Ми у Facebook
04.07.2023, 18:18

Що можна посадити у липні: шпаргалка для садівників та городників

Друга половина літа - чудова пора, щоб посадити рослини, а вже ранньої осені одержати врожай по другому колу. Що ж можна посадити у липні?

Спробуйте посіяти овочі, зелень та квіти прямо в ґрунт.



Які овочі можна посадити у липні
1. Стручкова квасоля
Де садити: сонячна, захищена від вітру ділянка — наприклад, вздовж паркану, який стане опорою для рослини.

Для липневої посадки вибирайте ранньостиглі сорти квасолі, врожай яких можна збирати через 1,5-2 місяці з моменту появи сходів. Щоб прискорити проростання, замочіть бобові у розчині марганцівки (0,5 г засобу на 100 мл теплої води). Через добу відбракуйте насіння, що спливло (воно пересохло і порожнє всередині). Візьміть для сівби ті, що залишилися на дні.

Вирощування петунії на балконі: Який сорт обрати? Як садити та доглядати?

На грядці зробіть лунки глибиною в 4-5 см. Відстань між ними має бути близько 60 см для кучерявої квасолі і близько 50 см для кущової. Рясно полийте ямки водою, а після того, як вона повністю вбереться, покладіть у кожну по два боби. Засипте їх ґрунтом. Сходи з'являться за 1–2 тижні. Якщо з однієї лунки проклюнуться відразу два паростки, видаліть слабший.

2. Редиска
Де садити: місце, освітлене сонцем у першій половині дня.

Багато дачників вдаються до хитрощів і садять редиску кожні два тижні аж до жовтня. Цей овоч дозріває в середньому за 3-4 тижні, хоча є й ультрашвидкі сорти, врожай яких можна збирати вже через 16 днів після появи сходів. Щоправда, для липневої посадки варто вибирати різновиди, стійкі до стрілкування, інакше через довгий світловий день і спеку редиска може не зав'язати нормальний плід.

На попередньо розпушеній грядці зробіть борозни довгою планкою або дощечкою. Їхня глибина повинна бути близько 2-3 см, а відстань між рядами - не менше 15 см. Полийте ямки водою і зачекайте, поки вона вбереться. На дні борозенок розкладіть насіння з дистанцією в 5 см, засипте його ґрунтом, злегка ущільнюючи його поверхню долонею. Якщо ґрунт сухий, зволожте посіви, використовуючи насадку-розсіювач.

Влітку сходи редиски з'являються швидко приблизно через 3-7 днів.

3. Горох
Де садити: сонячне місце, захищене від сильних вітрів.

Віддавайте перевагу раннім сортам гороху, які дозрівають за 50-60 днів після появи паростків. Щоб насіння проклюнулося швидше, можна попередньо замочити його в теплій воді на 10-12 годин.

Рукола в горщику - вирощування в домашніх умовах і на балконі

Ретельно розпушіть грунт на грядці і зробіть борозенки глибиною в 3–5 см. Якщо ви плануєте посадити горох у кілька рядів, дотримуйтесь між ними дистанції не менше ніж у 20 см. Рясно зволожте борозенки водою і дочекайтеся, поки вона вбереться. Розкладіть горошини на відстані близько 5 см один від одного, засипте їх ґрунтом і полийте, використовуючи насадку-розсіювач. Сходи з'являться приблизно за 7–10 днів.

Оскільки горошок — рослина, що в'ється, не забудьте поставити їй опору. Можна вбити дерев'яні кілочки біля кожного паростка або два по краях ряду і натягнути між ними кілька мотузок паралельно один одному.

4. Цибуля
Де садити: добре освітлене місце, куди не падає тінь від будівель та рослин.

Звичайно, виростити важкі «ріпки» при літній посадці не вдасться. А ось для того, щоб збирати соковиті пір'я, можна сіяти цибулю до середини серпня. Ця культура збільшує зелень приблизно за 30-40 днів.

Розпушіть грунт на грядці і зробіть борозенки глибиною в 3-4 см. Відстань між рядками має бути близько 10-15 см. Розкладіть сівалку в поглиблення на дистанції в 1,5-2 см один від одного, злегка вдавлюючи цибулинки в грунт корінцями вниз. Засипте їхньою землею, ущільніть поверхню долонею. Якщо ґрунт сухий, зволожте посіви з лійки або шланга з насадкою-розсіювачем, щоб не розмити ґрунт напором води.

5. Ріпа
Де садити: добре освітлене місце, куди протягом дня не потрапляє тінь від будівель та рослин.

Коренеплід можна сіяти насінням у відкритий ґрунт протягом усього липня – так ви забезпечите себе врожаєм восени. Найкраще віддати перевагу ранньостиглим сортам, які дозрівають приблизно через 40-60 днів з моменту сходів, або середньостиглим - їм знадобиться 60-90 днів.

Тюльпани відцвіли: коли викопувати цибулини та як їх зберігати?

Ретельно розпушіть землю на грядці та вирівняйте її поверхню. За допомогою довгої планки або дощечки зробіть борозенки глибиною не більше 2 см. Якщо ви сієте ріпу в кілька рядів, залишайте між ними дистанцію в 20 см. Полийте ділянку водою, зачекайте, поки вона вбереться, а потім розкладете на дні поглиблень по 2-3 см. насіння з кроком 10 см. Засипте їх ґрунтом, злегка ущільнюючи поверхню долонею. Зволожте посіви, використовуючи насадку-розсіювач.

Коли з'являться сходи (на це знадобиться від декількох днів до двох тижнів), видаліть слабші паростки, залишивши по одному на відстані 10 см один від одного. Так ріпі буде достатньо місця, щоб нарощувати великі коренеплоди.

Яку зелень можна посадити у липні


1. Салат
Де садити: добре освітлене місце.

Можна посіяти будь-які різновиди цієї культури. Наприклад, крес-салат буде готовий до зрізання вже через два тижні після появи сходів, листовий - через місяць, напівкачаний і качаний - приблизно через 2 місяці.

На попередньо розпушеній грядці зробіть борозенки глибиною близько 1 см. Відстань між рядками має бути не менше 10-15 см. Насіння салатів дуже дрібне, тому їх проблематично розмістити на певній дистанції один від одного. Просто постарайтеся розподілити їх у борозенці більш-менш рівномірно. Засипте насіння землею та зволожте водою за допомогою насадки-розсіювача. Коли з'являться сходи (приблизно через 4-7 днів), акуратно проредіть їх, залишивши між паростками відстань 1,5-2 см. Щоб салат зростав швидше і не став гірким, намагайтеся регулярно поливати його і тримати ґрунт на грядці завжди вологим.

2. Кріп
Де садити: сонячне місце.

Кріп можна сіяти кожні 10–15 днів до приходу серпня, щоб отримувати врожай у кілька етапів. Щоб прискорити проростання насіння, залийте його водою температурою близько 50 градусів та залиште на добу. Потім злийте рідину, розкладіть кріп на папері та просушіть до стану сипучості.

Грунтопокривні троянди в саду: як доглядати за квітами

Розпушіть грядку сапкою або граблями і зробіть борозенки глибиною 2-3 см на відстані не менше 20 см один від одного. Якщо грунт сухий, полийте рядки водою і зачекайте, поки вона вбереться. Поступово розподіліть насіння на дні борозенок тонким шаром, засипте землею і зволожте посіви через насадку-розсіювач. Схід кропу з'явиться приблизно через 1,5-2 тижні. Як тільки насіння проклюнеться, акуратно висмикніть більш слабкі паростки, щоб відстань між залишками була близько 1,5-2 см.

3. Петрушка
Де садити: сонячне місце.

Петрушка повністю дозріває через 70-90 днів із моменту сходів. Отже, її можна сіяти до кінця липня — ви встигнете отримати повноцінний урожай восени. Хоча зрізати молоду зелень можна всіх етапах її зростання.

Розпушіть грядку сапкою або граблями і зробіть борозни глибиною 1-1,5 см. Якщо садите рослини в кілька рядів, залишайте між ними дистанцію в 20-30 см. Якщо грунт сухий, зволожте водою. Після того, як вона вбереться, розкладіть насіння на відстані 1 см один від одного. Засипте їх землею, трохи ущільнюючи її долонею, і полийте посіви за допомогою насадки-розсіювача. Сходи з'являться приблизно за 2–3 тижні. Якщо паростки проклюнулися занадто густо, видаліть слабші так, щоб між рештою було по 1 см.

4. Рукола
Де садити: добре освітлене місце, допускається легка тінь в полуденний годинник.

Руколу сіють до кінця серпня і навіть у вересні, якщо початок осені теплий. Ця зелень росте дуже швидко і вже за три тижні після сходів повністю готова до зрізання.

Для посадки руколи зробіть борозенки в попередньо розпушеному грунті. Їх глибина має бути близько 1-1,5 см, а відстань між ними - 15-30 см. Рясно полийте лунки водою і дочекайтеся її повного вбирання. Поступово розподіліть насіння в рядках тонким шаром, засипте грунтом і знову зволожте з лійки або шланга з насадкою-розсіювачем. Сходи з'являться вже за 3-7 днів.

Замість мишей - ведмедки: новим способом винищення шкідників на городі може стати ваш домашній улюбленець

Які квіти можна посадити у липні


1. Маргаритки

Де садити: сонячне місце або ділянка в півтіні.

Ці симпатичні рослини можна сіяти прямо в ґрунт протягом усього липня. Щоправда, зацвітуть вони вже лише наступного сезону.

Розпушіть і розрівняйте грунт на клумбі сапкою. Поступово розподіліть насіння прямо по поверхні грунту. Зверху присипте дуже тонким шаром сухого річкового піску — досить буквально 1 мм. Злегка утрамбуйте посіви долонею і зволожте водою за допомогою пульверизатора, щоб не заглибити насіння. Приблизно через 3-5 днів з'являться сходи. Намагайтеся регулярно поливати їх, щоб ґрунт на клумбі був завжди помірно вологим.

2. Віола
Де садити: сонячна клумба або місце у півтіні.

Якщо посіяти віолу в липні, вона зацвіте вже наступної весни.

Зробіть лунки на відстані 5-7 см друга від друга або борозенки, між якими буде дистанція близько 10 см. Глибина має бути невеликою - буквально 0,5-0,7 см. Полийте ямки водою і дочекайтеся її вбирання.

Розкладіть насіння в борозенках з кроком 5 см або киньте в кожну лунку по 2-3 штуки. Засипте ґрунтом та зволожте водою з пульверизатора. Накрийте плівкою посіви і закріпіть її по краях камінням. Через 5-10 днів з'являться сходи. Як тільки побачите безліч паростків, зніміть укриття. Намагайтеся регулярно поливати віолу у міру підсихання ґрунту.

3. Календула
Де садити: сонячне місце.

Невибаглива календула сходить швидко і зацвітає приблизно через півтора місяці. Упродовж липня можна посіяти як декоративні, так і лікарські сорти.

Розпушіть грунт на клумбі і зробіть борозенки глибиною 2-3 см. Полийте рядки водою і дочекайтеся, поки вона вбереться. Потім рівномірно розкладіть насіння, засипте його ґрунтом і зволожте лійкою, використовуючи насадку-розсіювач. Приблизно через 5-7 днів з'являться паростки. Через 2-4 тижні проредіть календулу, залишаючи між рослинами відстань 10-15 см.

Лаванда в горщику: як за нею доглядати, щоб вона виглядала красиво





На правах реклами