Ми у Facebook
15.06.2023, 15:05

Медицина Рівного в період війни: що купують, щоб рятувати життя

Медична галузь, її розвиток та закупівля усього необхідного не може зупинятися навіть у період воєнного стану. Справа в тому, що чимало лікувальних закладів країни стали опорними для прийому поранених військових, їх реабілітації.
Тим самим це потребує виділення додаткових коштів на придбання спеціального обладнання і облаштовувати нові, спеціалізовані відділення.

Поруч з тим, навіть у період війни інші хвороби, які не пов’язані з викликами часу, нікуди не зникли. Тому особлива увага і далі має звертатися на лікування та профілактику багатьох хвороб, які здатні забирати життя людей.

Рівне в цьому процесі не стало виключенням. Так, попри всі перешкоди, обмежене фінансування, у громаді намагаються розвивати медицину, покращувати матеріально-технічне забезпечення, а також купувати сучасне обладнання. Щодо фінансування галузі, то, звісно ж, мова йде не виключно про кошти Державного бюджету, а і міської громади, яка спрямовує на розвиток галузі кошти платників податків. Так, поряд з коштами Національної служби здоров'я України заклади охорони здоров'я отримують кошти з бюджету Рівненської міської територіальної громади. У минулому році мова йшла про 249,1 млн. гривень, у т.ч. з бюджету розвитку - 109,95 млн. гривень.

Сховища у медичних закладах

Під початку повномасштабного вторгнення важливим викликом для всіх медичних закладів громади стало питання облаштування сховищ. Адже безпека пацієнтів – це першочергове завдання. Для цього було залучено не тільки чимало коштів, а і людських ресурсів. Адже вони стали не просто облаштованими, а і комфортними, як для великих, так і маленьких пацієнтів, вагітних та новонароджених.

З початку повномасштабного вторгнення у 2022 році проведено роботу з приведення в готовність захисних споруд (сховищ) ЦЗ, що є на балансі закладів охорони здоров′я, протирадіаційних укриттів, підвищення стійкості роботи об′єктів у воєнний час, проведено підготовчі заходи з приведення в готовність спеціалізованих формувань сил ЦЗ. На сьогодні в сховищах пунктів управління протирадіаційних укриттів передбачено запаси продовольства та медикаментів. В укриттях, що на базі стаціонарних закладів охорони здоров'я, забезпечено розгортання палат та ліжкового фонду, створено операційні та перев′язувальні, сформовано запас лікарських засобів та виробів медичного призначення, тощо. В медичних закладах міста проведено заходи щодо підготовки до безбар′єрної зупинки об′єктів за сигналом «повітряна тривога» та раптовому припиненні подачі електроенергії, забезпечено роботу автономних джерел живлення, приведено в готовність сили цивільного захисту, створено запаси резервів палива для генераторів аварійного живлення, тощо.

Медична допомога для переселенців

Рівне від початку війни стало прилистком для більше 20 тисяч переселенців. Вони, приїхавши до нового міста, часто потребували не тільки матеріальної підтримки, а і психологічної та медичної допомоги. У місті м максимально пішли на зустріч вимушеним переселенцям громади.

На первинному рівні надання медичної допомоги та безперебійного надання медичної допомоги ВПО, визначено лікувальний заклад, який став основним в напрямку забезпечення пацієнтів-переселенців медичною допомогою. Мова йде про КНП «ЦПМСД «Центральний» РМР . Пацієнти сюди скеровуються централізовано при реєстрації вищевказаних осіб, як таких, що прибули на територію Рівненської громади, а КНП «Пологовий будинок» РМР – по наданню акушерсько-гінекологічної допомоги вищевказаній категорії жіночого населення.

Поруч з отриманням медичних послуг саме до лікувальних закладів ВПО часто зверталися за безкоштовними медичними засобами і мали можливість їх отримувати. Купувати їх з бюджету не доводилося. Їх купували переважно благодійники.
Важливо наголосити, що медичну допомогу переселенці мають можливість отримати не виключно в одному лікувальному закладі. Так, надання медичної допомоги внутрішньо-переміщеним особам відбувається і в усіх інших закладах охорони здоров'я, що належать до компетенції Рівненської міської ради.

На що спрямовують кошти і що купують

Кошти у сумі 4,8 млн. грн., що передбачені на 2022 рік, витрачено на закупівлю медикаментів для надання невідкладної медичної допомоги та лабораторної діагностики хворим на серцево-судинні захворювання, а також на забезпечення витратними матеріалами медичного призначення кардіологічних відділень та відділення судинної неврології КНП «Центральна міська лікарня» РМР, а це, зокрема, комплекти для коронарографії, сонографії та стент-системи. На придбання ліків для пільгових категорій використано - 12,9 млн.грн.
У 2022 році для галузі охорони здоров'я з бюджету розвитку міста Рівне передбачено 109,95 млн. грн. Зокрема на оновлення медичного обладнання 97,6 млн. грн. та на проведення капітальних ремонтів та реконструкцій приміщень закладів 12,3 млн. грн., а це - можливість оновити медичну апаратуру та відповідно покращити якість надання медичних послуг, діагностики, покращити умови перебування хворих в лікувальних установах та умови роботи медичного персоналу.

Гуманітарна допомога – як вагома підтримка
Поруч з закупівлями обладнання та інших необхідних медичних матеріалів, варто наголосити на тому, що до медичних закладів міста постійно надходить гуманітарна допомога. Її розподіляють по усім комунальним закладам міста, залежно від сформованих потреб та профілю діяльності. Завдяки залученій гуманітарній та благодійній допомозі, на баланс лікувальних закладів Рівного, що надають стаціонарну медичну допомогу, окрім лікарських засобів, виробів медичного призначення, дрібного медичного інструментарію додалось і дороговартісне медичне обладнання за допомогою якого може бути врятовано життя тисячам хворих.

Так серед надходжень до КНП «Центральна міська лікарня» РМР: апарат ШВЛ, інфузомати, кардіомонітори, операційні лампи, ЕКГ-апарат, операційний стіл, апарат для замісної ниркової терапії, медичні кушетки та лікарняні ліжка, матраци та одіяла, дефібрилятори та інвалідні візки, тощо. У КНП «Міська лікарня № 2» РМР серед вагомого: медичні ліжка, дефібрилятори, засоби для реабілітації, ЕКГ-апарат та кардіомонітори, операційний стіл та інфузомат, портативні УЗД-апарати з наборами датчиків та пересувний рентгенапарат, інше. Пологовий будинок Рівного отримав дитячий столик з підігрівом та кардіомонітор, а Дитяча міська лікарня – кювез, засоби для дитячої реабілітації, тощо. Також, за період воєнного стану дві міські лікарні та Пологовий будинок Рівного отримали і санітарний транспорт, який надходив у якості гуманітарної допомоги.


“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”









На правах реклами