Ми у Facebook
31.07.2015, 13:15

Для ВІЛ-позитивних із віддалених районів Рівненщини наблизили терапію

До цього аналогічні філіали (сайти) працювали лише у Дубно, Кузнецовську та в Центрі Сніду, що у Рівному.
На базі Острозької, Корецької, Костопільської та Сарненської центральних районних лікарень запрацювали філіали для проведення антиретровірусної терапії для хворих на ВІЛ-інфекцію. Про це повідомила керівник обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Гандзюк під час засідання координаційної ради облдержадміністрації з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ.

Таким чином для хворих із віддалених районів Рівненщини лікування стало доступнішим, адже для цього не потрібно їхати в обласний центр. У районних лікарнях безкоштовно ВІЛ-інфікованим надають підтримуючі препарати, на місці також і проходить обстеження пацієнтів.

«На Рівненщині продовжується робота щодо децентралізації надання медичних послуг для пацієнтів із віддалених районів. Доведено, що розширення доступу до антиретровірусного лікування зменшує кількість смертей серед ВІЛ-позитивних та нових випадків інфікування», - зазначила Олена Гандзюк.
Також вона нагадала, що торік в Центрі СНІДу облаштовано надсучасну діагностичну лабораторію, обладнання якої дозволяє визначити на 98 відсотків, чи є вірус імунодефіциту в крові.
«За чотири місяці експлуатації проведено майже тисячу досліджень, результати яких оформляються на наступний день після забору крові. Тоді як попередній графік забору передбачав обстеження тричі на місяця, а результатів доводилося чекати до 20 днів», - наголосила Олена Гандзюк.

Нині на Рівненщині офіційно зареєстровано майже 2,5 тисячі ВІЛ-інфікованих, з них півтисячі вагітних та 22 дитини. Також в області виявлено 418 людей, хворих на СНІД. З 2000 року, коли на Рівненщині вперше діагностовано СНІД, від цієї хвороби померло 118 людей.





На правах реклами