Ми у Facebook
05.11.2023, 16:20

Виноград у листопаді: догляд, обрізка, укриття

Ну що, садівники-виноградарі, листопад наш останній шанс підготувати виноградники до зими! Сьогодні розповімо, що потрібно обов'язково встигнути зробити:
На початку листопада проводимо санітарну обрізку кущів. Видаляємо всі сухі та хворі гілки. В інших пагонів залишаємо тільки одревеснілі частини. Якщо на них більше 12 бруньок, коротшаємо їх, залишаючи 8-10 бруньок. Після обрізки пригинаємо лозу до землі.

Якщо осінь не дощова, обов'язково проводимо полив води. При стабільній температурі не вище за 10°С. На дорослі кущі витрачаємо 5-10 цебер води. Поливаємо прямо під кущ або в канавки на відстані 1 м від штамба. І через пару днів розпушуємо землю навколо кущів.

Перед укриттям вносимо фосфорно-калійні добрива. Робимо розчин сірчанокислого калію (20-25 г) та суперфосфату (25 г на 10 л води). Поливаємо ствольні круги. Або закладаємо деревну золу в ґрунт при перекопуванні. Також золу (300 г) можна розвести у 10 л води та полити землю.

Встановлюємо укриття на зиму ближче до холодів. Накидаємо на лозу лапник, солому або сухе листя. Шар повинен бути приблизно 30-40 см. Зверху накриваємо спанбондом та закріплюємо. З торця залишаємо отвір, щоб забезпечити провітрювання.





На правах реклами