Ми у Facebook
07.06.2015, 13:10

8 червня починається Петрів піст – Петрівка

Через тиждень після Трійці, у понеділок, 8 червня 2015, розпочинається один з багатоденних постів православного церковного року – Петрів або Апостольський піст.
Триватиме він до 11 липня включно і завершиться на свято Першоверховних апостолів Петра і Павла, яке відзначають 12 липня.

Тривалість Петрового посту кожного року різна (від 8 до 42 днів) і залежить від того, рання чи пізня Пасха.

У 2015 році період утримання від скоромної їжі триватиме 34 дні - з 8 червня до 11 липня включно. У цей період НЕ звершується таїнство вінчання.

Народна назва ранньолітнього посту – Петрівка. Наприкінці літа буде ще один піст - Успенський.

Петрів піст не є дуже строгим. За церковним уставом дозволено вживати їжу рослинного походження з олією (у понеділок, середу і п'ятницю - без олії). А ще можна їсти рибу, оскільки святі апостоли Петро і Павло були рибалками.

За давнім народним звичаєм, у перший день Петрівки починають косити сіно. Із косовицею пов'язана цікава народна версія виникнення цього посту. Нібито обмеження в їжі встановив Святий Петро на прохання бідних жінок, бо втомлені чоловіки поїдали все, що було в хаті, навіть молочні продукти, призначені для дітей. Тож милосердний Петро вмовив Павла, котрий завжди більше підтримував чоловіків, запровадити цей піст. Щоправда, в народі не дуже й дотримувалися заборони їсти молочні продукти та курячі яйця. Адже влітку люди тяжко працювали на полі й на косовиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Церковний календар на червень 2015
Коли можна вінчатися у церкві у 2015 році
Сьогодні розпочався найкоротший піст - Петрівка





На правах реклами