Ми у Facebook
08.05.2017, 08:30

8 травня в Україні відзначають як День пам'яті та примирення

У 70-ту річницю Перемоги у Другій світовій війні Президент України Петро Порошенко своїм указом № 169/2015 започаткував нову пам'ятну дату – День пам’яті та примирення, який відзначатиметься 8 травня.
День Перемоги ніхто не скасовує. Як і раніше, 9 травня - державне свято і вихідний день.

Текст Указу «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» опублікований 24 березня на офіційному сайті глави держави.

Рівно 70 років тому, 8 травня 1945, у передмісті Берліна, зайнятому радянськими військами, був підписаний акт про беззастережну капітуляцію гітлерівської армії. Документ за дорученням Сталіна підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії та Франції.

День Перемоги в Україні відзначають за новою традицією

8 травня офіційно відзначається у багатьох країнах Європи та світу як Міжнародний день перемоги над фашизмом і День пам'яті жертв Другої світової війни. У США, Франції та Польщі 8 травня - День Перемоги. У Латвії - День день розгрому нацизму і пам'яті жертв Другої світової війни, а в Норвегії - День звільнення та День ветерана.

У 2014 році вперше в історії України на офіційних заходах з нагоди річниці закінчення Другої світової війни використовували не російську георгіївську стрічку, а європейську символіку - зображення червоного маку.






На правах реклами