Ми у Facebook
09.07.2015, 09:00

Готуємо дитину до школи: рекомендації психологів

Новий переломний момент у житті дитини - початок шкільного навчання. Як правильно допомогти дитині найбільш гладко почати навчання, як зробити так, щоб дитина із задоволенням ходила до школи?
Прихід дитини до школи не обходиться без відносно тривалого періоду адаптації. Але, у будь-якому випадку, вам під силу підготувати дитину до важливого етапу в її житті так, щоб цей період пройшов якнайкраще:

1. Формуйте ставлення до школи. Розмовляйте з дитиною про те, навіщо ходити в школу, розповідайте, як вчилися самі, діліться спогадами і історіями з власного шкільного життя. Не ідеалізуйте школу, говоріть так, як є, але і не залякуйте дитину.

2. Знайомте зі школою. Ще за кілька місяців до початку навчання необхідно відвести дитину в школу, познайомити з майбутньою вчителькою, показати клас, просто погуляти по території, щоб малюкові потім було легше звикати до нової обстановки.

3. Вводьте режим. Частенько найбільшою проблемою для першокласника стає необхідність прокидатися о 7 годині ранку і встигати на урок вчасно. Тому краще, якщо ви завчасно подбаєте про те, щоб привчити дитину прокидатися рано і лягати також раніше. Тоді це не буде проблемою з початком навчального року.

4. Залиште літо для відпочинку. Багато батьків активно завантажують майбутнього першокласника заняттями на все літо перед школою. Вони намагаються підтягнути читання, навчити писати, рахувати тощо. Але пам'ятайте, дитині набагато важливіше навчитися спілкуватися з однолітками і з дорослими, вміти чути інструкцію, зосереджуватися на завданні, бути самостійним. Тому краще потратьте літо для освоєння навичок спілкування та самообслуговування.

5. Намагайтеся не будувати високих очікувань. Часто батьки мріють, що їх школяр буде відмінником, а коли стикаються з реальністю, то глибоко розчаровуються. А дитина дуже відчуває це розчарування. Тому не акцентуйте увагу дитини на оцінках, на те, що вона повинна добре вчитися, просто любіть дитину ні за що, незважаючи на те, які у неї будуть успіхи в школі. Підтримуйте дитину завжди, нехай вона знає, що оцінки не є головним у житті досягненням.

6. Нехай 1 вересня буде святом. Заведіть традицію святкувати цей день всією сім'єю. Посидіти вдома, запросивши друзів, відправитися в парк, кіно чи кафе, порадувати дитину чимось смачненьким та ін. Всі ці приємні дрібниці зроблять цей день справжнім святом для вас і для дитини.

Статті до теми:

Чому дитина погано вчиться?

З якого віку навчати дитину іноземній мові

Як побороти дитячі страхи [+ПОРАДИ]





На правах реклами