Ми у Facebook
09.11.2014, 13:41

Рівненщина: кошти від спиртового бізнесу ідуть на фінансування ДНР і ЛНР?

"Угруповання, очолюване впливовими людьми режиму Януковича, організувало в Україні особливий вид кримінального бізнесу", - стверджується у матеріалі тижневика "Дзеркало тижня". Наводимо текст статті, що стосується Рівненщини, у дослівному передруку.
"Угруповання, очолюване впливовими людьми режиму Януковича, організувало в Україні особливий вид кримінального бізнесу. Користуючись старими зв'язками в силових і владних структурах, ці люди фактично захоплюють заводи, що входять до складу державного підприємства "Укрспирт", і виробляють на них нелегальний спирт та алкогольну продукцію. Є підстави вважати, що кошти від реалізації цієї схеми йдуть на фінансування війни проти України на Донбасі.

27 жовтня в с. Зірне Березнівського району Рівненської області прибула група ревізорів ДП "Укрспирт" для перевірки окремих питань господарської діяльності підприємства "Зірненський спиртовий завод", що входить до складу державного концерну. Однак трудовий колектив заводу, введений в оману його колишнім директором, не дозволив ревізорам, а також новому директору потрапити на територію підприємства.

Суть справи в тому, що попередній директор А.Сильченко ще 6 жовтня був відсторонений від виконання своїх обов'язків відповідним розпорядженням керівництва ДП "Укрспирт". Проте він намагається оскаржити це рішення, хоча фактично став на шлях захоплення державного спиртозаводу, налагодивши на ньому нелегальне виробництво спирту.

Формально з 2012 р. завод простоює, і "Укрспирт" дозволу на його запуск не давав. Однак уже на під'їзді до заводу начальник управління контрольно-ревізійної роботи ДП "Укрспирт" І.Ільчишин, який 30 жовтня був змушений виїхати на місце подій для з'ясування деталей, побачив, що з труб іде дим. Це і низка інших ознак свідчили про те, що на підприємстві нелегально виробляють спирт. Проте екс-директор Сильченко заперечував цей факт, заявивши, що завод випускає комбікорм. На підтвердження його слів ревізорам навіть показали вичавлену спиртову барду (побічний продукт виробництва спирту з характерним "хлібним" запахом).

За фактом недопущення до місця перевірки офіційно призначених ревізорів, а також підозрюючи розкрадання державної власності, Ільчишин написав заяву до районного управління внутрішніх справ. Ревізори опломбували в'їзні та виїзні шляхи до підприємства й організували спільне з МВС патрулювання в'їзних воріт заводу.
Хто міг припустити, що подальші події нагадуватимуть сценарій бойовика? О 23.30 патруль МВС несподівано залишив пост, і практично відразу зі спиртозаводу виїхали три автомобілі. Перший заблокував службу охорони ДП "Укрспирт", що здійснювала спостереження за заводом. Два інші з напівпричепами, на яких були цистерни, з вимкненими габаритами пішли на прорив і зникли в невідомому напрямку.

Однак цього разу підпільним виробникам спирту замести сліди не вдалося. Наступного дня служба охорони ДП "Укрспирт" виявила один з тих автомобілів на покинутій свинофермі з повною цистерною спирту. Поруч стояла вантажівка з кукурудзою з Житомирської області. За словами водія, зерно везли на спиртозавод як сировину для виробництва, однак через перевірку ревізорами його вирішили на якийсь час сховати. Автомобіль із цистерною заарештували і доправили на територію районного відділення міліції в м. Березна.

Але ця детективна історія — лише один з епізодів боротьби "Укрспирту" з кримінальним угрупованням, що намагається розгортати свою діяльність на державних спиртозаводах.

Сотник Майдану Андрій Бабяр, нині заступник генерального директора ДП "Укрспирт" з питань безпеки, звернувся особисто до президента України з відкритим листом. У ньому Бабяр інформує гаранта, що два підприємства, які входять до ДП "Укрспирт", захопили тітушки з угруповання під керівництвом Олексія Чеботарьова — скандально відомого горілочного магната часів Януковича. Сьогодні ці підприємства, а саме ДП "Шпанівський ЕЗХЕ" і ДП "Зірненський спиртовий завод", розташовані в Рівненській області, нелегально виробляють етиловий спирт і горілчані вироби на десятки мільйонів гривень. Є підстави стверджувати, що ці кошти йдуть на фінансування бойовиків самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". У своєму листі сотник Майдану наводить докази на підтвердження того, що захоплені підприємства незаконно виготовляють горілчану продукцію, що це негативно позначається на діяльності ДП "Укрспирт" і що правоохоронні відомства, м'яко кажучи, неадекватно реагують на ситуацію.

Кількаразові звернення керівництва підприємства "Укрспирт" до відповідних силових і правоохоронних органів не мали жодної реакції, пише у своєму зверненні сотник Майдану. Усі місцеві гілки влади добре поінформовані про події, що відбуваються на території і навколо спиртових заводів, але попри це ніяких заходів для припинення незаконного виробництва спирту й алкогольних напоїв не вживають.

Незаконна діяльність рейдерів триває навіть незважаючи на розслідування в кримінальному провадженні. Саме провадження, розпочате 27 вересня ц.р. за ч. 2 ст. 204 КК проти службових осіб захоплених підприємств, дивним чином мігрує між різними відомствами та управліннями і вже встигло побувати і в СБУ, і в Генпрокуратурі, закінчивши свій шлях у місцевому управлінні фінансових розслідувань Міндоходів.

На думку Андрія Бабяра, це, на превеликий жаль, свідчить про те, що корупційні зв'язки Чеботарьова не послабилися, і на сьогодні в нього все ще достатньо "важелів впливу" у вищих органах влади, що, власне, й змусило Андрія звернутися особисто до президента.

"Кожна продана пляшка "нелегальної горілки", виробленої на підконтрольних злочинцям заводах, — це куля, яка вже завтра може забрати життя українського солдата і патріота", — завершує своє звернення до Петра Порошенка сотник Майдану. Він сподівається, що тільки "сильна рука" президента, з яким познайомився на першій барикаді Хрещатика під час Революції гідності, "зможе здолати бездіяльність правоохоронних органів, вигнати злочинців з захоплених державних заводів і покарати винних".

Джерело: "Дзеркало тижня"

Більше матеріалів про гучні скандали на Рівненщині:

У Рівному встановили, хто розтрощив студентський гуртожиток

Рівне: міліція встановлює, чому горів будинок Данильчука

Відпустили на волю вбивцю, через якого Сашко Білий вдарив рівненського прокурора





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ