Ми у Facebook
06.06.2023, 20:21

Лаванда в горщику: як за нею доглядати, щоб вона виглядала красиво

Якщо ви мрієте про лаванду, але у вас немає саду, то можете виростити лаванду в горщику. Найкраще для цього підходить французька лаванда. Що потрібно пам'ятати, щоб вирости красивою?
Лаванда красиво виглядає і пахне, відлякує міль та інших комах, має заспокійливі та бактерицидні властивості. ЇЇ аромат розслабляє. Це рослина, яку варто любити і мати в домі.

Як посадити лаванду в горщик?
Різні сорти лаванди будуть рости вдома, в саду, в горщику або в землі. Найбільш популярними у вирощуванні є: лаванда французька і вузьколиста.

Французька лаванда ( lavadula stoechas ) набагато делікатніша і чутливіша, ніж лаванда вузьколиста, яка добре почувається в нашому кліматі. Французький сорт майже не витримує зниження температури нижче -5 градусів за Цельсієм, тому холодну зиму точно не переживе. Можна вирощувати як сезонну рослину або в горщику. Має значно більше суцвіття, яке нагадує колос із виростаючими з нього «крилами».

Грунтопокривні троянди в саду: як доглядати за квітами

Лаванда щеплена на штамб
Зазвичай французьку лаванду прищеплюють на штамб. Це робить її схожою на маленьке деревце. За нею доглядають так само, як і за іншими кущистими формами. Потрібно лише пам’ятати про правильну обрізку, щоб підтримувати рослину в потрібній формі.

Лаванду вузьколисту краще не прищеплюють на штамб, тому що вона дещо ніжніша.

Як доглядати за лавандою в горщику вдома і в саду?
Догляд і вирощування лаванди в горщику нескладні, але варто знати кілька важливих порад, щоб вона росла здоровою і пишною.

Йод та молоко допоможуть позбавитися від попелиці на трояндах


Найважливіші правила вирощування лаванди в горщику:

- Для лаванди потрібне сонячне, захищене від вітру місце і добре дренований, легкий, лужний ґрунт (субстрат добре змішати з невеликою кількістю піску або гравію).
- Ненавидить зайву воду і тінь і занадто важкого субстрату. Поливати потрібно досить часто, але забезпечувати невеликими порціями води.
Важливим етапом догляду є правильна обрізка . Обрізка лаванди зберігає її приємну звичку і сприяє повторному цвітінню.

Яке місце для лаванди: правильний горщик
Вибір ємності надзвичайно важливий. Він має бути достатньо великим, щоб насипаний у нього ґрунт забезпечував достатню кількість "їжі". Крім того, чим більше буде субстрату, тим кращі умови для розвитку коренів.

Пластикові горщики є найбільш практичними, особливо для дуже великих, важких рослин. Легкі, міцні, через їх стінки вода не випаровується. Якщо вас не влаштовує зовнішній вигляд горщика, ви завжди можете заховати його в більш красивий футляр. Важливо, щоб ємність мала отвори на дні і хороший дренаж , інакше рослини загниють.

Тюльпани відцвіли: коли викопувати цибулини та як їх зберігати?

Дренаж забезпечується шаром гравію приблизно 10 см, насипаним на дно горщика. Це запобігає блокуванню дренажних отворів субстратом і корінням. Засмічення отворів є основною причиною застою води . На гравій добре покласти шматок флізеліну або перфорованої фольги, злегка ковзаючи по стінках посудини. Запобігає вимиванню ґрунту в дренажний шар, завдяки чому дренажні отвори не забиваються.


Чому лаванда в горщику в'яне?
Парадоксально, але частою причиною висихання лаванди є ... надлишок вологи. Лаванда дуже не любить переливів, тому поливати її потрібно дуже вміло і акуратно. Ви також можете час від часу обприскувати його листя.

Іншою причиною може бути неправильний вибір субстрату (наприклад, неправильний pH, нижче 6 або вище 8). Лаванді потрібен лужний субстрат до нейтрального. Він також повинен бути проникним і багатим кальцієм.

Чи можна лаванді рости на сонці?
Лаванда любить сонячні місця і тоді цвіте найкраще. Коли ви виставляєте його на дуже сильне сонце, не забувайте регулярно кропити його та стежити, щоб ґрунт не був сухим.

Доглянута і освітлена сонцем лаванда рясно цвіте з червня до кінця вересня.

Рукола в горщику - вирощування в домашніх умовах і на балконі

Зимівля лаванди
Перемістіть горщик з лавандою перед зимою в світле, не дуже тепле приміщення. Тоді варто обрізати всі пагони приблизно наполовину і не забувати про економний полив. Рослина, повністю позбавлена води - обов'язково зів'яне.

Якщо ви хочете, щоб лаванда зимувала на балконі або в саду, її необхідно накрити агротканиною і не виставляти на відкриті місця. Захищена від вітру чи морозу воно краще збережеться навесні.

На лаванду майже не нападають шкідники – їх відлякує сильний запах рослини. Тільки надлишок вологи може стати причиною зараження сірою пліснявою.

Вирощування петунії на балконі: Який сорт обрати? Як садити та доглядати?






На правах реклами