Ми у Facebook
22.05.2015, 08:45

Сьогодні, 22 травня – Теплого Миколи

У п'ятницю, 22 травня, у православних християн – велике церковне свято - день перенесення мощів святителя Миколи Чудотворця з Мир Лікійських у м. Бар. У народі цей празник називають Миколи Весняного, Теплого або Літнього.
Вперше це свято було встановлено римським папою Урбаном ІІ у ХІ столітті. До нашого церковного календаря день св. Миколая у травні ввів митрополит Єфрем наприкінці ХІ сторіччя.

Мабуть, жоден зі святих, що їх вшановує наша церква, не удостоївся такого вияву всенародної любові, як святий Миколай Чудотворець, угодник Божий.

Святий Миколай, якого ми вшановуємо також 19 грудня, вважається покровителем тварин, худоби, а також хліборобів та землеробів. Колись на сільських майданах священики кропили коней свяченою водою. А в полі у цей день їздили вершники – “щоб нечиста сила коней не мучила”.

Микола Весняний завжди вважався чоловічим святом, і багато хлопців вперше випасали коней цілу ніч.

Із цим празником пов'язано декілька українських приказок: “Прийшов Миколай – коней випасай”; “Юрій з теплом, а Микола з кормом”; “Святий Юрій пасе корів, а Микола – коней”.

Від цього дня люди традиційно починали стригти овець і сіяти гречку.

За народними віруваннями, святий Миколай також є покровителем мореплавців. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколі Угоднику.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
22 травня - день пам'яті святого Миколая, "літнього" Миколи
22 травня вшановують Миколу Весняного [+Фото]
22 травня привітайте Микол з Днем ангела!





На правах реклами