Ми у Facebook
01.02.2015, 14:55

Власник ринку “Моріон” змусить міського голову Рівного відповісти в суді за наклеп

Власник рівненського ринку "Моріон" Вадим Павлюк: “У звинуваченнях Володимира Хомка немає жодного слова правди”.
Новий рік розпочався у Рівному зі скандалу: міський голова Володимир Хомко заборонив власнику ринку “Моріон” Вадиму Павлюку, за яким багато років була закріплена ділянка вулиці Шевченка, де працюють вуличні торговці, брати з них орендну плату. А принагідно — перед телекамерами звинуватив п.Павлюка в начебто нечесних справах. Власник “Моріону” не став мовчати і подав на міського голову до суду. Деталі — у розмові кореспондента “ОГО” з Вадимом ПАВЛЮКОМ.


– Отже, Вадиме Степановичу, що, власне, сталося?

– За нашим підприємством уже багато років була закріплена ділянка вулиці Шевченка біля продовольчого ринку, де люди здійснюють вуличну торгівлю. Напередодні Нового року я мав зустріч з міським головою Володимиром Хомком, де він повідомив мені, що з Нового року не буде продовжувати нашому підприємству розпорядження на торгівлю на вулиці Шевченка. Відверто кажучи, це мене здивувало, але я не став вникати у деталі — міський голова є міський голова. Написав підприємцям попередження про те, що з Нового року договори на торгівлю продовжуватись не будуть, і вони мають звільнити свої місця. Хоча прибирати вулицю Шевченка я за власний кошт продовжую і досі. Адже мені як рівнянину не все одно, в якому стані знаходиться ця ділянка в центрі міста. Тим часом люди вже майже місяць продовжують торгувати без дозволу і без оплати.

А днями на зустрічі з міським головою торговці з Шевченка почули від Володимира Хомка пораду створити громадську організацію, яка начебто матиме відповідати за торгівлю на Шевченка і... цілу купу безпідставних звинувачень на мою адресу. На мене в моїй відсутності вилили відро бруду і озвучили це перед телекамерами. Я не мав можливості відповісти відразу, тому тепер змушений звертатись за захистом своєї честі і гідності до суду. Мер привселюдно заявив, що з торгівлі на Шевченка я маю 5 мільйонів на рік, з яких більшу частину ложу собі в кишеню. Це брехня.


– А як насправді?

– Давайте рахувати разом. На вулиці Шевченка близько 100 торгових місць. Середня оплата за місце — 1200 гривень на місяць (сума коливається від 600 до 1800 гривень, але в середньому виходить 1200). Множимо на кількість торгуючих і на 12 місяців — виходить близько півтора мільйона гривень на рік. Саме таку суму можна в будь-який час перевірити в бухгалтерії нашого підприємства, МПП “Моріон”, піднявши договори оренди, чеки та інші документи. З цих грошей ми сплачуємо податки, утримуємо працівників підприємства — прибиральників, охоронців, контролерів. Звичайно, залишається і прибуток — на то ми і бізнесова структура. Але про які 5 мільйонів може бути мова?.. Адже місця для торгівлі для Шевченка — найдорожчі в Рівному. Поряд, на “Моріоні”, люди платять по 700 гривень за місце, на ринку Дикого — ще менше. Судіть самі: хто ж буде за такої конкуренції сплачувати за право торгувати в три-чотири рази більше? Щоб зібрати 5 мільйонів на рік, треба, щоб кожен з тих підприємців щомісяця сплачував нашому підприємству приблизно 4 тисячі гривень. Де ви бачили в Рівному таку плату за торгове місце?.. Та далеко не кожен підприємець і виторгу стільки за цілий місяць має! Хто ж працюватиме собі у збиток?


– Справді, статистика виходить дивна. Але міський голова говорив і про дві кримінальні справи, які начебто порушені стосовно вас чи вашого підприємства...

– Стосовно підприємства кримінальні справи не порушують — це відомо будь-кому, хто розуміється на законах. А щодо мене чи працівників нашого підприємства — мені невідомо про жодну кримінальну справу. Хоча, звісно, у народі кажуть “від суми і тюрми не зарікайся” – можливо, ці слова були своєрідним натяком-попередженням на майбутнє?..


– У минулому, пригадується, ви певний час мали проблеми з силовими структурами...

– Дійсно, у 2013 році за часів Януковича Рівненське міське управління міліції відкривало кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжки наслідки). У справі фігурували службові особи як ринку “Моріон”, так і управління комунальної власності міськвиконкому. Особисто я та мої працівники жодних повідомлень про підозру не отримували. Суть справи стосувалась неправильної, на думку правоохоронців, сплати орендної плати за Будинок побуту. Всі суди — а їх було загалом 7 — вирішили, що ми сплачували орендну плату правильно. Тому, якщо міський голова називає мене причетним до кримінальної справи, то з таким самим успіхом причетним до неї він може вважати і себе.


– Володимир Хомко ще порадив вуличним торговцям з Шевченка створити громадську організацію...

– І це я чув, але ж громадська організація має бути неприбутковою — то як вона може збирати гроші за торгівлю, займаючись підприємницькою діяльністю? Громадська діяльність — це громадська діяльність, а бізнес — це бізнес, і як одне може бути пов'язане з іншим — розуміють, напевно, лише ті, хто стоїть за нинішнім “наїздом” на наше підприємство. Можливо, їм якраз видніше, як владу і силові структури можна використовувати у власних бізнесових цілях. Так чи інакше, на сьогодні факти виглядають так: торгівля на Шевченка здійснюється без жодних дозволів, міський бюджет не отримує за це кошти, а міський голова привселюдно ввів в оману громаду Рівного стосовно нашого підприємства і мене особисто. За це йому доведеться відповідати у суді. Посадова особа такого рівня повинна думати, що говорити, і думати перед тим, як говорити.


– Ви будете вимагати компенсації моральної шкоди?

– У позові, який готували юристи, є якась незначна сума відшкодування. Але вважаю, що в процесі судового розгляду було б справедливо встановити розмір відшкодування моральної шкоди як різницю між фактичними надходженнями коштів за торгівлю на вулиці Шевченка, яку отримало торік наше підприємство, і тією сумою, яку невідомо з яких причин привселюдно озвучив міський голова.


– Насамкінець, Вадиме Степановичу, як ви бачите подальший розвиток подій навколо вуличної торгівлі на Шевченка?

– Це не така проста справа, як комусь може здатися на перший погляд. Не один рік нам довелося попрацювати, щоб встановити баланс інтересів між усіма, хто причетний до цієї території. Коли ми тільки починали займатись торгівлею на Шевченка, до мене часто приходили і з центрального продовольчого ринку, і з ринку “Моріон” – там незручний під'їзд до магазину, там немає проходу... За кілька років наполегливої роботи нам вдалося досягти такого балансу, щоб інтереси всіх були враховані. Сьогодні ж, коли за торгівлю на Шевченка, з подачі міського голови, ніхто не відповідає, знову почались непорозуміння. Навіть я сам не можу заїхати автомобілем до об'єктів, розташованих на території нашого ринку. А в нас постійно відбувається будівництво, повинен під'їжджати транспорт, підвозити матеріали... Вуличні торговці, яких ніхто не контролює, самовільно займають ті місця, які їм вигідніші, а інші люди через це мають проблеми з доступом покупців і транспорту до своїх торгових точок. Більше десяти підприємців за час цієї невизначеності вже пропонували продавцям свої послуги, аби відповідати за торгівлю на вулиці Шевченка. Адже кому ж не захочеться отримати задекларованих міським головою 5 мільйонів!.. Більшість підприємців з цього просто сміються — вони знають, яка непроста ця справа. Тому, відверто кажучи, я не знаю, як тепер відновити колишній баланс. Процес вийшов з-під контролю. Моя думка, що в найближчому майбутньому нас чекають перманентні суди, мітинги і страйки. І відповідальність за це лежатиме на міській владі.

До теми:

Рівне: ціни на продукти на місцевих ринках






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ