Ми у Facebook
24.02.2024, 10:34

У Рівному військовослужбовці організували психологічну допомогу для воїнів

У Рівному розпочалися безкоштовні заняття з психологічної підтримки для військових за ініціативою всесвітнього колцентру #ВАРТОЖИТИ, створеного громадською організацією "Фонд Яніни Соколової".
Професійну психологічну допомогу та підтримку військовим надають психологи, а головна група для участі вже сформована, але нові військові також можуть приєднатися.

Просуває у Рівному ідею та практику психологічної підтримки для військових Максим Чубик. Він сам учасник бойових дій, тож розуміє потребу й запит воїнів, як ніхто. Як психолог лінії психологічної підтримки військових та їхніх родичів разом із психологинею Тетяною Луцюк, Максим проводить групові заняття у Рівному та Клевані.

“Чому це важливо? Це допомагає військовим набагато швидше вирішити свої психологічні проблеми і знайти відповідні рішення. Ветеранам (у тому числі ветеранам з інвалідністю) такі групи допомагають більш швидко адаптуватися до цивільного життя. Якщо учасники груп — це жінки і матері військових (в тому числі загиблих, зниклих безвісті, в полоні), то дані групи дають їм сили жити, знайти ресурси, які б їх підтримували, побачити досвід інших жінок, поспілкуватися та підтримати одна одну,” - каже Максим.

Максим Чубик розповів, що групи формують орієнтовно з 10-12 осіб. Саме така кількість дозволяє якісно проводити терапію. Формат таких груп є досить рідкісним в Україні через недостатню кількість фахівців у галузі групової терапії. Його ідеологія полягає в тому, що сесії проводить особа, яка сама пережила воєнні події та може співпереживати іншим військовим. Цивільні психологи цього зробити повноцінно не можуть...



Групові заняття, які проходять кожного тижня протягом 1,5 години, забезпечують учасникам професійну психологічну допомогу, психоосвіту, а також навчають технікам саморегуляції та релаксації, психоедукації - тобто отримати інформацію про психологічні стани, які вони відчувають і переживають. Учасники мають можливість обговорити теми, такі як проблеми зі сном, безсоння, агресивні прояви, панічні атаки, а також інші симптоми психічних розладів, включаючи посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

“В заняттях беруть участь військовослужбовці, серед яких є звільнені, поранені та ті, хто перебуває на реабілітації. Формат занять орієнтований на дискусії і включає обговорення різних аспектів, таких як проблеми зі сном, кошмари, труднощі у сімейному житті, соціалізація та відчуття провини. На кожному занятті фокусуємося на праці над однією-двома конкретними темами. Терапевт може проводити індивідуальні сесії з кимось, і потім інші учасники надають свій зворотний зв'язок. Це дає можливість обмінюватися досвідом, зокрема щодо несправедливості, з якою вони зіткнулися під час повернення з війни,” - каже Максим Чубик.

Максим Чубик підкреслив важливість звернення військових за психологічною допомогою, особливо у випадку проблем із сном, агресією чи іншими симптомами психічних розладів, які можуть виникнути у зв'язку із службою у зоні конфлікту. Групова терапія дозволяє військовим отримати підтримку від осіб із подібним досвідом і розвантажити емоційно. Заняття проводяться в дискусійному форматі, де учасники можуть висловлювати свої труднощі та ділитися досвідом.

“Часто військовослужбовці мають скептичне ставлення до психологічної допомоги, вважаючи, що вони зможуть впоратися самі. Притримуються деяких стереотипів, такі як "я не слабак", "я не хворий на голову, щоб звертатися до психолога/психотерапевта", "я впораюся сам", "чоловіки не плачуть". Ця позиція є великою помилкою, оскільки утримуючи усе у собі, це може призвести до погіршення психічного стану. Дивно, але багато чоловіків звертаються за допомогою, коли про це просять жінки, особливо в ситуаціях, коли стосунки в сім'ї на межі розпаду. Після консультацій багато чоловіків визнають користь від такого підходу та задоволені, що вирішили звернутися за допомогою. Раніше вони можливо не розуміли, що ім'я потрібно,” - розповідає Максим Чубик.



Також психолог звертає увагу, що в разі, якщо в учасників групи військових виникають проблеми зі сном, безсонням, виявляються прояви агресії, панічні атаки та інші симптоми психічних розладів, включаючи ПТСР, їм рекомендується звертатися до відповідних фахівців, таких як психіатр, психотерапевт або психолог.

"Групова терапія дає можливість військовим отримати підтримку в колі осіб, які мають схожий досвід. Крім того, важливим є те, що вони знайомляться з іншими військовими та вступають у спілкування, оскільки часто після звільнення зі служби люди стають закритішими і уникають контактів з іншими. Із нашого боку звертаються особи із такими проблемами, як апатія, депресія, порушення сну, втрата сенсу життя, сімейні труднощі, проблеми з ресоціалізацією та інші", — розповів психолог.

Він додав, що під час занять військові визначають теми для обговорення та проробки:
"У кожного є свої запити, і вони часто спільні для більшості учасників групи. На минулому занятті ми обговорювали тему алкоголю і тривоги, що було актуальним для багатьох учасників. Була цікава дискусія, під час якої вони ділилися власним досвідом у цих сферах. Ми, разом з Тетяною, надавали їм техніки роботи з цими проблемами. Якщо у військових є теми, які вони не хочуть обговорювати, ми це поважаємо за допомогою правила "стоп".



Щоб приєднатися до групових занять, військові можуть зателефонувати за номерами: 063-863-98-00, 097-999-03-45. Також доступні консультації за телефоном у колцентрі психологічної підтримки #ВАРТОЖИТИ за номером 5522, з понеділка по п‘ятницю з 11:00 до 19:00.






На правах реклами