Ми у Facebook
15.11.2013, 01:03

Відкриті каналізаційні люки: як запобігти трагедії? [+Відео]

На місцях відкритих каналізаційних люків громадські активісти у різних містах України почали встановлювати захисні решітки та склопластикові кришки.
- Ми вже закрили 12 люків (5 - в Києві, 7 - в містах: Ужгород, Львів, Харків, Суми, Дніпропетровськ) і ще 150 відкритих люків плануємо закрити найближчого місяця, - розповів голова правління громадської організації "Соціально відповідальне суспільство" Дмитро Булатов. - Нами розроблена власна металічна решітка, яка закріплюється на глибині 40-50 см від поверхні колодязя.

За словами Дмитра Булатова, захисна решітка, яка встановлюється під кришкою, запобігає падінню в шахту, а сама кришка зі склопластику витримує до 1,5 тонни ваги. Громадський активіст додав, що спершу закриватимуть каналізаційні люки на дитячих майданчиках та велосипедних доріжках. Організація також залучає людей до розробки ідей з метою подолання проблеми відкритих люків в Україні, повідомляє "Укрінформ".

Команда громадської організації зазначила, що поштовхом до усунення проблеми із відкритими люками стала трагедія у Львові, коли в каналізаційний люк упала і загинула дворічна дитина. Це сталося на вулиці Широкій, 86-88 у Львові, розповідає zik.ua. Бабуся гуляла з двома внуками-двійнятами – хлопчиком та дівчинкою. Дівчинку бабця тримала за руку, а хлопчик відбіг і наступив на люк. Люк був закритий, однак перевернувся, і дитина провалилась...

Через місяць після лиха журналісти перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK провели тригодинний рейд містом та знайшли 10 люків без кришок.



У Рівному цього літа також трапився випадок падіння дитини у відкритий каналізаційний люк. Це сталося на подвір'ї багатоповерхівки на вулиці Буковинській. 7-річна Вікторія Кирильчук провалилась на триметрову глибину, гуляючи з подругою. На щастя, дитина не отримала серйозних ушкоджень.

У Рівному 7-річна дівчинка впала в люк

Тим часом у "Рівнеоблводоканалі" нарікають на крадіїв люків: лише впродовж першого півріччя нинішнього року в Рівному вкрали 90 чавунних кришок люків (47 із каналізаційних мереж та 43 - з водопровідних). «Рівнеоблводоканал» звертається до рівнян та мешканців області оперативно повідомляти за телефоном цілодобової аварійно-диспетчерської служби (0362) 22-22-44 про випадки виявлення викрадених люків та відкритих колодязів, та за можливості, максимально точно вказувати розташування люка, орієнтуючись на найближчі будинки. На підприємстві запевняють: навіть якщо люк, кришку з якого викрали, перебуватиме на балансі іншої організації, черговий диспетчер повідомить про цей факт у відповідну службу.





На правах реклами