Ми у Facebook
20.04.2015, 08:30

У Рівному можуть перейменувати кілька вулиць

Депутати Верховної Ради прийняли закон про декомунізацію українського суспільства, який також передбачає заміну назви вулиць (а також населених пунктів), які названі на честь діячів комуністичного тоталітарного режиму.
Рівне хвилю подібного патріотизму пережило ще на зорі Незалежності, коли демонтували памятник Леніну, відійшли у небуття такі назви вулиць, як Московська, Червоноармійська чи Паризької Комуни. Втім, деякі досить суперечливі постаті досі живуть на фасадах будинків.

Один з найбільших проспектів Рівного і нині носить ім`я уродженця Балкан Олеко Дундича. Ще у Першу світову він встиг повоювати на боці і Австро-Угорщини, і Російської імперії. А згодом, вже у часи Громадянської війни, вступив до лав більшовиків і загинув під Рівним.

А сусідня вулиця названа на честь іншого більшовицького героя часів громадянської війни - Тимофія Черняка, який брав участь у захопленні Рівного у 1919-му, а загинув під Здолбуновом. Обидві постаті в історії Рівного досить суперечливі, констатують історики. Тож сказати однозначно, чи підпадуть вони під дію декомунізаційних законів, наразі важко.

"Олеко Дундич... Так, на боці радянської влади воював. Але ж це людина інтернаціональна, похована у Рівному. А по Черняку - є питання. Як розповідали очевидці, ніякого подвига він не здійснив, а був під час мародерства забитий своїми ж", - говорить історик Галина Данильчук

Назв вулиць із чітким запахом комунізму у Рівному залишилося лише декілька. Окрім Дундича та Черняка - це вулиця польської і радянської соціалістичної письменниці Ванди Василевської. Вона, втім, окрім доносів на українських патріотів, вела активну боротьбу із німецькими окупантами.

"Ванда Василевська в час Другої світової боролася проти фашистів у складі Війська польського, письменниця".

А також вулиці революціонера Григорія Решетнікова, засновниці першої жіночої тракторної бригади Паші Ангеліної; чекіста, а пізніше письменника Аркадія Гайдара, а також одного із засновників компартії США Джона Ріда.

Сергій Семенець, начальник управління містобудування та архітектури Рівного:

"Заяв з пропозиціями перейменувати ці вулиці до нас не надходило, отож вони є. Втім, ми готові розглянути відповідні пропозиції і в разі потреби присвоїти їм нові назви".

До слова. внести такі пропозиції на розгляд спеціальної комісії можуть як депутати Рівненської міської ради, так і громадські організації, чи пересічні рівняни. Міські чиновники кажуть, що можливе перейменування вулиць ніяк не позначиться на гаманцях рівнян. У такому разі мешканцям будинку просто потрібно буде безкоштовно змінити реєстрацію. Та й то - лише за бажанням. Тим часом, самі рівняни до вірогідного перейменування вулиць Дундича, Черняка, Гайдара та інших ставляться по-різному: хтось підтримує, а хтось не розуміє, навіщо це робити.

Нагадаємо, так званий декомунізаційний закон Президент України поки що не підписав.

За матеріалами takeinfo.net

Читати також:

Вчитель з Рівненщини - проти зірки на українських орденах

Яку радянську символіку відмінили?





На правах реклами