Ми у Facebook
17.07.2015, 18:45

Корисні властивості чорниці

З телевізійної реклами ми знаємо, що чорниця дуже корисна для очей. Однак це далеко не єдина цілюща властивість “північної ягоди”. Через холодний клімат матінка природа не може запропонувати нам розмаїття південних широт, де від кожної хвороби знайдеться своя травичка.
Корисних властивостей у чорниці так багато, що насправді було б легше перелічити те, чого в цій ягоді немає. Вчені виявили в ній багатий хімічний склад, велику кількість вітамінів та мікроелементів, таких як вітамін С, РР, В1 і В6, бета-каротин, марганець, кобальт, магній, калій, фосфор, залізо, кальцій та інші. Також рослина містить пектини, дубильні речовини й корисні кислоти: бурштинову, лимонну, яблучну, молочну, хінну. 

Рівненські чорниці продають у Польщу

Чорниця, мабуть, одна з небагатьох рослин, в яких присутня така велика кількість сильних антиоксидантів. Одним з них є речовина мелатонін. Це гормон, який виробляється шишкоподібною залозою і бере участь в регуляції багатьох процесів організму, є антидепресантом і протистоїть раковим пухлинам, покращує адаптивні та імунні функції організму. Але найбільш чудова його властивість – здатність уповільнювати процеси старіння. 

Благотворний вплив на очі. Препаратами цієї рослини лікуються багато серйозних захворювань очей. Чорниця входить до складу препаратів, що допомагають повернути гостроту зору, зняти втому очей після роботи на комп'ютері або довгого кермування автомобілем. Зміцнюючи стінки судин і поліпшуючи мікроциркуляцію крові, чорниця сприяє кровопостачанню сітківки. 

Природний антибіотик і антисептик. Рослину можна назвати природним антибіотиком й антисептиком. Ці корисні властивості чорниці застосовують при лікуванні простудних захворювань, зокрема кашлю, інфекцій горла. Причому для цього годяться не лише ягоди, а й відвар листя рослини. 


Бізнес із збирання чорниць – один з найприбутковіших


Шлунково-кишковий тракт. Соком, відварами, свіжими і сушеними ягодами лікують захворювання шлунка, виразки, коліти, діарею. Допоможе ця ягода так само і при запорі кишківника. Це пояснюється тим, що в чорниці містяться речовини, які буквально дезінфікують шлунок, запобігаючи процесам гниття, а також поліпшують секреторну функцію кишківника й підтримують здорову мікрофлору.
Проти запалень. Одна з властивостей чорниці – протизапальна – дозволяє використовувати її для лікування захворювань печінки, жовчного міхура, ревматизму, подагри. Чорниця благотворно впливає і на сечостатеву сферу.

У Середні віки “північну ягоду” рекомендували як один з найбільш дієвих засобів для регуляції менструального циклу. Сьогодні приймати препарати чорниці рекомендують також при хворобах нирок і сечового міхура. 

Цукровий діабет. Як відомо, одним з найбільш важливих та чутливих органів людини є підшлункова залоза. Саме порушення функції цього органу веде до захворювання на цукровий діабет. Дослідження показали, що чорниця – дуже дієвий засіб для лікування цієї важкої недуги. Для цього використовують також листя рослини, самостійно або у зборі. Чорниця знижує рівень цукру в крові, покращує функцію органів і залоз, допомагає запобігти розвитку ускладнень при цукровому діабеті. 

Профілактика хвороб. Чорниця годиться не тільки для лікування різних захворювань, але і для їх профілактики. Регулярне вживання ягід, а також якісних препаратів з цієї рослини зміцнює імунітет, поліпшує роботу органів, сприяє кровотворенню, запобігає розвитку хвороб серцево-судинної системи та онкологічних захворювань. Ще одна корисна властивість чудо-ягоди – здатність виводити вільні радикали, які, як відомо, і є головними винуватцями зовнішніх проявів процесів старіння, а також поступового руйнування всього організму.

Дієтична цінність. При дуже низькій калорійності чорниця здатна забезпечити організм поруч вітамінів і мінералів, які, до речі, з ягід засвоюються навіть повніше, ніж з аптечних вітамінних комплексів. У чорниці міститься повний набір речовин, потрібних організму: білки, вуглеводи, клітковина, вода, що робить її необхідним пунктом меню при зниженні ваги. 





На правах реклами