Ми у Facebook
03.02.2024, 12:23

В Ужгороді посеред міста виявили старовинний 40-метровий винний льох

Фото Олександра Коваля

Під час ремонтних робіт у саду Центру гунгарології УжНУ на вулиці Ольбрахта в Ужгороді виявили довгий старовинний винний льох глибиною близько 2,8 метрів. Знайдений підвал є частиною винного ряду вулиці Ольбрахта, який зафіксований на стародавніх картах.
За словами Олександра Коваля, керівника «Турінформ Закарпаття», знайдений винний льох має важливе історичне значення, є елементом міської архітектурної спадщини. Відновлення його історії та ролі буде предметом подальших досліджень науковців. У першу чергу планується безпечне консервування об’єкта, а в майбутньому його реєстрація як нововиявленої пам'ятки історії.

«Під час ремонтних робіт у дворі Центру гунгарології УжНУ виявили провалля, глибиною близько 2,8 метрів. Запросили професійних спелеологів та провели інспекцію. Всередині підвал – пустий. Його довжина – близько 40 метрів, ширина – 4 метри, з відгалуженням близько 10 метрів у бік річки Уж. У льосі знайшли залишки кілець та підстилок під бочки. На стінах збереглися петлі та частина воріт. Також знайшли одну пляшку з-під вина. Однак якого періоду цей підвал, треба досліджувати», – розповів Олександр Коваль.






На правах реклами