Ми у Facebook
06.07.2015, 19:45

Африканська чума свиней на Рівненщині: куди звертатися

На Рівненщині зафіксували випадки африканської чуми у свиней. На щастя, їх виявили не в межах населених пунктів, а поза ними. Водночас фахівці не виключають поширення вірусів і у домашніх господарствах.
Лісовий масив навколо урочища «Підкозли» на Дубровиччині, де зафіксовано випадок африканської чуми свиней, оголошено карантинною зоною. Ветеринарні та єгерські служби щоденно обстежуватимуть територію, а на виїзді з лісового масиву встановлено два карантинні ветеринарно-міліцейські пости.

Поки що у межах населених пунктів випадків вірусу не було виявлено, проте фахівці наголошують, що люди повинні вжити всіх заходів, щоб цього не сталося. В іншому випадку - це може мати значні збитки для цілих сіл чи навіть районів.


На Рівненщині африканська чума


Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту від свині до свині. Опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду та утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал. Також зараження може відбутися призгодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

На Рівненщині обмежили рух через карантин

Якщо ви тільки маєте підозру про те, що ваші свині хворі на африканську чуму, то варто повідомити фахівців ветеринарної медицини. Краще перестрахуватися, аніж наразити на небезпеку сусідів:

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України - 044 279 48 15

Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи 044 377 53 85






На правах реклами