Ми у Facebook
28.05.2015, 15:10

Пенсійні виплати підприємцям, які вже не працюють [+ПОРАДИ]

Фізичні особи - ПП, які давно припинили підприємницьку діяльність, але не звернулися до державного реєстратора, щоб офіційно зняти статус підприємця, у Пенсійному фонді значаться як працюючі пенсіонери. А це суттєво впливає на розмір пенсії, - пояснюють в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Рівне.
Пенсіонери, які є фізичними особами-підприємцями або працюють на умовах, передбачених законодавством, у фізичних осіб-підприємців, належать до категорії працюючих пенсіонерів.

Є випадки, коли особи, зареєструвавши свою підприємницьку діяльність ще в 90-х роках, не повідомили про це органи Пенсійного фонду. Вчасно не відвідавши державного реєстратора, вони офіційно не зняли статус підприємця і в Пенсійному фонді значаться як працюючі пенсіонери.

Які зміни чекають на пенсіонерів Рівненщини з 1 квітня

До уваги всіх пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з тих або інших причин не займалися нею! До того моменту, доки до Єдиного державного реєстру не внесено інформацію про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, такі особи значаться в органах Пенсійного фонду працюючими пенсіонерами. А це впливає на розмір пенсійної виплати.

Які пенсії підпадають під податок на доходи фізичних осіб

Із 7 липня 2014 року набрав чинності Закон України від 13.05.2014 № 1258-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом”, відповідно до якого фізичні особи-підприємці виключаються з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом у строк до одного дня.

Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця.

Шановні пенсіонери, якщо ви зареєстровані в Єдиному державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування як фізичні особи-підприємці, але з будь-яких причин не ведете підприємницьку діяльність, звертайтеся до Реєстраційної служби міського управління юстиції з питання державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, та повідомляйте про це органи Пенсійного фонду.

Адже пенсіонерам, які працюють (проводять діяльність, пов'язану з одержанням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) перерахунок у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, здійснюється після звільнення з роботи або припинення такої діяльності з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який установлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності, пояснюють фахівці Управління Пенсійного фонду України в м. Рівне.

Джерело: "Рівненська газета" "22 від 28 травня 2015 року. Онлайн версія останнього номера. Архів PDF "Рівненської газети" - за посиланням





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ