Ми у Facebook
12.04.2015, 11:00

Що ми знаємо про Великдень [ОГЛЯД]

Великдень — великий день Світлого Христового Воскресіння. Чому Пасха по-різному святкується щороку? Чому ми освячуємо паски, запалюємо свічки, цілуємося та розговляємося на Великдень? Ці традиції давно увійшли в наш побут, а от коли і чому саме так повелося, читайте у нашому огляді нижче.
У цей день православні християни святкують визволення через Христа Спасителя всього людства від рабства диявола і дарування життя і вічного блаженства. Як хресною Христовою смертю скоєно спокутування, так Його Воскресінням дароване всім віруючим вічне життя.



Воскресіння Христове — це основа і вінець віри, це перша і найбільша істина, яку почали благовістити апостоли. Це таїнство з таїнств, про які ми знаємо зовсім мало. Священнослужителі допомогли роз'яснити сенс звичних для нас великодніх традицій.

Чому Пасха по-різному святкується щороку?
День Великодня пов'язаний з астрономічними явищами і вираховується на кожен рік спеціально. Якщо перший повний місяць після дня весняного рівнодення настає не раніше 19 березня, то Великдень святкується в першу неділю після цього повного місяця. Якщо перший повний місяць настає раніше 19 березня, то Великдень справляється в першу неділю після наступного квітневого повного місяця. На першому Вселенському соборі Християнських церков в Нікеї (325 р.) було вирішено перенести православне свято на тиждень пізніше єврейського.

Куди поїхати на Великдень 2012

Чому Церква освячує паски?
Вживання освячених пасок у Світлу Седмицю у православних християн можна уподібнити вживанню старозавітної паски. Це виконання Нового Завіту. Сама форма паски несе велику думку торжества віри: апостоли, які звикли їсти трапезу разом з Господом, і після вознесіння Його на небо відкладали частину хліба для Нього —- і так представляли Його як би присутнім серед них. Той же сенс має і випечена віруючими паска. Освячуючи і куштуючи паски, ми приймаємо Господа в свій будинок і серце.



Рецепти приготування паски

Чому прийнято дарувати яйця в пасхальний день?
У давнину дарування яйця як між іудеями, так і іншими народами Азії, було знаком пошани. І тому не дивно, що Марія Магдалина, прийшовши в знаменитий і гордий Рим проповідувати Ім'я Христа, постала перед імператором з яйцем. Подарувати яйце - подарувати надію.

Яскраві та прості ідеї для оздоблення пасхальних яєць [+Фото]



Яйце ніби служить видимим знаком Воскресіння мертвих, запорука якого — Воскресіння Христа, Переможця смерті. Червоний же колір, який зазвичай використовується при фарбуванні великодніх яєць, вказує на спокутування людського роду проливання крові Боголюдини. Тому, даруючи одне одному в день свята Воскресіння Спасителя червоне яйце, ми висловлюємо свою радісну впевненість у тому, що перейдемо в безсмертя!

Традиції ранкового розговіння
На пасхальному столі завжди проста, але ситна їжа: курка, печеня, шинка, ковбаси, риба, картопля, вино. На солодке сирна паска, паски, торти, компот. Усе виставлено на красивій скатертині, стіл прикрашають верба і весняні квіти, проросле зерно.



Уся сім'я в пасхальний день повинна бути разом. Обов'язково в цей день потрібно відвідати всіх родичів, потім хороших знайомих, особливо старших і літніх. Як правило, подарунки в цей день не приносять. Натомість пригощають одне одного пасками та б’ються яйцями.

Чому поцілунками вітають один одного на Пасху?
Ми несемо іншим примирення і сподіваємося, що пробачать нас, забудуть образи, в ім'я Воскресіння Христового.

Великодні традиції в різних країнах

Про пасхальні свічки
Традиція ставити біля вівтаря під час нічної великодньої служби велику свічку існує у всіх християнських країнах. Від цієї свічки потім запалюють всі інші світильники в церкві. Ритуал зародився в 4 столітті нашої ери, причому головна свічка є символом Ісуса Христа, а її священне полум'я — символом Воскресіння. За старих часів парафіяни несли додому свічки з благословенним вогнем, щоб з їх допомогою запалити домашні лампи і розтопити вогнища. Цей звичай символізував жертву Христа, який віддав життя заради людей. Свічку, що горить в пасці, необхідно принести додому.



Чому Великдень святкується сім днів?
Свято Великодня від самого свого початку було світлим, загальним, тривалим християнським торжеством. З апостольських часів свято християнської Пасхи продовжується сім днів, або вісім, якщо рахувати всі дні безперервного святкування Великодня до Фоминого понеділка. Це символ торжества, яке не закінчується.



Понеділок і вівторок — “купальні”. Обливали водою тих, хто проспав вранішній молебень.
Середа — “грабова”. “У середу на Світлому тижні не працюють, щоб хліб градом не побило”.
Четвер — Великдень покійних, поминання покійних родичів.
П'ятниця — “прощений день”. Родичі та друзі просили прощення одне в одного. Тесть і теща звали в гості молодих, які повінчалися до Великодня.
Субота — хороводниця.
Неділя — Провідна неділя. Зазвичай грали весілля, гуляння молоді.

Провідна неділя завершує Світлий післявеликодній тиждень

У святі проходили 40 днів, аж до Вознесіння. Цим днем і закінчувалися великодні торжества. За переказами, з першого дня Великодня до Вознесіння по землі мандрують Христос і апостол в жебрацькому дранті і відчувають людське милосердя. Нагороджують добрих і карають злих.

Великодні прикмети та повір'я
• На Великдень небо ясне та сонце грає — до хорошого врожаю і гарного літа.
• Коли дощ або негода в перший день Пасхи, то і весна дощова буде.
• Якщо на другий день Великодня буде ясна погода — літо буде дощове, якщо похмуро — сухе.

Світлого усім свята! Христос Воскрес! — Воістину Воскрес!






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ