Ми у Facebook
31.10.2023, 20:26

Польські перевізники планують заблокувати кордон: Україна просить не допустити цього

Польські перевізники анонсували блокування роботи пунктів пропуску «Корчова»-«Краківець» на польсько-українському кордоні. Старт заходу заплановано на 3 листопада.
Страйкова акція запланована на двомісячний період. Причиною протестів є збільшена конкуренція, що виникла після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами Європейського Союзу.

Речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив:

"... з 3 листопада може відбутися певний страйк або ж в іншій формі він буде відбуватися і може тривати до кінця цього року. Це будуть здійснювати перевізники, які хочуть покращень для себе і вбачають конкуренцію в українських перевізниках".

Польські перевізники вимагають:

повернути українським перевізникам дозволи;
посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
отримати доступ до системи «Шлях».

Україна висловила своє занепокоєння через можливе блокування кордону між обома країнами польськими перевізниками і звернулася до Польщі дипломатичною нотою з проханням утриматися від таких заходів. Відзначено, що подібне блокування може завдати шкоди іміджу Республіки Польща і польським підприємцям, які виразили бажання активно брати участь у відбудові України.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив посол України в Польщі Василь Зварич, коментуючи наміри польських перевізників розпочати з 3 листопада блокаду польсько-українського кордону.

За словами українського дипломата, будь-яке блокування руху товарів чи обмеження цього процесу з боку польських перевізників завдасть шкоди інтересам як України, так і Польщі. Умови російської агресії і велика навантаженість на пункти пропуску роблять такі дії невідповідними.

"Ми сподіваємося, що польська влада зуміє досягти порозуміння з потенційними протестувальниками, щоб уникнути блокування кордону. Адже такі погрози протестувальників блокувати рух в пунктах пропуску зовсім не допомагають іміджу Польщі, а також тим польським підприємцям, які беруть участь чи мають намір брати участь у проєктах з відбудови України. Посольство і генеральне консульство України перебувають у постійному контакті з Мінінфраструктури Польщі та підкарпатським і люблінським воєводами. Крім того, посольство звернулося з офіційною нотою до МЗС Польщі з проханням вжити заходів для недопущення блокування чи обмеження руху через українсько-польський кордон", – наголосив Зварич.






На правах реклами