Ми у Facebook
12.06.2015, 19:30

Оголосили результати І Міжнародного конкурсу репортерської фотографії «LifePressPhoto»

Відкриття виставки за результатами І Міжнародного конкурсу репортерської фотографії «LifePressPhoto» відбулося в мистецькій галереї Національного університету «Острозька академія» 12 червня.
На захід завітали фотографи-переможці конкурсу з різних куточків України: Києва, Львова, Одеси, Тернопільщини, Донецька, Івано-Франківщини тощо.

«Я вже проводив багато різних конкурсів, але конкурс репортерської фотографії проводжу вперше. У нашій країні, по суті, такого масштабного фотоконкурсу немає, тому й виникла ідея створити його. Найбільший конкурс фотографії в світі — це „World Press Photo“, який цього річ відсвяткував 60-річний ювілей. Цей конкурс відбувається в січні, а якраз зараз проходить виставка в Києві. У „World Press Photo“ беруть участь представники 130 зі 197 офіційно зареєстрованих країн. Наш конкурс відбувся вперше, але зібрав аж 44 країни. Це, безперечно, успіх, який свідчить про інтерес до України, Острога й академії», - розповідає ініціатор проведення конкурсу та член журі, фотограф Олександр Харват.

Ректор НаУОА Ігор Пасічник після власного вступного слова зачитав вітання від Віце-прем’єр-міністра України, Міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

«Упевнений, що І Міжнародний конкурс репортерської фотографії „LifePressPhoto“ стане щорічним, сприятиме популяризації документальної фотографії та ствердженню її значимості в сучасному світі, важливості збереження її достовірності та правдивості. Дякую всім учасникам конкурсу за натхненну, а іноді й украй небезпечну працю, бажаю звершення нових творчих проектів, здоров’я та миру вам і вашим родинам», - ідеться у вітанні.

Стосовно журі, то до нього увійшли фотографи та фотожурналісти зі значним життєвим досвідом у галузі фотожурналістики. Крім О. Харвата, найкращі знімки відбирали голова Одеської організації Національної спілки фотохудожників України Олег Куцький та член Національної спілки журналістів України, голова Львівської організації Національної спілки фотохудожників України Володимир Дубас.

«Дуже радий, що в нашій державі відбувся цей фотоконкурс. Це настільки важливий і престижний крок, що ви собі навіть уявити не можете. Щиро кажучи, я спочатку дуже боявся, що буде мало робіт, але коли побачив 44 країни-учасниці й оцінив якість фото, то відразу зрозумів, що конкурс вдався», - каже О. Куцький.

Для перегляду й відбору найкращих світлин була спеціально розроблена система, завдяки якій члени журі не могли знати, хто автор представленого фото. Їх імена стали відомі тільки після того, як було відібрано найкращі знімки.

Усього журі обрали 70 найкращих фотографій. Організатори кажуть, що учасників з України було найбільше. Дехто отримав по кілька нагород, що свідчить про високий рівень авторів, а це якраз ті люди, які присвятили фотожурналістиці все життя.

Є серед переможців і рівнянин — фотограф, журналіст, радіоведучий Андрій Матвіїв.

«В Україні фотожурналістика, чесно кажучи, поки що залишається на етапі становлення. Потрібно показувати найкращі зразки світової фотографії для того, щоб молоді люди, які працюють у журналістиці, до цього прагнули. Журналіст може просто стояти збоку, бачити, чути, записувати. Фотожурналіст — завжди на передовій, якою б небезпечною не була ситуація», - зауважує А. Матвіїв.

Репортерська фотографія відрізняється від інших тим, що у ній головний акцент зроблений на події. Це можуть бути портрети, природа, спорт, мистецтво, розваги. Проте ці світлини повинні мати значення з точки зору подієвості.

«Мене зацікавив цей конкурс тим, що подібного, настільки широкого за тематикою, в Україні ще не було. Звісно, відіграв свою роль той факт, що конкурс відбувся в такому давньому місті Острозі, де зародилося чимало явищ історичного значення. Я дуже хотів побувати в академії — нарешті я тут. Ми приїхали за сотні кілометрів сюди і щиро вражені красою цього місця», - ділиться фотожурналіст, директор Прикарпатського лісогосподарського коледжу Юрій Черневий.

Фотографії, подані на конкурс, мали бути зроблені не раніше 2013 року. Переможці з інших країн приїхати на нагородження не змогли. Як зазначив О. Харват, щоб це відбулося, потрібно до наступного конкурсу починати готуватися вже зараз.

Організатори сподіваються, що наступного року вдасться знайти спонсорів, аби конкурс став масштабнішим і автори найкращих світлин отримували й матеріальні нагороди. Також вони планують на роль журі запросити іноземних журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
"Різдвяне Диво 2015" - дитячий бал та виставка (фото - Олександр Харват)

У Рівному відбувся рекордний "Фотовернісаж на Покрову"

У Рівному відкрили музей фотографії





На правах реклами