Ми у Facebook
01.07.2015, 09:30

Лічильники тепла поставлять на вході в усі будинки

До кінця 2016 року в Україні має бути 100% облік споживання теплової енергії.
«Майже всі теплогенеруючі компанії, 96%, на виході зі своїх підприємств вже встановили засоби обліку. На сьогоднішній день вони не зацікавлені в тому, щоб на вході в будинок встановлювалися такі теплові лічильники, оскільки по категорії вони отримують більше грошей, ніж у разі наявності лічильника», – сказав нещодавно міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Про це написав akcent.org.ua з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ.

У ЗМІ з’явилась інформація, про те, що Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКПУ), зобов’яже теплогенеруючі компанії встановлювати лічильники на вході в будинки для зменшення витрат на комунальні послуги для населення.

Тим часом жителі багатоповерхівок, які НЕ обладнані будинковим лічильником тепла, платять за опалення за майже вдвічі більшим тарифом, ніж мешканці будинків, що обладнані лічильниками.

Рівняни масово подають заяви на встановлення лічильників тепла у будинках

На офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua є роз’яснення з цього питання:

«Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Кабінетом Міністрів України, визначено, що у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об'єму) квартири. Плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа (розрахункової книжки, платіжної квитанції тощо) або відповідно до умов договору на встановлення засобів обліку.

Тобто, у разі встановлення будинкового або квартирного лічильника теплової енергії розрахунок плати за послугу з централізованого опалення здійснюється виходячи із фактично спожитого обсягу теплової енергії (Гкал), та відповідно до встановленого тарифу для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії у розмірі 453,56 грн/Гкал для Рівненщини (374,60 грн/Гкал для Києва).

В іншому випадку плата за послугу з централізованого опалення розраховується як добуток затвердженого тарифу на централізоване опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії (10.83 за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення - для Рівненщини; 9,20 грн за 1 кв.м - для Києва) та опалювальної площі споживача.

Крім того, на кількість спожитої теплової енергії для послуги з централізованого опалення для споживачів, у яких встановлено засоби обліку, на теплову енергію також впливають і інші чинники, зокрема:

- температура зовнішнього повітря протягом опалювального періоду,
- розмір загальної опалювальної площі,
- застосування енергозберігаючих технологій тощо.

Тариф на опалення 1 кв. м у будинках, в яких відсутні засоби обліку теплової енергії, враховує середню за опалювальний період температуру зовнішнього повітря, тому щомісячна (за повний місяць) плата за опалення на протязі опалювального періоду не змінюється.

Тобто в кожному конкретному місяці опалювального періоду між двома умовно однаковими будинками (з лічильником теплової енергії та без) існуватиме розбіжність в розмірі оплати, в перерахунку на 1 кв. м опалювальної площі, за фактично спожиту теплову енергію за показниками лічильника (Гкал) та за 1 кв. м опалювальної площі.

Таким чином, розмір плати за послуги з централізованого опалення, в перерахунку на 1 кв. м опалювальної площі, може відрізнятися у різних споживачів, що в основному обумовлено наявністю, або відсутністю будинкових (квартирних) засобів обліку теплової енергії».

Нагадаємо, відповідно до проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику, схваленого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.02.2015 № 129-р, Україною взято на себе зобов’язання щодо досягнення 100% обліку споживання теплової енергії до кінця 2016 року.

Із квітня 2015 тариф на теплопостачання для населення підвищено на 68,4% (спочатку називалась цифра 72%).

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Де у Рівному економлять на теплі
Встановлення лічильників тепла в квартирі





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ