Ми у Facebook
30.06.2015, 13:00

В Острозькій академії відбулася конвокація

«Конвокація-2015» — урочиста церемонія вручення дипломів магістрам і спеціалістам - відбулася у Національному університеті «Острозька академія» 27 червня.
“Під час навчання ми готували вас до самостійного життя. Острозька академія дала вам найцінніше — ґрунтовні знання та сформувала високі духовні й моральні цінності. Ми підготували вас для служіння Україні. Куди б вас не закинула доля, завжди пам'ятайте, що віднині ви маєте три матері: перша і найдорожча — це та, яка вас народила, друга — Батьківщина і третя — це ваша Альма-матер. Ніколи не зрадьте честі і гідності цих трьох матерів”, — саме з такими словами звернувся до випускників ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.



Близько 300 ще вчорашніх студентів сьогодні стали дипломованими спеціалістами. За словами випускниці Острозької академії, магістра права Лілії Юркевич, вона жодного разу не розчарувалася, що обрала для здобуття вищої освіти цей навчальний заклад.

“Мене просто переповнюють емоції — і веселі, і сумні водночас. В Острозькій академії пройшли мої найкращі роки. Університет озброїв мене міцними знаннями і розширив світогляд. Моя Альма-матер — це найкраще місце. У майбутньому планую максимально реалізувати себе у сфері юриспруденції”, — ділиться враженнями Лілія.

Під натхненний гімн студентів «Gaudeamus» у виконанні академічного хорового колективу, Конвокація проходила за традиціями, відродженими з часів існування Острозької академії XVI ст.

Дипломи випускникам вручали почесні гості — голова Острозької райдержадміністрації Віталій Ундір, міський голова Острога Олександр Шикер, український письменник Дмитро Стус та координатор фонду “Повернись живим”, громадська діячка, журналіст, випускниця Острозької академії Ольга Решетилова.

Ґрадуанти урочисто виголосили обіцянку випускника Національного університету “Острозька академія”. “...перед Богом та людьми, своїм ім'ям та совістю — обіцяю! Пронести через усе життя любов до рідної землі, відстоювати та розвивати освітні традиції Острозької академії, вірою та правдою служити своєму народові, віддавати на його благо здобуті знання. Завжди сіяти добре, мудре, вічне. Служити істині. Берегти і множити чесноти Братства випускників, ніколи і ні вчому не зрадити честі моєї Альма-матер”, — запевнили випускники.



Традиційно у заході взяли участь інсценізовані образи відомих історичних персонажів: князь Василь-Костянтин Острозький — засновник академії, та княжна Гальшка Острозька — фундаторка цього культурно-освітнього осередку. Танцювальний дитячий колектив подарував для випускників прощальний вальс.

Крім цього, ґрадуанти разом з представниками Братства спудеїв традиційно у честь свята одягнули в мантію першого спудея Острозької академії, пам’ятник якого споруджений на подвір’ї університету.



Своє напутнє слово вчорашнім студентам сказав настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького, декан гуманітарного факультету, професор Василь Жуковський.

Зазвичай випускники Острозької академії на знак вдячності дарують ікону для студентсько-викладацького храму університету чи картину для художньої галереї, що функціонує в навчальному закладі. Утім вже другий рік поспіль їхнє рішення одноголосне — найкращий подарунок і для рідного університету, і для України — мир, спокій, збереження життя співвітчизників. Відтак, випускники виступили з ініціативою зібрати кошти для української армії.

Символічно, що випускники вишу вирішили передати зібрані кошти у розмірі 40 тисяч гривень координатору фонду «Повернись живим» Ользі Решетиловій.

“Як випускниця Острозької академії, можу сказати, що тут вчать відповідальності. Я впевнена, що цей жест, який зараз ви зробили навчить українську молодь не бути байдужою, особливо, коли наша рідна земля знаходиться у небезпеці. Я вам надзвичайно дякую! Повірте, попри усі фінансові труднощі, ми маємо підтримати тих, хто лежить в окопах і боронить нас від ворога”, — запевнила Ольга.



Фонд “Повернись живим” займається переважно придбанням для українських військових приладів нічного бачення, тепловізорів, ремонтом стаціонарної техніки в зоні АТО. Відтак кошти, передані випускниками Острозької академії, будуть витрачені саме на ці потреби.

Випускники Острозької академії закликають інші навчальні заклади підтримати таку ініціативу, адже якби кожен виш допоміг українській армії не лише морально, а й матеріально, — Україна не мала б таких важких втрат.

За доброю традицією, створивши живий ланцюг на чолі з ректором у супроводі деканів, випускники зайшли у стіни Острозької академії, що символізувало прощання з Альма-матер.

ПЕРЕГЛЯНУТИ БІЛЬШЕ ФОТО


Статті до теми:

Острозька академія запрошує на "Конвокацію-2015"

Ректор Національного університету “Острозька академія” Ігор Пасічник: Об'єднання вузів на Рівненщині неможливе [+Відео]

Острозька академія у трійці лідерів за якістю абітурієнтів





На правах реклами