Ми у Facebook
07.01.2024, 16:28

У Львові почали лікувати дітей з синдромом Алажиля

Фото: health.fakty.com.ua

У Львові в дитячій лікарні Святого Миколая стартувала перша в Україні програма медичної допомоги дітям із синдромом Алажиля, генетичним захворюванням, що руйнує печінку. Дороговартісні ліки передала словацька компанія.
Синдром рідким Алажиля страждає одна дитина на кожні 70 тисяч народжень.

Вчасно розпочате лікування дає шанс зберегти власну печінку та уникнути потреби у трансплантації.

Завдяки словацьким спонсорам надію на одужання отримали дві маленькі дворічні пацієнтки з різних куточків України: Каміла з Кропивницького та Мілана з Чернігівщини.

Дівчатка потрапили до львівських медиків у тяжкому стані. Врятування життя маленьких пацієнток єдиним варіантом була трансплантація печінки або рідкісні препарати, які можуть призупинити прогресування захворювання. Лікар-хірург, що займається лікуванням дівчат, активно шукав шляхи врятувати їх. Ці пошуки тривали понад рік. На прохання про допомогу відгукнулася компанія зі Словаччини, яка надала лікарні дорогоцінні медикаменти.

"Компанія подарувала для двох дітей з синдромом Алажиля піврічну програму. Ми її впровадили в нашій лікарні. Одночасно пішло впровадження програми і у європейських клініках, і у нашій лікарні. Якщо вчасно почати лікувати цю хворобу, то, звичайно, що ефект і результат є значно кращий, і дитина не потребує трансплантації. Отже, ми стараємося надати допомогу і дітям, які потребують трансплантації печінки, і тим, кого можна лікувати і зняти з листа очікування", – пояснила хірургиня лікарні Святого Миколая Галина Курило.

Стан дівчат, які вже почали приймати новітні пігулки, покращився, за спостереженням медиків, вже на третій день. Дворічні пацієнтки стали першими, хто отримав ліки, оскільки їх стан був найтяжким. Загалом у львівській в дитячій лікарні Святого Миколая є ще семеро дітей з синдромом Алажиля. Лікарі шукають спонсорів, які допомогли б закупити новітні ліки і для решти пацієнтів.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ