Ми у Facebook
02.10.2023, 20:17

Місячний посівний календар на жовтень 2023 року для садівника, городника та квітникара

У жовтні садово-городній сезон добігає кінця, але залишилися ще справи, які треба закінчити. Необхідно підготувати грядки до посадки озимини, провести підзимовий полив саду. Посадку саджанців дерев або чагарників не відкладайте на кінець жовтня.
Роботи в саду в жовтні, як і роботи на городі, готують наші ділянки до майбутньої зими. Робот у цей час багато. Потрібно встигнути підготувати наші квіти та інші багаторічні рослини до холодів. Що робити в саду у жовтні. Про це наш огляд.

Садово-городні роботи та поради

1. Зазвичай восени рекомендують робити осіннє перекопування пристовбурних кіл під деревами і кущами для знищення шкідників, що зимують у грунті. Але цього робити не треба, оскільки перекопування ґрунт губить. Досвідчені садівники не перекопують. Навпаки, завалюють бур'янами і компресом, що не перепрів, пристовбурні кола, особливо по периметру крони, де розташована зона смокчучих коренів. У центрі біля самого стовбура сосущих, що ушкоджуються від морозів коренів немає, там знаходиться тільки «водопровідно-каналізаційна» система, тобто коріння, що проводить. Вони такі ж зимостійкі, як деревина. Все опале листя вони також не прибирають, а навалюють у ствольні круги. Шкідники виявляються глибоко похованими під цим шаром.

2. Збудників хвороб та шкідників знищують пізнім (наприкінці жовтня) обприскуванням дерев та кущів розчином будь-якого мінерального добрива високої концентрації. Найпростіше для цього скористатися сечовиною, взявши 500-700 г добрива на 10 л води. Якщо листя ще не опало, обприскуйте прямо по ньому. Треба змусити їх віддати все, що накопичили, рослинам і відмерти. Особливо ретельно обприскуйте кінці гілок – на них яйцекладки попелиці. Добре пройдіться по всіх гілках, стовбурі та ґрунті в приствольних колах. Провесною (наприкінці березня) цю процедуру слід повторити.

3. Якщо стоїть суха осінь, сад обов'язково треба добре напоїти водою. Якщо рослини підуть у зиму зневодненими, вони можуть висохнути від морозів, особливо річні молоді прирости.

4. Наприкінці місяця можна вносити під кущі і дерева гній, що перепрів, і компост, можна внести перегній під півонії та інші багаторічні квіти, але теж по периметру крони, а не в центр. Під вишні та сливи слід додатково внести по піввідра золи.

5. Наприкінці місяця треба зрізати багаторічні айстри та хризантеми і теж внести під них золу, хоча б по склянці під рослину.

6. Пора поставити укриття над трояндами, клематисами, а також пригорнути півонії, східні гібриди (лілії), хризантеми, іриси.

7. В останніх числах місяця можна провести захід з очищення стовбурів та гілок від лишайників. Для цього треба їх обприскати 7-10%-ним розчином залізного купоросу (приблизно три столові ложки без верху на один літр води). Буквально за 3-4 дні лишайники обпадуть самі. Таке обприскування в жодному разі не можна робити під час вегетації.

8. Чи потрібно вносити гній або компост, що перепрів, у пристовбурні круги? Органіку, у тому числі гній, треба вносити після закінчення руху соку, інакше вона може викликати небажане в таку пізню пору зростання гілок. Але вносити її треба не в пристовбурні кола, а по периметру крони — туди, де знаходиться сосне коріння.

9. Що робити, якщо наприкінці літа не внесли необхідний зростання коренів фосфор і калій? Як кажуть, «потяг пішов». Нині ці добрива вносити безглуздо. Єдине, що ще можна зробити, — це внести до ґрунту добрива AVA, тому що воно не розчиняється водою і, відповідно, не вимивається з ґрунтів ні осінніми, ні весняними водами.

10. Можна викопати кореневу селера, цибулю-порей і зрізати брюссельську та качанну капусту.

11. Найкращий час для обрізки ягідників і плодового саду - це пізня осінь. Рани після обрізки слід змастити зеленкою або перекисом водню, а потім натуральною масляною фарбою, або бітумом (чорним лаком для металу), або рідким садовим варом.

12. Якщо ви ніколи не садили ярий часник восени замість весни, то спробуйте посадити його під зиму в ті ж терміни, в які ви зазвичай саджаєте часник озимий. Робити це треба так само, як було розказано про посадку озимого часнику в серпні. Часник вдається на славу.

13. У жовтні зазвичай висаджують цибулинні рослини, зокрема тюльпани та гіацинти.





На правах реклами