Ми у Facebook
Новини Рівного On-Line

10:28 | В обласному архіві — виставка видань та документів, присвячених Т. Шевченку

До 195-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка у читальному залі держархіву Рівненської області діє виставка друкованих видань та документів, присвячених життю та творчості Великого Кобзаря.
Представлені видання Львівської гімназії св. Василіянок за 1925 рік, української видавничої спілки у м. Львові і Кракові за 1924 – 1941 роки, ювілейне видання наукового товариства ім. Т.Г. Шевченка у Львові “Сьогочасне і минуле. Вісник українознавства” за 1939 рік, присвячене 125-річчю від дня народження поета.
Виставлені книги, брошури, журнали, календарі окупаційного періоду за 1942 – 1943 роки видавництва “Волинь” у Рівному, друкарень міст Дубно і Костополя, а також “Самвидав” ОУН – УПА, виготовлений до шевченківських роковин.
Серед документів – Циркуляр попечителя Київського учбового округу про заборону творів Т. Шевченка, М. Костомарова, П. Куліша за 1847 рік, список осіб, затриманих поліцією, які приймали участь в урочистому засіданні, присвяченому вшануванню пам’яті Т.Г. Шевченка в кінотеатрі “Зафран” в м. Рівному 18 березня 1930 року, програма концерту – академії, присвяченої пам’яті Т.Г. Шевченка 11 березня 1930 року, текст виступу делегата Польського Сейму від УНДО Д. Палієва про події в Рівному 11 березня 1930 року, доповідь про Т.Г. Шевченка, присвячена вшануванню його пам’яті 3 квітня 1938 року та ін.
купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини