Ми у Facebook
08.11.2023, 15:11

Небезпечні хвороби гарбузів та кабачків під час зберігання: що варто знати

Намагаєшся весь сезон, вирощуєш їх із любов'ю та турботою! А чи варто неправильно прибрати на зберігання, як вони починають хворіти… Так можна зовсім без урожаю залишитися. Але ми сьогодні розповімо Вам, з чим при зберіганні гарбузів та кабачків потрібно тримати вухо гостро!
Альтернаріоз (чорна або суха плямистість) - проявляється коричневими та білими плямами на плодах, які потім перетворюються на бархатистий чорний наліт.

Щоб уникнути появи захворювання:
• збирання врожаю проводимо правильно, залишаючи у овочів плодоніжку довжиною не менше 6-7 см;
• овочі НЕ миємо перед збиранням на зберігання;
• укладаємо овочі так, щоб вони не торкалися один одного;
• стежимо за тим, щоб у місці зберігання не було вологи та сонячного світла;
• загортаємо овочі у паперові пакети з дірками для вентиляції, якщо зберігатимемо у холодильнику;
• систематично оглядаємо овочі та відбраковуємо пошкоджені.

Якщо виявили овочі з плямами, їх потрібно вирізати ножем, змастити зеленкою та пустити на переробку.

Кладоспоріоз (оливкова пліснява) - видає себе бархатистим оливково-чорним нальотом.

Щоб уникнути появи захворювання:
• при збиранні врожаю відбираємо на зберігання лише здорові цілісні плоди з твердими та сухими плодоніжками;
• дезінфікуємо сховище після минулого врожаю;
• укладаючи овочі на зберігання, залишаємо між ними відстань або прокладаємо солому;
• стежимо, щоб у приміщенні було сухо, темно та прохолодно (близько 5°C);
• систематично оглядаємо овочі та відбраковуємо пошкоджені.

Склеротинія (біла гнилизна) - проявляється щільним білим нальотом. Пізніше з'являються ще чорні та білі крапки, потім овочі згнивають.

Щоб уникнути появи захворювання:
• стежимо за температурою повітря (не більше 5°C) та вологістю у місці зберігання (80-85%), при необхідності провітрюємо;
• систематично оглядаємо овочі і позбавляємося від усих, хворих та зіпсованих плодів.





На правах реклами