Ми у Facebook
16.07.2015, 16:00

Які загрози співвласникам несе Закон про багатоповерхівки, - рівненський експерт

ua.korrespondent.net

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку – неідеальна, проте єдина можливість ефективно управляти спільним майном.
“ОГО” запитало в експерта по ЖКГ, громадського активіста Олега Кутузова про те, яких небезпек можна уникнути, якщо правильно трактувати “букву закону”.

"Закон про ОСББ, що діє з 2005 року дає співвласникам деякі механізми для ухвалення рішень стосовно спільного майна і доволі придатний для застосування, оскільки за 10 років його дії напрацьовано алгоритми для впровадження в життя таких рішень. ОСББ – це недосконала система, проте кращої форми для управління спільним майном в українському законодавстві просто не існує. Слід зазначити, що нова процедура створення ОСББ значно ускладнена відносно старої. Вона фактично унеможливлює створення ОСББ із повним дотриманням норм даного Закону. Насамперед – це обов'язове зазначення у протоколі голосування правовстановлюючого документа, що підтверджує право власності.

Як рівненчанам обрати управителя будинку


Друга форма управління багатоквартирним будинком через збори співвласників без створення юридичної особи є абсурдною за визначенням.

Законом передбачено, що від імені усіх співвласників діятиме "уповноважена особа", що діятиме лише на підставі протоколу зборів, без жодного відповідним чином оформленного доручення, якій фактично делегуються необмежені повноваження при укладанні договорів від імені всіх співвласників, що є абсурдом. Також, для колгоспу з невідомим правовим статусом унеможливлюється відкриття рахунків для акумулювання коштів на проведення поточних і капітальних ремонтів. Запропонований механізм скликання та прийняття рішень зборами співвласників уможливлює проведення "паралельних" зборів і ухвалення взаємовиключних та/або дублюючих рішень.

Закон про багатоповерхівки: "убивця ЖЕКів" чи комунальне рабство?

Уявіть ситуацію – за протилежні за змістом рішення зібрано належну кількість підписів. Що робити, а особливо якщо є підстави вважати, що якась частина підписів "намальована"?

Держава більше не обслуговуватиме багатоквартирні будинки [КОМЕНТАРІ+ІНФОГРАФІКА]

Управитель, як "добрий" феодал, який "зробить усе за нас" – наслідки будуть катастрофічними. Співвласники багатоквартирних будинків через непрактичність форми управління своїм будинком без створення юридичної особи і відсутності бажання та/або можливості створювати ОСББ, швидше за все, погодяться на передачу будинку на обслуговування управителю, до якого згідно цього Закону не висувається жодних законодавчих вимог. Таким чином, відверто лобіюється створення умов для абсолютно безконтрольного пограбування співвласників будинків. В кращому випадку населення (а особливо – маргінальне та беззахисне) ставитиме підписи в обмін на продовольчий пакет чи горілку. В гіршому – ці підписи просто "намалюють". Будь-які спроби провести нові збори, переобрати представника чи управителя, створити ОСББ, врешті-решт – жорстко блокуватимуться "управителями", які вже сіли на ресурс. Бунтарів тягатимуть по судах або просто фізично знищуватимуть. В Росії все це квітне пишним цвітом – ось і українська комунальна мафія мріє про аналогічне щастя. Таким чином, наслідки впровадження інституту "управителів" будуть катастрофічними для населення, а комунальний колапс остаточно поховає українське ЖКГ."





На правах реклами