Ми у Facebook
04.08.2015, 18:32

Лідер рівненської “Батьківщини” Микола Кучерук: Ідемо на вибори під гаслом: порядок і справедливість [+Відео]

У черговому випуску програми “Думки вголос” нашим співрозмовником став доволі досвідчений політик — народний депутат України VІІ скликання, голова Рівненської обласної організації Всеукраїнського об'єднання “Батьківщина” Микола Кучерук.
Напередодні виборів депутатів місцевих рад ми говорили про те, з чим до них підходить одна з найстаріших і найавторитетніших українських партій.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

- Миколо Герасимовичу, чи готова “Батьківщина” до місцевих виборів за новим законом?
- Для початку закон, який прийнятий, хай би хоча б опублікували. На жаль, його ще немає.

- Тобто, за великим рахунком, до кінця ще й невідомо, що в цьому законі?
- Так, у нас можливі різні речі. Пригадайте президентські вибори 2010 року: у другому турі, щоб виграв Янукович, Ющенко змінив закон про вибори Президента. Тобто коли за посаду Президента боролись Янукович і Юлія Тимошенко, “противсіхи” і “Наша Україна”, яка зараз при владі, вирішили підтримати Януковича. І щоб Юлія Володимирівна не змогла пройти, вони взяли і змінили виборчий закон.

Тому на сьогоднішній момент я не виключаю, що ті, хто зараз при владі, знову можуть зробити свою підкилимну гру і щось змінити — нібито на користь людей, а насправді на користь влади. Але “Батьківщина” готова до боротьби в будь-яких умовах. Тому що на виборах в 2012 році ми показали, що ми — та партія, яка може перемагати, та партія, яка здатна не лише ставити питання, а й вирішувати їх. Тому ми твердо переконані, що і цього разу перемога буде за нами.

Дивитись відеозапис розмови


- Ви вже 10 років у лавах “Батьківщини”. У команду Юлії Тимошенко прийшли в 2005-му, відразу після Помаранчевої революції. Отже, маєте змогу порівняти: в якій “формі” нині “Батьківщина”, чи вистачить їй людей для успішної участі у виборах?
- Дійсно, з того часу пройшло десять років. У політиці я з однієї простої причини: коли в 2004 році переміг Майдан, прийшло багато патріотів, які не мали достатнього досвіду, і я зрозумів, що для змін на краще в Україні потрібні досвідчені управлінці, підприємці, керівники заводів. Якщо взяти обласну раду VI скликання, то згадаю хоча б досвідченого виробничника Станіслава Савінського, з яким разом працювали у фракції “Батьківщина”. Такі люди прагнули зробити Україну кращою, але владі наша активність навряд чи була потрібна. Згадайте меморандум Ющенка-Януковича... Я недарма до цього повертаюсь, тому що ми хоча й не можемо переробити історію, але повинні хоча б робити висновки з помилок минулого. Ми прийшли, працювали, хотіли щось зробити — а в 2010 році нас зрадили, вирішили, що Президентом має стати Янукович. Чим закінчився експеримент сьогоднішньої влади і тих, хто був при владі за часів Януковича — ми всі бачимо сьогодні. Балога тоді був міністром, Порошенко був міністром, багато можна називати людей з сьогоднішньої команди, які були при владі в тому числі при Януковичі. Я їх за це не критикую, в них були хороші наміри щось робити, але не вийшло. Зараз вони також мають владу, і я їм бажаю, щоб наша держава жила краще, але в них також може не вийти. Тому сьогодні, коли “Батьківщина” іде на вибори, я можу впевнено сказати: у нас достатньо людей. Але ось парадокс: порядних людей зараз не можна затягнути в будь-які депутати. Послухайте мене, порядні люди, ідіть! Якщо не з “Батьківщиною”, то з кимось іншим, але ідіть у владу, інакше ми нічого так і не змінимо.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

- А чому, на Вашу думку, порядних людей важко затягнути в політику?
- Тому що зневірились. Давайте говорити так: Янукович — це було зло, це був режим, але він намагався поставити на місцях таких людей, які мали якийсь авторитет, і за рахунок таких людей трохи підсилювався авторитет влади. А в нас зараз Президент ставить на місця людей, які в загальному не підсилюють авторитет влади, віру в неї. Навпаки — нівелюють владу, і їй перестають довіряти. Тому порядні люди бачать, що нині в нас бардак, хаос, війна, безпорядок; вони хочуть миру, спокою, нарешті якихось правил. Ці правила можуть дати тільки системні люди, не болтуни, не ті, які працюють тільки за рахунок піару.

В нас зараз так: чим краще ти пропіарився — тим крутіший ти як управлінець. Але почекайте хвилинку: в традиціях України — робити навпаки. Згадайте наше село: збираються старійшини і вирішують: хто в нас буде старостою села? Кажуть: ідемо, наприклад, до Василя — він досвідчений, він господар, він розсудить. А зараз — по-іншому: я — такий-то, хочу обіймати таку-то посаду. Але чи зможе він? А таких людей в нас попроходило на різні посади дуже і дуже багато.

Тому “Батьківщина” іде на вибори і говорить: Україні потрібні порядок і справедливість. Пам'ятаєте гасло Юлії Тимошенко: “Справедливість є, і за неї потрібно боротися”? Сьогодні Юлія Володимирівна знову ж таки говорить: ми повинні відновити справедливість. А людей для цього у нас вистачить - “Батьківщині” 16 років, вона була і залишається “Батьківщиною”, а не черговим політичним проектом у гарній обгортці, яких останнім часом наплодили так багато.

Знаєте, на підприємстві в Костополі, яким я керую, ми свого часу випустили цукерки під назвою “Йо-майо”. Пригадую, дехто ставив цю назву під сумнів: мовляв, вона контраверсійна. А я казав: так, вона контраверсійна, але якщо людина побачить цукерки з такою назвою, багато хто захоче їх купити. Так і вийшло — цукерки користувались чималим попитом. Але одна справа — цукерки, а інша — політичні партії. А в нас останнім часом партії роблять як цукерки: придумають красиву назву, роблять гарну обгортку і кажуть виборцю: купіть мене! І ми купуємо, купуємо, купуємо на кожних виборах, розгортаємо — а там всередині таке, що їсти не можна...

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

- А “Батьківщина” сьогодні при владі чи в опозиції?
- Ми — в коаліції, і будемо до тих пір, поки вона не розпадеться. Ми не будемо самі виходити з коаліції, тому що розуміємо, що тільки об'єднання людей може дати позитивний результат. Я готовий об'єднуватись заради територіальних громад з усіма, хто готовий робити корисні речі для міста, району, області. Я можу із свого життєвого досвіду навести багато прикладів того, як я вмів об'єднувати, і це приводило до позитивних результатів.

Ми сьогодні ставимо правильні питання і даємо на них правильні відповіді. Пригадую, наприклад, як Юлія Тимошенко на телешоу у Шустера озвучила 5 кроків, необхідних для того, щоб зупинити стрімке зростання курсу долара. Влада зробила тільки два з них — і це вже дало певні результати, а якби зробила всі 5 — результат був би ще переконливішим.

Так само ми ставимо питання по комунальних тарифах — і знаємо, як ці проблеми вирішувати. У 2007 році ми домоглися зниження комунальних тарифів у Рівному і в Костополі. Я особисто займався “Теплокомуненергією” в Костополі, і ця робота дала свої результати. “Батьківщина” добилась того, що споживання газу суттєво зменшилось. І сьогодні ми говоримо про те, що таку роботу потрібно продовжувати.
Тарифи на комунальні послуги повинні бути економічно обгрунтованими, а їх формування — прозорим. Якщо поряд, на одній вулиці, в одному місті, стоять два будинки — один обладнаний лічильником тепла, а інший ні, і всі квартири будинку з лічильником разом сплачують за тепло вдвічі менше, ніж всі квартири будинку без лічильника — про що це говорить? Очевидно, що норму споживання тепла для будинку без лічильника потрібно переглядати.

Потрібно перевіряти собівартість тепла, яке виробляють підприємства теплокомуненергії, як перевіряють, приміром, собівартість хліба, який випікають на заводі. Щоб не було так, що теплопостачальне підприємство завезло, образно кажучи, чемодан грошей в Національну комісію регулювання електроенергетики (НКРЕ) — і домовилось: давайте встановимо ось такі тарифи. Давайте будемо перевіряти обгрунтованість тарифів на місцевому рівні, і допоможемо цим державі.

Давайте будемо дивитись: який у нас коефіцієнт корисної дії обладнання в котельнях, скільки газу вони споживають — за нормами чи не за нормами, адже це залежить і від ступеню зношеності обладнання, а в нас багато котелень, які працюють десятиліттями. Якщо автомобіль прослужив 10 років — він же не споживає бензину стільки само, як новий, який щойно зійшов з заводського конвеєра! Але можна замінити певні агрегати, і тоді автомобіль буде споживати так само. Те саме — і з котельнями. І коли ми говоримо про потребу справедливого формування тарифів — ми не піаримось, як дехто може закинути “Батьківщині”, а говоримо про реальні речі, які реально хвилюють людей. Тому що ці тарифи кожен відчуває на власному гаманці, кожного місяця, коли приходять нові комунальні платіжки.

Підсумую: житлово-комунальні тарифи повинні бути справедливими, а справедливість і порядок — це гасло “Батьківщини”.

Хочу наголосити, що коли “Батьківщина” ставить ці та інші подібні питання — вона їх не просто ставить, вона розуміється на цих питаннях, в неї є спеціалісти, експерти, які готові очолити роботу у відповідних напрямках, взяти і зробити.

Переконаний, що нам сьогодні потрібно обирати депутатами місцевих рад саме тих, хто якраз і здатний взяти і зробити, а не просто побалакати. У “Батьківщини” є своя програма, є власне бачення шляхів вирішення проблем по всіх важливих напрямах. “Батьківщина” усвідомлює, що так жити, як ми живемо зараз, не можна, суспільство потребує змін, а для того, щоб зміни відбулись — потрібно знати, що і як змінювати. Хтось може гарно написати, хтось — зробити хороший проект, а хтось — якісно по ньому побудувати. Так само і відповідальна політична сила — а саме такою є “Батьківщина” - повинна мати у своїх рядах спеціалістів у різних галузях, і об'єднуючи їхні зусилля у єдиній команді однодумців на всіх рівнях влади, вона має можливість справді збудувати той дім, у якому буде комфортно жити всім нам.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

До теми:

Микола Кучерук: досьє

"Думки вголос": депутат Рівнеради Олександр Нестерук — про благоустрій дендропарку “Хімік” [+Відео]

Програма "Думки вголос": перший ювілей





На правах реклами