Ми у Facebook
29.02.2024, 20:15

Рівненський коваль перетворює залишки зброї на витвори мистецтва

Побачити красу там, де решта бачать лише руйнування та страх, можуть одиниці. А перетворити залишки військових артефактів на справжній шедевр може лише митець. Такий як рівнянин Роман Велігурський. Коваль із серцем художника, справжній скульптор по металу перетворює те, що несло смерть на життя.
Сьогодні його ім’я добре відоме в ковальських колах усієї України. Адже Роман Велігурський один з тих, хто працює із металом так, що він фактично оживає. Витончені скульптури з відображенням найдрібніших елементів, волосся, що розвівається на вітрі, зморшки чи вигини тіла або ж фантастичні створіння, які от-от почнуть рухатись — і усе це з металу, який піддається вправній руці майстра.



- Головне – це творчість. Мені насправді байдуже з чого – можу з пінопласту, можу з бетону, зі снігу робити. Головне творити, - розповідає митець.

Розпочинав рівнянин Роман Велігурський як ювелір. Тепер же працює і з деревом, склом, металом. При чому спонукала його до такої творчості комп’ютерні ігри.

- Я працював на фірмі, яка розробляла комп’ютерні ігри. Тобто три роки перебував в абсолютно іншому середовищі, кардинально змінив свою діяльність. Тут опанував графічні редактори і малюнок, який потрібен для комп’ютерної гри, це зовсім інший малюнок. Але все рівно досвід металу залишався. Саме там сформувалась моя ідея про скульптури. Я їх бачив як героїв комп’ютерних ігор тільки в металі, - розповідає Роман Велігурський.



Прикрашають скульптури Романа і алею кованих фігур у самісінькому центрі Рівного. Це і міфологічна Даринка, у чиєму волоссі може навіть посидіти людина, і одна з фігур риб. Тепер же майстер взявся втілювати амбітний та надзвичайний проєкт — вдихнути життя у ті речі, які створені, щоб нести смерть.

Військові артефакти — міни, тубуси — Роман опрацьовує та перетворює у речі гарні, символічні та практичні. Перше, що демонструє — це лампа-нічник “Медуза Горгона”.



- Вона цілком функціональна. Це зовсім недавня робота. Для неї використав міну — викував щупальця для підставки та обличчя Медузи для самого нічника. Вона повністю функціональна, - рівненський скульптор по металу демонструє свою роботу з використаної міни. І це не єдиний подібний витвір мистецтва. Каже робота з артефактами потребує особливого погляду.

Одна з найкращих робіт з цієї серії, на думку самого художника по металу, - це крилатий лев.

- Вона має певну незакінченість, адже у лева немає морди. Замість неї — хвостовик міни. А оскільки це хвостовик міни — він несе в собі образ загрози. Це робота творча абсолютно, потребує переосмислення, - каже Роман.

Кожна робота коваля має характер, комізм та епічність. Доповнює свої скульптури Роман Велігурський реалізмом. Наприклад, поєднує військові об’єкти із більш буденними – як от цей фотоапарат на штативі.



- Тут є і залишки зброї. У процесі використовую різні методики та техніки, які дозволяють перетворити військові артефакти в арт-об’єкти. Наприклад, оцю скульптури створював для друга, який займається фотографією. Частина від використаного озброєння, яка стала основою штативу, розмальована моєю дружиною. Вона побачила тут якихось синичок — тож їх і намалювала. Використав шмат ржавого металу, який має текстуру шкіри. А от гайки — це елемент стилю рециклінг. Він передбачає використання деталей, які були у вжитку, замість інших елементів, схожих за формою, - каже скульптор.

Народжуються роботи у художника по металу у власній майстерні. Роман розповідає — облаштувати спеціальний прості вдалося у сараї в будинку його батьків. Саме вони заохочували сина на розвиток, тож допомогли облаштувати майстерню. Сам скульптор називає її лабораторією або ж храмом мистецтва. Зізнається, саме тут проводить величезну частину життя.



У виставковій залі представлена лише частина робіт. Такими незвичними скульптурами Роман за допомогою мистецтва трансформує війну у життя.





На правах реклами