Ми у Facebook
09.06.2015, 13:00

У Рівненському ВНЗ обговорили зміни до Конституції [+Фото]

У Рівненському інституті Київського університету права НАН України відбулося засідання робочої групи Конституційної Комісії з напрацювання пропозицій щодо конституційного регулювання прав, свобод та обов`язків людини і громадянина
Проведення заходу такого рівня на базі РІ КУП НАНУ засвідчує високу довіру до юридичних здобутків закладу, а також вкотре стверджує вагу правничих ініціатив ректора Юрія Ладиславовича Бошицького. Метою форуму стало громадське обговорення обсягу та змісту бажаних змін до Конституції України у сфері прав людини. Важливо підкреслити, що воно відбулося за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Члени Конституційної комісії на високому професійному рівні проаналізували проблеми та прогалини конституційного регулювання гарантій та захисту прав людини в Україні. Окреслені робочою групою завдання – дізнатися про очікування українського суспільства від діяльності Конституційної комісії, зібрати необхідну інформацію про ідеї та ініціативи від науковців, представників регіональних еліт та інститутів громадянського суспільства щодо потрібних змін до чинної Конституції України у сфері прав людини.



Глибоку суспільну значимість цього правничого форуму підкреслив Юрій Ладиславович Бошицький. З вітальним словом до учасників заходу також звернувся д.ю.н., професор міжнародного права, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, заступник голови Конституційної Комісії, голова Робочої групи з питань прав, свобод та обов`язків людини і громадянина Володимир Григорович Буткевич, котрий розкрив концептуальні підходи членів Робочої групи до вироблення рекомендацій змін. Проблемне поле конституційних гарантій прав і свобод людини в Україні проаналізувала заступник керівника Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Наталія Іванівна Петрова.



Важливою частиною громадського обговорення стала інтерактивна вправа, яка передбачала участь з’ясування очікувань жителів регіону від діяльності Конституційної Комісії взагалі, і у сфері прав людини зокрема. Ці очікування були висловлені відомими громадськими та політичними діячами Рівненщини.

Так, заступник голови Рівненської обласної ради Степан Іванович Павлюк розкрив складні перипетії реалізації закріплених у чинній конституції прав людини та громадянина на теренах Рівненщини. Глибоку рефлексію обговорювана проблема отримала у виступі голови Рівненської обласної ради Михайла Михайловича Кириллова. Важливі думки щодо реформування чинного законодавства у сфері прав людини також висловили перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Юрій Юрійович Приварський, секретар Рівненської міської ради Андрій Васильович Грещук, адвокат, голова Рівненського обласного відділення Спілки адвокатів України, приварський орій юрійович перший Заслужений юрист України Павло Сергійович Луцюк, суддя Рівненського апеляційного суду Володимир Ярославович Іващук та ін. Учасники дебатів говорили про необхідність відповідати на виклики сучасності, що нині розширюють межі правового поля, вибудувати систему прав і свобод з урахуванням внутрішньої мотивації громадян до виконання цих прав.

Значний резонанс у присутніх викликали виступи д.ю.н., завідувача кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права Маріупольського державного університету, професора, члена Конституційної Комісії Михайла Олександровича Баймуратова, д.ю.н., завідувача кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, члена-кореспондента Національної академії правових наук України, професора, члена Конституційної Комісії Михайла Всеволодовича Буроменського, д.ю.н,професора кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, члена Конституційної Комісії Олега Володимировича Марцеляка, к.ю.н.,доцента, викладача кафедри конституційного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, члена Конституційної Комісії Всеволода Володимировича Речицького, народного депутата України, члена Конституційної Комісії Юрія Васильовича Чижмаря та ін. На форумі було проаналізовано основні тенденції конституційно-правового регулювання основних прав і свобод людини і громадянина в Україні, зокрема, розширення каталогу прав і свобод, закріплених на рівні Основного Закону, новелізація традиційних конституційних прав, свобод і обов’язків, орієнтація конституційно-правової регламентації правового статусу особи на міжнародні стандарти прав людини, посилення гарантій основних громадянських і політичних прав і свобод і певне звуження гарантованості економічних, соціальних і культурних прав.



Активними учасниками заходу стали також і студенти РІ КУП НАНУ, запитання яких свідчили про належну компетентність у межах піднятої проблематики.

Безумовно, проведений захід активізує громадську думку і стане ще одним важливим кроком до побудови громадянського суспільства в Україні.

Більше фото



Читати також:

У Рівненському інституті Київського університету права відбувся майстер-клас [+Фото]

У Рівненському інституті Київського університету обговорили актуальні проблеми правотворення в Україні [+Фото]

До Рівненського інституту Київського університету права завітала гостя з Японії [+Фото]





На правах реклами