Ми у Facebook
28.05.2015, 22:15

Храми Львова: пішохідна екскурсія [+Фото]

Випускниця Школи універсального журналіста на базі Національного університету "Острозька академія" одинадцятикласниця зі Львова Роксолана Губич продовжує цикл матеріалів про храми свого міста. Сьогодні - нова пішохідна екскурсія!
Церква Матері Божої Неустанної Помочі (колишній костел Марії Сніжної) - один із найдавніших храмів міста, можливо збудований німецькими колоністами у XIV столітті на місці давнішого дерев'яного з XIII століття.

Вперше згадується у 1344 році. 1415 року парафію перенесено до Латинської катедри, а костел став філіальним. Храмом опікувався один із катедральних вікаріїв, а пізніше - каноніків. У XIV-XV століттях Львів оточено оборонним муром, а костел, що опинився за його межами обнесено власним муром товщиною 2 м.

12 квітня 1951 року його було зачинено, а парафію ліквідовано. Частину внутрішнього оздоблення знищено, а частину - передано до інших храмів, а також Музею релігії та атеїзму, та Історичного музею. У храмі влаштовано склад. У 1960-х знищено скульптуру Матері Божої, що стояла перед входом.

1995 року храм передано редемптористам Української греко-католицької церкви, освячено як церкву Матері Божої Неустанної Помочі. Проведено ремонт. Відреставровано головний, а також створено два бічні вівтарі та іконостас.



Праворуч від нас - Костел Усіх Святих і монастир бенедиктинок. Монастир засновано у 1593 році. Він став другим жіночим монастирем Львова після монастиря кларисок. Будівництво розпочато 1597 року і завершено у 1616 за участю Павла Римлянина, про що він сам свідчить у своєму заповіті. 1598 року храм освячений львівським архієпископом Яном Соліковським. Споруди сильно постраждали від пожежі 1623 р. Відбудовані до 1627 р. архітектором Яном Покоровичем, молодша донька якого була послушницею в цьому монастирі. У радянські часи у костелі влаштовано склад, а у приміщені монастиря було музично-педагогічне училище № 2. У 1946 році на території монастирського саду збудовано середню школу № 19.



Праворуч розташована Церква Святого Миколая. Пам’ятка архітектури національного значення, один із найдавніших храмів Львова. Знаходиться під горою Будельницею на вул. Богдана Хмельницького. Храм збудований імовірно між 1264 і 1340 роками. Документ 1292 року, про надання князем Левом церкві земельних угідь, може вказувати на одну із можливих дат завершення будівництва. Церква пов’язана також із традиціями балкайської та вірменської архітектури.



На схилах замкової гори ми бачимо Монастир святого Онуфрія. Архітектурна пам'ятка Львова, пов'язана з давньоруським Львовом. Знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького. Монастир датують приблизно XIII століттям. Збереглось мало відомостей про ранній і зокрема княжий період. 13 листопада 1589 року константинопольський патріарх Єремія II звільнив монастир від підпорядкування унівському монастиреві. Від цього часу він перебував під протекторатом львівської Ставропігії. Монастир потерпів від великої пожежі Краківського передмістя 1623 року і під час турецької облоги 1672. Від 1762 року незалежний від Стравропігії.



Ліворуч від нас - Церква святої Параскеви П’ятниці. Храм оборонного типу у Львові, біля підніжжя Замкової гори. Церква розташована у Шевченківському районі Львова на нинішній вулиці Хмельницького. За даними археологічних обстежень 1978 року, первинна споруда була зведена в період від кінця XIII до першої половини XIV століття. У церкві до Першої світової війни було 7 дзвонів. Найстарший походив ймовірно з 1663 року. Усі вони реквізовані австрійською владою для військових потреб. Нині у церкві лише два дзвони, один з яких відлитий 1947 року.



Далі буде!

До теми:

ФОТО: Пішохідна екскурсія храмами Львова

Екскурсія храмами Львова





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ