Ми у Facebook
01.08.2014, 11:01

Рівнерада звернеться до Верховної Ради та Кабміну щодо плати за землю

Сесія Рівненської міської ради на наступному засіданні розгляне проект звернення "Про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо перегляду розміру орендної плати за землю".
"Законом України від 27.03.2014 № 1166-VII “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” внесено зміни до статті 288 Податкового кодексу України. Пункт 288.5.1 цієї статті викладено в новій редакції, згідно з якою розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

З моменту прийняття вказаного Закону і по сьогодні до Рівненської міської ради надходять чисельні звернення від орендарів земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних ділянок житлової забудови щодо неможливості сплачувати встановлену орендну плату.

Рівненщина може почати активну співпрацю з Білоруссю

Як наслідок, у місті створилася соціальна напруга, викликана необхідністю внесення змін в чинні договори оренди земельних ділянок, з одного боку, та неплатоспроможністю землекористувачів – членів територіальної громади міста, з іншого боку.

Відповідно до ст. 9 Податкового кодексу України плата за землю належить до загальнодержавних податків, а тому вказана проблема не може бути розв’язана на місцевому рівні.

На підставі зазначеного, з метою зменшення податкового навантаження на населення, стимулювання ефективного та раціонального використання земель у місті Рівному зокрема і в Україні в цілому, просимо переглянути мінімально допустимий розмір орендної плати залежно від категорії земель.

Заборгованість по заробітній платі на Рівненщині майже 9 мільйонів

У зв’язку з цим, просимо розглянути можливість внести зміни до статті 288 Податкового кодексу України. Зокрема пункт 288.5.1 цієї статті викласти в новій редакції, а саме: розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

“288.5.1. не може бути меншою:

для земель сільськогосподарського призначення – розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

для земель житлової забудови – трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

для інших категорій земель – 3 відсотків нормативної грошової оцінки”, – йдеться у проекті звернення.

Наразі у підпункті 288.5.1 зазначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.





На правах реклами