Ми у Facebook
29.04.2015, 14:45

Лідер "Правого сектору" Рівненщини Роман Коваль: Україні потрібна національна диктатура [+Відео]

У черговому випуску проекту "Думки вголос" співрозмовником ведучого Віталія Голубєва став лідер "Правого сектору" на Рівненщині Роман Коваль.
ДИВИТИСЬ ВІДЕО

У новому випуску програми “Думки вголос” на Рівненському інформаційному порталі OGO.ua лідер “Правого сектора” на Рівненщині розповів про своє бачення перспектив розслідування вбивства Олександра Музичка, реформування правоохоронних органів та зміни системи влади на Рівненщині і в Україні в цілому.

– Пане Романе, ми зустрічаємось з Вами у дні, коли минула річниця від часу загибелі координатора “Правого сектора” на Західній Україні Олександра Музичка (Сашка Білого). Ви як один із побратимів Сашка Білого, як один із тих, хто стояв біля витоків Революції Гідності на Рівненщині, як оцінюєте нині роль цієї особистості в новітній історії Рівненщини та України в цілому?

– Безперечно, Саша був непересічною постаттю для Рівненщини та України загалом. А коли сталося його вбивство — прийшло розуміння: люди,яких ми фактично посадили у владні крісла, – не змінилася. Тому що не змінилась сама система влади.

Я схильний вважати, що Революція Гідності не завершилась, тому що патріоти, які вийшли на Майдан, хотіли передусім системних змін. А влада лишилась з тими ж симптомами, пострадянська, корумпована згори донизу. На жаль, система ця досить стійка, вона ламає тих, хто приходить до влади, і не має властивості змінюватись.

Чому все-таки ніхто не відповів за вбивство Олександра Музичка? А тому, що персони, які були при владі, – вони до цього часу лишились. І перш за все, я хотів би, щоб усі зрозуміли — це було дійсно політичне замовне вбивство.

Олександр Музичко мав досить великий вплив на націоналістичні структури на Західній Україні, та й з рештою, по усій Україні. І тоді, рік тому, коли відбувались події в Криму і вже чітко постала проблема втручання Росії у внутрішні справи України, – виникло питання про створення добровольчих загонів, передусім націоналістичних, які готові були б розпочати захист території Криму. В той час на Рівненщину приїхала Тетяна Чорновол, зустрічалася з Музичком. Вона чітко сформулювала: ти маєш покинути територію України, ми тобі даємо для цього гроші, тому що існують якісь домовленості... Чесно скажу, що до цього часу ми не розуміємо, про які домовленості йшла мова. Хоча тепер уже можемо здогадуватись. Напевно, все-таки очільники тодішньої влади: пан Турчинов, пан Пашинський, пан Аваков, пан Яценюк — вже тоді мали перспективи “злити” територію Криму, тобто віддати її фактично без бою. І саме ті патріоти, які мали тут пройти вишколи, могли їм завадити. Тобто почати боротьбу на території Криму, щоб не дати Росії за досить короткий період провести анексію.

Росію затягнуло б у війні в Криму. Тому що там досить нормальні перспективи для ведення партизанської війни. І повірте мені, що агресору було б не так просто захопити сьогодні території на Сході України. Тому що підрозділи російської армії, не маючи досвіду ведення партизанської війни, були б вимушені втрачати своїх людей, загрузнути в тій війні, і, напевно, не стояло б сьогодні питання Сходу України.

На жаль, сталося так, що певними людьми було заплановане це вбивство, Саша загинув. За це не відповіли ні Аваков, ні Євдокимов, ні Пашинський, ні Турчинов. Більше того, вони, навіть зараз, залишись на посадах. Тепер питання: а хто буде вести це розслідування? Організатори просто не будуть давати можливості зробити його об'єктивно!

Відеозапис розмови Віталія Голубєва з Романом Ковалем у програмі "Думки вголос"


– Тобто, на Вашу думку, ця справа поповнить список таких гучних не розслідуваних вбивств, як справа Гонгадзе, справа Чорновола, коли у кращому випадку названо лише виконавців?

– До сьогоднішнього дня ніхто не може сказати, хто був замовником вбивства Георгія Гонгадзе? Говорять про Кучму, про Литвина, але чітко ніхто не називає прізвище тієї людини, яка все-таки була замовником.

– Юридично принаймні це не доведено...

– Так, а якщо не доведено юридично, то немає значить замовника. І якщо говорити, чи будуть виявлені замовники політичного вбивства Сашка Білого — обов'язково, якщо змінимо систему влади в Україні. Передусім маю на увазі те, що правоохоронна система сьогодні знову перебуває під певним тиском політичних структур, які є при владі, і владних керівників.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Ну от зараз говорять про реформування правоохоронних органів, про те, що міліція стане поліцією...

– Ви думаєте, що зміна назви призведе до покращення діяльності правоохоронних органів? На прикладі Росії, назву “міліція” вже перейменували на “поліція”. Щось змінилось? Ні. Вплинути на ефективність роботи правоохоронних органів може насамперед зміна системи влади.

Чинна влада вже більше року знаходиться у своїх кріслах, від зміни самої назви нічого не зміниться. Люди, які працювали в тодішньому апараті УМВС, залишились працювати на своїх місцях. Треба передусім замінювати, тих, хто сьогодні працює в органах правопорядку. Так, серед них дійсно є досить велика кількість професіоналів, людей, які готові, щоб ця служба запрацювала на благо суспільства. Але давайте подивимось, що сьогодні відбувається в міліції. Ви знаєте, що рівень злочинності в країні росте, на Рівненщині також виріс, на 12%. Як відбувалось “кришування” певними ділками тіньових схем на Рівненщині, – так і продовжується. Рівненський бурштин як вивозили масово з України — так і вивозять, а це величезні кошти: 4 мільярди доларів, і якщо вони йшли б в бюджет — ми, напевно, були однією з найбагатших областей України, але насправді ми до цього часу залишаємось дотаційним регіоном. Від того, що відбулася зміна одного керівника міліції на іншого — замість Щирука прийшов Максимов — хіба щось змінилось? Кожен може прослідкувати.

Я вважаю, що ця служба залишилась такою, як і була. Зміна не в назві, а в тому, як мають працювати люди і посадовці. Правоохоронні та судові органи ні в якому разі не повинні залежати від тих, хто сьогодні займається політикою, тим більше — від влади. Що міняється, коли призначають начальника міліції, який близький, наприклад, до партії “Батьківщина” чи до блоку Порошенка? Він буде виконувати те, що говорять очільники їхньої партії, чи з Києва, чи тут, на місцях. Будуть виконувати замовлення. А якщо потрібно змінити повністю всю систему — треба вести мову про те, що міліціонер, як і військовослужбовець, повинен бути поза політикою. Якщо ти хочеш займатись політикою — будь ласка, іди з правоохоронних органів.

– Пане Романе, ви постійно наголошуєте на необхідності зміни системи влади як на запоруці рішучих змін в Україні. Які першочергові кроки в цьому напрямку, на Вашу думку, потрібні?

– У нас була і є чітка перспектива, як добитись рішучих змін у суспільстві. Ми виступали і виступаємо за те, що на перехідний період в Україні повинна бути запроваджена національна диктатура. Через це пройшли у різний час такі країни як Чилі, Франція, Іспанія, Польща. Хочемо того чи не хочемо — ми повинні заставити всіх поважати законодавство, від Президента до найбіднішого громадянина України. Повага до закону має стати основою національної диктатури.

Я розумію, що таке демократія, але яка може бути демократія, якщо сьогодні на Сході триває війна? Як може військовослужбовець, якому віддають наказ, не виконувати наказ? Повинна бути встановлена сильна вертикаль влади на основі національної диктатури.

– А якщо говорити про рівень області: бачимо останнім часом, зокрема, протестні заяви з вимогою відставки голови обласної ради Михайла Кириллова — як Ви до цього ставитесь?

– Ні в якому разі сьогодні, за чотири місяці до початку виборчої кампанії, не потрібно когось міняти. Ну добре, звільнять сьогодні Кириллова чи він піде сам — на його місце прийде Данильчук. Щось зміниться? Нічого. Вони вже були при владі. Тому я вважаю, що сьогодні потрібно дати допрацювати тим людям. А вже на наступних виборах нехай громадяни самі зроблять висновок, чи доцільно за них голосувати.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Можливо, тут теж доцільно вести мову про зміну системи влади, щоб в області був один господар?

– Ви знаєте, ми не раз говорили, що нинішній порядок, коли існують і ради, і адміністрації, – має бути змінений, і встановлена єдина вертикаль влади. Ми за те, щоб відповідальність брала на себе одна людина, якій громадяни довірили керувати областю, а не дві.
Та підкилимна боротьба, яка іде сьогодні в області, може призвести до того, що не тільки на Рівненщині, а й по всій Україні відбудуться соціальні вибухи, які будуть не на користь усій державі. Відповідальність керівників у нинішній період повинна бути на надзвичайно високому рівні, а люди дадуть їм оцінку на виборах.

До теми:

Рівненський громадський діяч Роман Коваль: "Поклик моєї душі - служіння Україні"

"Думки вголос": рівненський активіст Олександр Зайчук – про міліцію, армію і громадський контроль над міською владою [+Відео]

Головний “будівельний ревізор” Рівненщини Ігор МІЧУДА у програмі "Думки вголос": Мене замовили за два місяці [+Відео]





На правах реклами