоаналітиком є його висновок, інтерпритація.
У гештальті ж ця відповідальність розділяються 100% на 100%, тобто терапевт несе відповідальність за те, що може зробити він, а клієнт в свою чергу аналогічно, відповідає за те, що він може зробити для ефективного результату роботи.
В психоаналізі панує верховенство розуму (або-або-або), в гештальті вітається цілісність переживань досвіду, важливі і почуття і досвід і те що народжується (і-і-і).
Отже, психоаналіз дає можливість проаналізувати, а гештальт - проаналізувати і відчути.


ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


- Існують різні стереотипи щодо професії психолога, один із найпоширеніших - коли психолога сприймають як лікаря і бояться до нього звернутися: мовляв, я ж не божевільний. Чи стикалася ти з таким у своїй практиці?

- Так Олю, це дійсно дуже поширений стереотип. Якраз на цю тему я пишу статтю у журнал «VALIAZH». Тема стосується того, у чому ж різниця психолога, психотерапевта і психіатра. Думаю відповідь на це питання дещо змінить відношення людей до спеціалістів цих трьох абсолютно різних професій.
Тому я думаю, що нашим читачам теж буде корисно почути у чому ж різниця. Отож, ПСИХОЛОГ – це людина, що має вищу і, як правило, теоретичну освіту в області психології. ПСИХОТЕРАПЕВТ – людина, що має психологічну, педагогічну або медичну освіту та пройшла спеціалізацію, здобувши практичні навички, у тій чи іншій області психотерапії, яких налічується, за різними оцінками, від декількох десятків до декількох тисяч напрямків. ПСИХІАТР – людина, яка має вищу медичну освіту, після чого має право називати себе лікарем, як правило використовує фармакологічні препарати у роботі з пацієнтами.
Людина, яка звертається до психіатра-пацієнт, а психотерапевт працює з клієнтами, не призначаючи при цьому ніяких медичних препаратів, оскільки не має на це права і власне потреби, тому що працює психотерапевт з психічно здоровими людьми, на відміну від психіатра. Психотерапевт працює з душею людини, з її внутрішнім світом, з психічними процесами і станами, але аж ніяк не з психічними порушеннями у людей, які являють собою небезпеку для суспільства та потребують примусової ізоляції — це справа психіатрії.
Я психолог і психотерапевт. Ціль яку я ставлю перед собою у роботі з клієнтами – допомогти в усвідомленні істинної причини проблеми з якою приходить людина, знайти способи вирішення проблеми та можливості втілення цих способів у життя. Я супроводжую клієнтів на шляху до ціл,і яку ми ставимо перед собою.
Психотерапія дає можливість підвищити якість життя. Але тільки для тих, хто в змозі скористатися цією можливістю. Всі ми смертні, але не всі з нас живі. Тому не варто розцінювати рішення звернутись до психотерапевта як слабкість, оскільки це ознака сили, а також бажання і прагнення до саморозвитку.

- Зрозуміло, що в психотерапії може бути чимало проблем, які хвилюють людей, а з якими з них працюєш ти?

Треба розрізняти, що питання з якими звертаються люди – це одне, а питання, з якими працюю я – це інше. Наприклад, може бути фахівець з такою ж базою знань і досвіду як у мене, але він може бути компетентним у одних питаннях, а я в зовсім інших. Наприклад, на сьогоднішній день дуже актуальна допомога у тій важкій ситуації в країні, що склалася, і не кожен спеціаліст має ресурс аби працювати з клієнтами по даному питанню. Є такі, що не можуть стримувати свої емоції і можуть увійти в злиття з клієнтом, переживаючи разом з ним ті ж емоції і почуття. Відповідно, у такому випадку фахова допомога клієнту не надається.

Я працюю з такими питаннями як: стосунки між людьми: у соціумі, у групі, в сім'ї; дружні, дитячо-батьківські, чоловічо-жіночі стосунки; труднощі у побудові стосунків, неврози, панічні атаки; робота з дітьми; робота з адикціями (залежностями: харчова, інтернет-адикція, ігрова, трудоголізм, шопоголізм, спортивна адикція, булімія, анорексія, сексуальна адикція); переживання втрати, горя; відношення до світу, до того що сталося, до того що є і до запланованого; цикли побудови контактів з людьми — те як контакти починаються, від чого залежать, як змінюються і розвиваються, як завершуються; депресія, пригніченість, втрата інтересу до життя; ставлення до себе, до своїх почуттів, переживань, до своїх бажань і цілей, до думок і установок, ставлення до свого тіла; кризові періоди — кризи у особистих стосунках, вікові кризи; тілесні зажими та робота з ними; дихальні практики, переживання травми народження в процесі дихання.

Також я провожу тренінги, триденні терапевтичні групи на різні теми, зараз функціонує розвиваюча група для дошкільнят. Панується навчально-терапевтична група для студентів-психологів, по проханню батьків маю на меті створити терапевтичну групу для дітей підліткового віку. І багато інших проектів. За детальнішою інформацією звертайтесь до мене за телефоном, який ви зможете знайти на сайті "ogo.ua".


ДИВИТИСЯ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ


ПОБАЖАННЯ ВІД ЯНИ ЛІЩУК:
Якість вашого життя залежить тільки від вас. І хочеться, щоб ви пам’ятали, що ваше щастя і відповідальність за те яке є ваше життя – у ваших руках. Бажаю вам знайти ті шляхи які приведуть вас до того чого ви прагнете. Успіхів!!!

Ліщук Яна Ігорівна
097-165-13-02, 063-707-86-31
офіс 421, Княгині Ольги 5





На правах реклами