Ми у Facebook
22.04.2023, 12:58

Вирощування овочів на клумбах, або Що їстівне посадити на клумбі

Їстівне озеленення – це не тільки гарно, але й смачно. Лишень уявіть, у вас на дачі чи коло будинку, на балконі замість квітучих або декоративних рослин у вазонах та на клумбах ростуть помідори, перці, огірки, капуста, салат, полуниця, базилік.
Таке озеленення при цьому не менш привабливе, ніж квіти. До того ж це прекрасна ідея для тих, хто не має дачі, але має просторий балкон

Що можна посадити на їстівній клумбі?

Декоративна капуста. Рослина ця абсолютно невибаглива і не вимагає майже ніякого догляду. Холодні дні лише підсилюють яскравість її забарвлення. Розкішні бузково- і біло-зелені мереживні розетки декоративні ростуть навіть під снігом. Якщо пізно восени пересадити рослину в горщик для квітів, взимку вона може рости в домашніх умовах, довго стоїть і в зрізаному вигляді (краще - в прохолодному місці, наприклад, на лоджії).
Хоч листя вважається їстівним, але смакує не усім.

Кучерява капуста, або грюнколь - це високоросла красуня з зеленим гофрованим листям (у браунколь листя фіолетові). Збирають урожай цієї овочевої рослини після перших заморозків, коли листя стає м'яким і накопичує цукор.

Садити декоративну капусту потрібно на сонці. У тіні вона витягується і завалюється набік, доведеться прив'язувати. У спеку потрібно регулярний полив, інакше розкішних качанів не отримати.

Томати на один укус
Мініатюрні низькорослі сорти помідорок за смаком не тільки не поступаються велетням, а й часто перевершують їх.
Ростуть супердетермінантні томати невисокими, щільними, компактними кущиками. Листя у них нагадує картопляні, а самі вони схожі на маленькі ялинки, прикрашені кульками одного кольору. Останнім часом з'явилися сорти, які нейтральні до довжини світлового дня та пристосовані до вирощування у кімнатних умовах.

З них виходять гарні бордюрчики. Ідеш повз дорогу, рука так і тягнеться крихітну помідорку в рот відправити. Пасинкувати та підв'язувати їх не треба.

Як бордюр можна посадити червоний і жовтий Бонсай. Ці сорти дуже дружно віддають урожай, і кущики у них рівненькі, начебто спеціально підстрижені.

Для вирощування в контейнерах добрий голландський сорт 'Tiny Tim'. При догляді він може дати з рослини до 2 кг плодів розміром з велику вишню. За рахунок появи численних пасинків урожай у нього розтягнутий до осені. Що у висоту, що завширшки він розростається однаково.

Крихітний перець
Мініатюрний перчик, але не гострий, а солодкий - саме те, що треба, щоб прикрасити балкон або квітник.

Єдиний мінус – яскраві червоно-коричневі у зрілості плоди після теплової обробки стають блідо-лілового неапетитного кольору. А свіжі – на смак соковиті, солодкі та дуже гарні у салатах з жовтими томатами.

І квітка, і ягідка
Гарно виглядають у квітнику кущики ремонтантної суниці. Плодоносить вона з літа до морозів. Рослини, на яких одночасно розпускаються квіти та зріють ягідки, ошатні весь сезон.

Дрібноплідною суниця зазвичай оформляють краї квітників або висаджують її вздовж доріжок в один ряд так, щоб, проходячи повз, завжди можна було дотягнутися до ягідки. Найкраще для цих цілей підходять безвусі сорти. Вони довго можуть рости на одному місці, розсаджують їх раз на 3-4 роки.

А ось кущі великоплідної ремонтантної суниці більше підходять у квітниках для сольних партій чи посадок невеликими кущиками.

Земля не повинна пустувати


На ділянці не повинно бути вільного місця. Якщо його немає, то й бур'янам нема де рости. Тому в будь-якому куточку можна посадити невибагливі квіти чи пряні трави. Ущільнення городу також зіграє на руку тим, хто має невелику ділянку.

Саджаючи різні культури поруч, потрібно дотримуватися принципу поєднання рослин. Наприклад, настурція приваблює попелицю, а це означає, що шкідливі дрібні комахи не шкодитимуть овочам, поряд із якими зростають ці помаранчеві квіти.

Чорнобривці захищають помідори від шкідників.
Капуста чудово почувається під «заступництвом» чебрецю, квасоля – поряд з розмарином. Горох поряд з огірками чудово уживаються

Город у горщиках – ще одна цікава ідея для саду.


У ємності можна посадити помідори черрі, суниці, різні види салатів. Їх можна переміщати садом залежно від вимог рослин до освітленості і комбінувати один з одним, «стаціонарними» овочевими, а також декоративними культурами, змінюючи іноді вигляд ділянки.

Ідей багато - виберіть на свій смак: буряк, морква, горох, квасоля, просо, капуста червонокачанна, савойська, брюссельська, японська листова, а також зелені культури - салат, селера, петрушка, базилік. І втілюйте свої задуми.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ